USIKKER PÅ FORMEN: Den triple verdensmesteren i skiskyting, Synnøve Solemdal, er ikke uttatt til VM ennå, og må overbevise i Holmenkollen i dag og i helga for å sikre seg VM-tur. Selv er hun derimot usikker på formen, på grunn av sykdom og motgang i vinter.   Foto: Bjørn Langsem
USIKKER PÅ FORMEN: Den triple verdensmesteren i skiskyting, Synnøve Solemdal, er ikke uttatt til VM ennå, og må overbevise i Holmenkollen i dag og i helga for å sikre seg VM-tur. Selv er hun derimot usikker på formen, på grunn av sykdom og motgang i vinter. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Jeg tror det bare er jeg som får til sånne rare ting

Derfor har Synnøve (25) bare gått 14 renn på to år.

• Skiskyting damer, 15 kilometer normalprogram, kl. 10.30.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Kyssesyke, halsbetennelse, magetrøbbel - og sjokkbeskjed om at hun ikke var sportslig kvalifisert til å gå i verdenscupen.

Karrieren til og lista over alt som har rammet skiskytter Synnøve Solemdal (25) er så forunderlig at det det framstår som en håndbok i rariteter, uhell og uflaks.

Lykkedag: 8. desember For å ta det artige først:

Hun har to verdenscupseirer i skiskyting. Begge den 8. desember - i henholdsvis 2012 og 2013.

Og begge i østerrikske Hochfilzen.

I det hele tatt var hun utpekt som kvinnen som kunne videreføre den stolte kvinnearven i norsk skiskyting, etter mestere som Liv-Grete Skjelbreid, Linda Grubben og Tora Berger.

Ikke helt som planlagt... Så var det dette med uhell og uflaks, da. Hendelser som har ført til at hun de to siste åra bare har startet 14 ganger i verdenscupen (åtte i 2013/14 og seks denne vinteren).

Det hele startet med kyssesyken i fjor. Da røk det meste av sesongen.

- Jeg fikk trent ganske bra i oppkjøringen til årets sesong. Planen var å bygge meg opp fram mot jul, og så skulle det løsne på nyåret, sier Synnøve Solemdal til Dagbladet.

Men året startet dårlig sportslig, og fortsatte med en halsbetennelse som medførte at hun gikk glipp av verdenscuprennene i Ruhpolding og Anterselva.

- Begynte å gråte Da var det bare å forberede seg til løpene i Nove Mesto (forrige helg) i stedet.

I Tsjekkia kom sjokkbeskjeden:

Solemdal var ikke sportslig kvalifisert til å gå verdenscuprennene der — på bakgrunn av de svake resultatene.

- Jeg begynte å gråte ganske heftig da jeg fikk den beskjeden. Men så var de å sette seg i bilen og kjøre til Slovakia. Heldigvis var det IBU-cup så nærme. For jeg ville ikke fått gått her i Holmenkollen heller, om jeg ikke hadde gått det IBU-rennet, sier Synnøve Solemdal til Dagbladet.

Ikke VM-klar Vel på plass i det norske nasjonalanlegget Holmenkollen har 25-åringen med to VM-gull i mix-stafett og ett i stafett sine siste muligheter til å gå seg inn på årets VM-lag.

Og hun skulle gjerne sagt at formen var bra i VM-generalprøven.
Men oppladningen har selvsagt ikke vært optimal...

- Jeg hadde magetrøbbel i helga. Jeg skulle gjerne sagt at formen er kjempegod, men det føles ikke helt sånn ut, det skal jeg innrømme. Men av og til kan det føles som du er helt råtten, og så går det bra likevel. Så nå håper jeg faktisk på det, sier Solemdal.

Og legger til:
- Jeg er ikke så ofte syk, men jeg blir det på så dumme tidspunkter.

- Jeg tror det bare er jeg som får til sånne rare ting. Tenk at det har gått så dårlig at jeg ikke engang var kvalifisert til et renn. Det skal jo ikke være mulig, sier hun — og ler litt av seg selv.

- Himmel eller helvete - Det er kanskje litt deg i et nøtteskal?

- Ja. Med meg er det enten himmel eller helvete. Jeg kan få til noe helt vilt, eller så skjer det noe merkelig.

- I Holmenkollen må du få til noe bra for å sikre plass i VM-troppen?

- Ja, jeg er ikke uttatt ennå. Men jeg prøver å ikke tenke så mye på det. Jeg må gjøre mine renn, og så får det gå som det gjør. Derfor forventer jeg heller ingen ting. Jeg skal bare gå inn i bobla mi og prestere så godt som jeg klarer.

- Stoler ikke på flaksen Vissheten om at hun både har to seirer i verdenscupen og at hun er trippel verdensmester er elementer hun prøver å hente inspirasjon fra.

- Jeg er en veldig tålmodig person, så jeg mister aldri helt trua. Men like fullt kommer den tryggheten godt med. Det er godt å vite at du kan være høyt oppe.

- For jeg har veldig lyst på VM, altså, det er ikke den det står på. Men jeg stoler bare ikke helt på flaksen min for tida.