Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tror de ryker og de ryker fortjent

Kroatia sørget for krise i den argentinske leiren med en komfortabel 3-0-seier over Messi og Argentina.

HODEMISS: Willy Caballero fortviler etter en gedigen tabbe serverte Kroatia sjansen til å score seiersmålet. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado/NTB scanpix
HODEMISS: Willy Caballero fortviler etter en gedigen tabbe serverte Kroatia sjansen til å score seiersmålet. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado/NTB scanpix Vis mer
  • Argentina - Kroatia 0-3 (0-0)

Lionel Messi og Argentina er i dyp trøbbel i gruppe D etter stortap for et godt Kroatia-mannskap.

Nå er en av forhåndsfavorittene til mesterskapet på randen av å ryke ut. Det tror fotballekspert Lars Tjærnås at de kommer til å gjøre. Det mener han er helt fortjent.

- Jeg tror de ryker, det er to argumenter for det. Det ene er målforskjell, men det er også veldig lite de første 180 minuttene i VM som tilsier at de skal slå Nigeria med store sifre. Jeg ser ikke at de skal klare å score 3-4 mot Nigeria. Jeg tror de ryker og de ryker fortjent. I dag var det langt, langt under pari. Hele sentrallinja forsvinner helt fra kampen, sier Tjærnås til Dagbladet.

- En flokk individualister

En gigantisk feil av Argentinas målvakt Caballero og en flott avslutning av Eintracht Frankfurts Ante Rebic på hel volley var forskjellen på lagene etter at Caballero hadde forært ham ballen på åtte meter.

Caballero, som til daglig er Chelseas andremålvakt, hadde også en uheldig inngripen som førte til baklengs i det første oppgjøret mot Island og blir trolig den store syndebukken for argentinske fans og medier.

Midtbanestjernene Luka Modric og Ivan Rakitic gjorde ydmykelsen total da de satte inn kampens andre og tredje mål.

Argentinerne kan uansett ikke bare skylde på keeperen. Laget har overhodet ikke virket som en av mesterskapsfavorittene, verken offensivt eller defensivt.

- Briljant fra Modric, men i alle åra jeg har sett fotball kan jeg ikke huske å ha sett et så svakt Argentina-lag, sier BBCs Gary Lineker.

Argentina skrek etter kreative krefter i laget, fikk ballen til Messi i altfor liten grad og slet stort med å komme til sjanser. Til tross for at Jorge Sampaoli endret både på spillere og formasjon etter det skuffende resultatet og prestasjonen i åpningskampen mot Island var det mer av det samme i kampen mot Kroatia.

Lars Tjærnås sier til Dagbladet at Argentina ikke framstår som et lag, men heller en gjeng individualister.

- De er mye mer enn flokk individualister en et godt sammensatt lag. Jeg synes du ser på mange ting både offensivt og defensivt. De forsvarer seg for sjelden som et kompakt lag, forsvarer seg med for store rom mellom hver spiller. Det er en dårlig samtidig forflytningsevne, sier Tjærnås.

- Offensivt er det statisk. Det du har sett i VM her er at dynamiske lag slår statiske lag, det er noe av hva vi har lært. Og Argentina har vært ordentlig statiske. Messi har vært statisk, det trenger ikke være krise, men når de rundt har vært det også så er summen at det har blitt for statisk. De gjør for mange individuelle feil og har en keeper som bare ikke holder mål, fortsetter han.

Imponert av Kroatia

Kroatia er på sin side klare for åttendedelsfinale etter to seire. Et vakkert langskudd av Luka Modric sørget for å drepe oppgjøret helt og kroatene kan nå spare spillere i den siste gruppespillkampen mot Island.

- Det viktigste var å gå videre, vi er ekstatiske for å ha klart det, sier Modric på pressekonferansen etter oppgjøret. Vi tar kamp for kamp og må ikke bli for euforiske. Denne kampen gir oss selvtillit og viser at vi kan slå alle, men la oss ta det kamp for kamp, sier Modric på spørsmål om laget kan gå like langt som da Kroatia tok bronse i 1998.

Tjærnås var ordentlig imponert over det han så av kroatene i dag.

- Jeg synes de var ordentlige gode i dag. De har det Argentina mangler, det er ledere i hvert ledd. Si hva du vil om Lovren, men han står fram som en ordentlig leder. Rakitic og Modric er ledertyper og blant mesterskapets beste spillere på sentral midtbane og fremme var Mandzukic stor. Han har alle tjuvtriksene i boka. De har en ryggrad og lederskikkelser gjennom hele laget, sier Tjærnås til Dagbladet.

Positiv Argentina-start

Kroatia kom til kampens første sjanse. Mandzukic kom til skudd og traff godt, men en strålende redning nede til venstre fra Caballero hindret baklengs.

Så tok Argentina over. Messi var en halv skostørrelse unna å få foten på en flott pasning på fem meter.

Rett etter slo magikeren en flott stikker til Salvio og kantspillerens innlegg fant Meza foran mål. Skuddet fra 14 meter hadde skummel retning, men ble blokkert av Lovren.

Etter en halvtime skulle Argentina tatt ledelsen. Marcos Acuña skapte uro i Kroatias forsvar og vant ballen. Hans lave ball på tvers av feltet ble bare delvis klarert og endte hos Enzo Perez. Fra femten meter og med keeper ute av posisjon hadde River-spilleren en gedigen mulighet, men satte ballen utenfor da det virket lettere å score.

Heldig Rebic

REAGERER: LSK-spiller Cathrine Dekkerhus og Vålerenga-keeper Guro Pettersen mener det er mindre filming og juks i kvinnefotballen. - Det er ikke spesielt sjarmerende, sier de i samtale med programleder Øyvind Godø. Vis mer

To minutter etter var det Mario Mandzukic som burde gjort det bedre. Juventus-spissen lurte seg inn på bakre stolpe og fikk heade uhindret fra tre meter, men ballen skled av hodet og gikk utenfor.

Kroatias Ante Rebic kunne fort ha sett kort av en enda strengere farge enn det gule han fikk etter en ordentlig grisetakling, da han kom inn i stor fart like ved trenerbenken til Jorge Sampaoli og stemplet Eduardo Salvio rett under leggskinnet.

I stedet fikk Frankfurt-spilleren en gylden sjansen halvannet minutt på overtid av første omgang, men fikk ikke stokket beina da han mottok ballen og i stedet for fri vei mot målet, ble Rebic tvunget til å skyte håpløst over fra 18 meter.

Keeperflause

Rebic fortsatte å være i sentrum av begivenhetene også etter pause.

Ti minutter ut i omgangen jaget han et tilbakespill til Argentina-keeper Willy Caballero. Caballero forsøkte nonchalant å vippe ballen over Rebic og ut til Mercado, men touchen var altfor svak og Rebic kunne på vakkert vis knalle til på helvolley i bue over den argentinske burvokteren og i mål.

Argentina virket i sjokktilstand og Sampaoli valgte å bytte inn Higuain og kantspilleren Cristian Pavón for å endre lagdynamikken.

De hvite og blå fikk en svær sjanse etter en drøy time. Higuain kom seg ned til linja og la ut 45 grader. Der var Meza, men avslutningen gikk rett på Subasic. Monaco-keeperen ga retur og Meza la smart igjen til Messi som fra en halvmeter skulle sette ballen i mål, men inn kom en heroisk Rakitic og reddet på strek med en takling i aller siste liten.

Argentina kastet på Paulo Dybala som en siste desperat aksjon, men selv ikke Juventus-stjernen klarte å endre særlig på kampbildet.

Nydelig Modric-mål

I stedet var det Kroatia som fikk mulighetene da Argentina etterlot seg stor kontringsrom.

Uttellingen for det kom ti minutter før full tid. Luka Modric fikk ballen på 20 meter, la den til rette og skrudde ballen forbi to argentinske forsvarere og utenfor rekkevidde til Caballero.

Rakitic holdt på å sette kronen på verket da han skrudde et frispark over muren og i tverrliggeren ved krysstolpen rett før full tid.

Dermed var alt håp om et resultat ute for Argentina som er nødt til å håpe på et godt resultat mellom Island og Nigeria, hjelp fra Kroatia, samtidig som de slår Nigeria i den siste kampen for å ha et håp om videre spill.

HAREIDE-PARODI: Er du Norges beste til å parodiere Åge Hareide? Da kan du vinne Danmarks VM-landslagsdrakt! Last opp din parodi på Instagram med emneknaggen #DBVM. Vinneren kåres under Dagbladet TV sin finalesending 15. juli. VIDEO: Johan Øiestad Vis mer