«Jeg trodde nesten ikke det var sant»

Da Sigurd Pettersen landet på 143,5 meter - nesten 10 meter lenger enn sin egen bakkerekord - visste ikke hopplegenden Bjørn Wirkola helt hva han skulle tro.

- Helt fenomenalt. Jeg trodde nesten ikke det var sant. Dette var nok maks av hva bakken tåler, sier Bjørn Wirkola til Dagbladet etter Pettersens drømmesvev i Oberstdorf. Wirkola (60) vant den tysk-østerrikske hoppuka tre ganger på rad (1967- 1969).

- Sigurd minner om Malysz da han slo igjennom. Han var også i en egen klasse, mener Wirkola, som i går kunne se at hopperen fra Numedal var hele 22,5 poeng foran østerrikeren Thomas Morgenstern på 2. plass.

- Nå har han alle muligheter til å vinne sammenlagt, sier Wirkola, som tror «gamlegutta» Malysz, Ahonen, Höllwarth og Hannawald vil bli 23-åringens sterkeste konkurrent i sammendraget.

- Vinner suverent

Verdensmesteren fra Oslo i 1966 gleder seg også stort over at Roar Ljøkelsøy leder verdenscupen foran nettopp Sigurd Pettersen.

- Det var det ingen som hadde trodd for to år siden. Og nå har vi også 4- 5 hoppere som kan vinne enkeltrenn, sier Wirkola.

- Vinner suverent

Toralf Engan (67) vant hoppuka i 1963. Han tror Sigurd Pettersen blir Norges første hoppukevinner siden Espen Bredesen vant for 10 år siden.

- Du verden! Dette var helt fenomenalt. Jeg føler nå at han kommer til å vinne hoppuka suverent. Dette var rein utklassing. Han Kojonkoski har virkelig fått gang på dette nå, sier Engan til Dagbladet.

Vegard Opaas (41) var siste nordmann som vant i Oberstdorf. Det var så langt tilbake som i 1986.

- Det var på tide med en ny seier nå. Og det er vel bare ett ord som kan beskrive Sigurd Pettersen i dag: Storartet, mener Opaas som ikke vil ta helt av selv om Pettersen slo konkurrentene med over 20 poeng.

- Det er blitt sånn med moderne skihopping at hvis en får fullklaff samtidig som en får luft nede i bakken, så kan avstanden bli stor til de andre, påpeker Opaas, som likevel har stor tro på Pettersen i sammendraget.

- Knockoutmetoden (I 1. omg. hopper nr. 1 i kvalifiseringen mot nr. 50., nr. 2 mot nr. 49, osv., vinneren går til finaleomg. red.anm) gjør at det skal lite til for å ryke ut. Men nå viser Sigurd så fin stabilitet at han absolutt har en god mulighet til å gå helt til topps. Så patriotiske må vi få lov å være, sier den gamle storhopperen på ekte Arne Scheie-vis.

SEIERSGEIPEN: Sigurd Pettersen i svevet over Oberstdorf. Ingen gjorde det bedre.
FENOMENALT: Hopplegenden Bjørn Wirkola har endelig funnet en som kan hoppe etter ham.