GOD TONE: Bjørn Dæhlie sier til Dagbladet at han har snakket med Petter Northug om oppmerksomheten det medfører å være profilert, og han tviler på at 26-åringen virkelig opplever den enorme interessen som en pest og plage, slik Vidar Løfshus hevdet i går. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix .
GOD TONE: Bjørn Dæhlie sier til Dagbladet at han har snakket med Petter Northug om oppmerksomheten det medfører å være profilert, og han tviler på at 26-åringen virkelig opplever den enorme interessen som en pest og plage, slik Vidar Løfshus hevdet i går. Foto: Kyrre Lien / Scanpix .Vis mer

- Jeg tror det er direkte feil

Bjørn Dæhlie taler landslagssjefen midt imot om Northug.

(Dagbladet): Petter Northug er så lei av all oppmerksomheten at han kan komme til å forkorte karrieren med flere år.

Det var varskoet fra landslagssjef Vidar Løfshus i Adresseavisen i går, etter en helg med mye støy rundt norsk langrenns største stjerne.

- For Petter er oppmerksomhet og presse en pest og en plage, sa Løfshus.

Like sikker er ikke vår tidligere langrennskonge Bjørn Dæhlie.

- Jeg tror det er direkte feil, sier han til Dagbladet.

- Alt er morsomt når det går bra
Dæhlie tror tvert om at Northug nyter oppmerksomheten så lenge resultatene er gode.

- Jeg har snakket med ham selv, og fulgt med på det han har gjort. Når Petter er blid og glad og går fort på ski, har han det moro med oppmerksomhet fra folk og journalister. Da tåler han mye, og alt er morsomt. Han imiterer folk på tv, han underholder, han provoserer -  han er en stjernekar som lager god TV når han har overskudd.

- Men når han har en dårlig dag er dere i mediene det verste som finnes. Sånn var det for meg også. Det går over, sier Dæhlie.

Maner til tålmodighet
Northug fikk negativ oppmerksomhet da han gikk norgescup i Granåsen i helga. Først da han stakk til skogs etter å ha blitt slått ut i prologen, noe skikongens pressetalsmann Otto Ulseth reagerte kraftig på.

- Et brudd på våre regler, sa en forbannet Ulseth til Dagbladet.

Så uteble han fra premieseremonien etter å ha vunnet 10 kilometer klassisk.

- Tull av Northug, meldte Vidar Løfshus til VG Nett.

Bjørn Dæhlie minner om at Northug fortsatt er relativt ung, til tross for at det er seks år siden han slo gjennom.

- Noen ganger kan han være litt uerfaren. Husk at han fortsatt er ganske ung. Når han da går under pari på ski, sprekker det litt, og han får mest lyst til å gi f. Men innerst inne tror jeg han synes det er veldig moro. Gi ham et par dager, og han er tilbake til sitt gamle jeg, sier han.

Mener ledelsen skapte støyen selv
På TV 2 Nyhetskanalen i går stilte Løfshus opp til debatt med kanalens langrennsreporter Ernst A. Leersveen, som har jobbet tett på Northug gjennom flere år.

Leersveen mener langrennsledelsen kan takke seg selv for støyen som oppsto i helga.

FÅR KJEFT: Landslagssjef Vidar Løfshus må tåle pepper for måten ledelsen håndterte Northug-støyen i helga. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FÅR KJEFT: Landslagssjef Vidar Løfshus må tåle pepper for måten ledelsen håndterte Northug-støyen i helga. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Det forundrer meg at dette utspillet kommer nå. Oppstyret er noe Vidar og Skiforbundet må ta på sin kappe, det kunne lett vært unngått. De sender en egen mann opp på norgescuprenn for å være barnepike for Petter. Dette tror jeg gutten hadde fikset fint selv på egenhånd, og jeg tror også han ville sagt et par ord til de to, tre mediene som sto der da han kom i mål. Dette er ikke komplisert. Mannen er 26 år, ikke kjeft på ham hver gang han er litt ulik de andre, sa TV 2-profilen.

Løfshus tok noe av kritikken til seg.

- Jeg innrømmer at det var dårlig mediehåndtering i Trondheim. Jeg sa i ettertid at det var dårlig kommunikasjon mellom Petter og Ulseth, og hadde vi gjort det enkelt og latt Petter være Petter hadde han kanskje taklet det på en veldig fin måte selv. Men det er nødvendig med en egen pressetalsmann for å tilrettelegge forholdene rundt ham. Folk ville blitt overrasket over hvor stor pågang det er. Det må håndteres, ellers flyter det ut. Da ville Petter gått lei fort, og ikke holdt på i mer enn to, tre år til. Vi håper han skal holde på i kanskje ti år til, sa han.

- Ikke gi Petter skylda
Northugs gode kompis og tidligere landslagskollega, Odd-Bjørn Hjelmeset, er ikke sikker på om Skiforbundet kjenner 26-åringen godt nok.

- Det kan være at både Skiforbundet og Otto (Ulseth) må gå i seg selv, og få det til å funke, i stedet for at Petter skal få skylda for alt. Men det fungerte veldig godt i Tour de Ski, sier han til Dagbladet.

Han skjønner godt at Northug kan oppleve trykket som plagsomt, og minner om at Magdalena Neuner legger opp etter denne sesongen, i en alder av 24.

- Det er et voldsomt styr rundt Petter hele tida, og vi skal ikke se bort fra at han gir seg før han burde. Jeg tror ikke mange skjønner hvor mye pes det faktisk er, sier Hjelmeset.

PS! I VG i dag blir Petter Northug rådet til å flytte utenlands av Vidar Løfshus.

- Jeg har anbefalt Petter å flytte. Det har jeg fortalt ham. Vi har diskutert det litt. Jeg hadde flyttet fra Norge, dersom jeg hadde vært i hans sko, sier han.