-  Jeg tror han har gitt opp

Thor Hushovd (27) er på cruisekontroll i grønt på vei til Paris.

LE PUY-EN VELAY (Dagbladet): Bildet til høyre sier det meste. Thor Hushovd titter bort på spurtrivalen Robbie McEwen med et blikk som oser av kontroll. For da nordmannen nådde målstreken i pilgrimsbyen Le Puy-En-Velay i går ettermiddag - bare to etapper unna champagnen på Champs-Elysées i Paris - og ferdig med de tre siste dagers kuperte etapper, var mannen i grønt klar i talen: Spurtkanonen McEwen har gitt opp. Den grønne trøya er norsk. Og bare parisiske brostein kan hindre det.

-  Håper på uhell

-  Ja, jeg tror nok han har gitt opp. Det eneste han håper på er kanskje et uhell. Han har sett at han ikke klarer å ta den - mann mot mann, sier en selvsikker Hushovd til Dagbladet i intervjusonen etter etappe 19 i Tour de France.

I går tapte Hushovd spurten i hovedfeltet mot McEwen med poengtoer Stuart O\'Grady på eget bakhjul. Dermed leder Grimstad-rytteren med 15 poeng på O\'Grady og 21 på McEwen. Dagens individulle tempo i St. Etienne gir bare belønning til de ti beste rytterne. Og blant dem er det usannsynlig at de beste poenghøstere vil være. Dermed gjenstår finalen i Paris.

Dersom spurtsterke McEwen vinner den og 35 poeng, må altså Hushovd ikke bli dårligere enn nummer 11 for å miste trøya. Men noen plan 11 finnes ikke.

Full gass

-  Jeg skal gi gass og late som jeg ikke har den. Det hadde vært en stor drøm å vinne i den grønne trøya på Champs-Elysées, sier Hushovd som også koster på seg et lite spark til den munnrappe australieneren.

-  Han lille knotten skal ikke få vinne fire etapper, nei, gliser sørlendingen.

Credit Agricole-rytteren er bestemt på hva han har lyktes med i årets tour.

-  Jeg har kjørt et taktisk bra løp hele tida fordi jeg har plukket poeng hver dag. Noen ved støting - og noen i fjellene. Jeg har virkelig kjempet for den grønne. Men jeg burde fått en etappeseier, mener Hushovd.

Den tror TV 2-ekspert Johan Kaggestad kan komme på søndag.

-  Jeg tror Thor kan vinne. Den passer både han og McEwen bra. Men det er lite som skal til for å rote seg bort. Det er mange som har lyst til å vinne der, sier Kaggestad til Dagbladet.

-  Mer enn spurter

Kaggestad er enig med Hushovd i at han har vært lur under årets tour.

-  Han har skjønt hvor han skal ta poeng. Men det er også viktig å huske på at han er mer enn en spurter. Det viser resultatene han har fra klassikere som Milano-San Remo og Paris-Nice, påpeker Kaggestad som mener Thor Hushovd nå har fått seg et stort navn.

-  Han har blitt en av de virkelig store profilene i sykkelsporten og kjennes igjen på alle flyplasser i Frankrike, sier TV 2-kommentatoren.

Og da var det vel kanskje selvtilliten som snakket for Thor Hushovd da han ble spurt av den amerikanske TV-kanalen ABC om han skulle ta over arven fra Tour-kongen Lance Armstrong:

-  Ja, kanskje det, gliste Thor Hushovd.

STÅLGREP: Thor Hushovd (t.v.) fulgte rivalen Robbie McEwen (t.h.) til streken i gårdsdagens etappe i Tour de France.- Men det var ingen vits i å risikere noe for en 14. plass, sier Hushovd som ble nr. 15.
STORT SMIL: Thor Hushovd skriver autografen på skjorta til en ivrig supporter.