ANGRER:   - Jeg tror BMC angrer litt nå, at de lot han gå. Han har kjørt regelmessig bra i klassikerne, det så vi i fjor. Men det han gjør i dag er så stort at jeg nesten ikke fatter det, sier Alexander Kristoffs tidligere sportsdirektør. Foto: EPA / LUCA ZENNARO / NTB Scanpix
ANGRER: - Jeg tror BMC angrer litt nå, at de lot han gå. Han har kjørt regelmessig bra i klassikerne, det så vi i fjor. Men det han gjør i dag er så stort at jeg nesten ikke fatter det, sier Alexander Kristoffs tidligere sportsdirektør. Foto: EPA / LUCA ZENNARO / NTB ScanpixVis mer

- Jeg tror de angrer litt nå på at de lot han gå

Kristoff hylles etter triumfen.

(procycling.no) Med sin overlegne spurtseier i Milano-Sanremo - foran Fabian Cancellara (Trek) og Ben Swift (Team Sky) - gjorde Alexander Kristoff det ingen nordmann har klart tidligere.

Nemlig å vinne et av de fem store monumentene.

På oppløpet i Sanremo var 26-åringen fra Stavanger flere sykkellengder foran sine nærmeste konkurrenter.

- Det var en veldig tøff spurt. Jeg begynte å spurte da Mark Cavendish rykket. Jeg hadde superkrefter på de siste 150 meterne, som gjorde at jeg klarte å holde unna de andre. Dette er det største høydepunktet i min karriere, sa Kristoff til Katjusjas nettsider.

- Typisk Alexander Forhåndsfavoritter som Mark Cavendish (Omega Pharma) og Peter Sagan (Cannondale) var ingen match for Katjusja-lagets råsterke nordmann, i det som kanskje  var den siste Sanremo-utgaven på lang tid tilpasset for spurterne.

- Dette er jo typisk Alexander. Han har gjort slike spurter så mange ganger før, men nå fikk han veldig bra hjelp, fra blant andre Paolini, og det var svært utslagsgivende. Denne spurten var bare helt fantastisk. Cavendish hadde ikke sjans!, utroper trener Stein Ørn til procycling.no.

På forhånd ble det spådd at seieren i den italienske vårklassikeren skulle stå mellom Cavendish, Sagan og tyske John Degenkolb (Giant-Shimano).

Idet som var en knalltøff affære over 294 kilometer, preget av kjølige temperaturer og tidvis snøvær, var det imidlertid endelig klart for at Kristoff skulle få helklaff i en situasjon han har vært i mange ganger tidligere.

Eksepsjonell god form I fjorårets Milano-Sanremo ble han nummer åtte, da tyske Gerald Ciolek vant etter en episk utgave av «La Primavera». Trener Stein Ørn understreker at Kristoff har blitt enda bedre etter sitt gjennombrudds år i 2013.

- Det gikk egentlig forskriftsmessig for seg. Jeg snakket med Alex før starten og vi regnet begge med at dette skulle ende i en spurt. Han har vist utrolig gode testresultater den siste tiden. Akkurat nå er han i en form han bare viser om sommeren, sier Ørn, før han legger til hvor viktig dette er for norsk og internasjonal sykkelsport.

- Dette er helt fantastisk og nesten ubeskrivelig, det oppsummerer det meste. Ikke minst er dette bra for norsk sykkelsport. Dette viser at det er mulig å vinne stort uten noen form kunstig eller ulovlig hjelp. Det er ekstremt viktig å frem. Spesielt i sykkelsporten.

- BMC må angre Kristoffs tidligere sportsdirektør, Gino Van Oudenhove, opplevde også den historiske triumfen som uvirkelig. Belgiske Van Oudenhove hadde Kristoff på sitt lag i perioden 2007 til 2009, før han ble proff hos BMC.

- Jeg satt akkurat og tenkte tilbake på tiden jeg hadde ham på mitt lag. Jeg prøvde å tenke om vi noen gang forestilte oss at han kunne vinne noe slikt. Fortsatt ser jeg for meg da han vant  NM i Brumunddal. Dette er helt uvirkelig i forhold, sier Van Oudenhove til procycling.no.

- Jeg er jo belgier og har enorm respekt for klassikerne. Nå gjør han det samme som Eddy Merckx og Sean Kelly. Dette er stort!

Etter tiden hos Van Oudenhoves Joker-lag dro Kristoff videre til BMC. Ikke et gunstig valg for Kristoff ifølge hans tidligere sportsdirektør. Men Van Oudenhove tror det amerikanske laget angrer på at de slapp Stavanger-syklisten til Katjusja før sesongen 2012.

- Han ble proff til riktig tid, men kanskje feil lag. Jeg tror BMC angrer litt nå, at de lot han gå. Han har kjørt regelmessig bra i klassikerne, det så vi i fjor. Men det han gjør i dag er så stort at jeg nesten ikke fatter det.

•• Denne artikkelen er levert av procycling.no