SKUFFET OG SINNA: Petter Northug fikk ikke opp farten i går, og smørerteamet fikk skylda for 41. plassen. Norges tidligere smøresjef er skeptisk. Foto: Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet
SKUFFET OG SINNA: Petter Northug fikk ikke opp farten i går, og smørerteamet fikk skylda for 41. plassen. Norges tidligere smøresjef er skeptisk. Foto: Foto: ARNT E. FOLVIK/DagbladetVis mer

- Jeg tror ikke det bare var smørebom

Terje Langli og Frode Estil lurer på om Northug og co. er i OL-form.

||| (Dagbladet): Skru tida fire år tilbake: Frode Estil og de norske klassiskløperne ble distansert på 15 km i Torino-OL. Inne i smøreboden fikk Terje Langli - smøresjefen - skylda.

Det kom nysnø like før start, klisterblandingen ble helt feil på det som plutselig var voksføre.  Estil gikk med kladder under skiene og noterte verstenotering i et OL-langrenn som bestemann på 16. plass.

I går gikk det enda verre på 15 km i OL. Det ble tidenes dårligste OL-langrenn, og Vancouvers første smørebom ble fastslått av langrennsledelsen.

Eller var det mer enn skiene som ikke fungerte? Det lurer Langli på, han er også tidligere landslagstrener for gutta.

Stabile forhold
- Det var stabile forhold i går, det var ikke som under skiskytingen. Det er rart hvis det var smøringsbiten som slo ut, sier Langli til Dagbladet.

Og legger til:

- Jeg tror ikke det bare var smørebom. Jeg tror vi i norsk herrelangrenn må gå i oss selv. For mye bygges rundt Petter Northug, og resultatene viser at det ikke gror mye rundt ham.

Langli mener de norske smørernes framgangsmåte i går er helt vanlig, det ble lagt en manuell struktur på toppen av prepareringen før rennstart.

- Det vil være mindre utslag i blant, det er sånn som skjer. Men de som gikk var nok ikke så trimma de heller. Jeg tviler på at det var totalbom på smøringen. For Petters del roet han seg sikkert ned når han følte det ikke var 100 prosent, sier Langli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Estil har opplevd store utslag også på skøyteski, for da er gliden dårlig både opp og ned bakker. Men også han åpner for at løperne oppå kunstfiberplankene ikke var i toppslag.

Trengte gjennomkjøring
- Det kan godt hende at de trengte en gjennomkjøring og ikke var helt i støtet. Hvor dårlig skiene var er vanskelig å vurdere. Kanske var de litt dårlige, kanskje var de veldig dårlige. Mange tror vel at det er kun mulig å smøre seg bort i klassisk, men jeg har erfart at det går an på skøyteski også, sier Estil til Dagbladet.

KLISTERTABBE: Terje Langli var Norges smøresjef og ansvarlig for tabben  i Torino-OL. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
KLISTERTABBE: Terje Langli var Norges smøresjef og ansvarlig for tabben i Torino-OL. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

For ham var det lettere å vite at smørerne definitivt bommet i Torino.

- Det er mer åpenbart når du kommer inn og har 10 cm is under skiene, det var ikke så synlig i går.

OL-vinner Estil forteller at løpere aldri lar aggresjonen gå utover smørerne, det skjedde heller ikke i Torino der Norge hadde fire mann som kunne gått til topps hvis skiene var perfekte.

- Du er en del av et team, smørerne gjør så godt de kan. De er like skuffet de. Det er sånn det fungerer.

Langli advarer også mot å gjøre syndebukker ut av enkeltmedlemmer i smørerteamet.

- Valgene som blir gjort tas i internt i fellesskap, de utfører bare det som blir testet før start.

Berger burde gått?
Han er mer skeptisk til bredden i norsk herrelangrenn, han lot seg provosere at flere av gutta i går sa seg fornøyde med plasser fra 28. plass og nedover på resultatlista.

- Da blir jeg skeptisk. Det er bedre å kaste inn folk som har lyst til å gå fort. Lars Berger er regjerende verdensmester i langrenn, han kunne sikkert tenkt seg å gå fort i går. Det er skremmende at folk som var fornøyd i går får plass på et OL-lag for Norge, sier Langli.

Den tidligere herrelandslagstreneren spør seg om den norske langrennsledelsen er moden for utskiftning.

OL-KLADD: Frode Estil var fortvilet over gullsjansen som glapp med dårlige ski i Torino. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
OL-KLADD: Frode Estil var fortvilet over gullsjansen som glapp med dårlige ski i Torino. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Jeg tror de må få inn noen som kan se ting fra en annen vinkel. Nå har det vært samme folk i lang tid, de trenger et friskt pust, sier mannen som er fagsjef for Peltonen-ski og Rex-smørning i Norge.

Frode Estil mener det ikke er noe nytt at Norge er dårlige i skøyting.

- Gjerdalen og Hafsås forventet man ikke i toppen. Så er det Petter som ikke går for hederlig plassering når det ikke blir medalje. Han samler ikke på sjuendeplasser.

Petter reiser seg
I helga var Estil på norgescuprenn for juniorer, og han så nok talenter til å spå at det ikke tar mange år før Norge har skøytere i toppklasse. I mellomtida tror han at det bare er å lene seg tilbake og vente på at hans Meråker-sambygding skal delta i flere renn.

- Petter kommer helt sikkert til å reise seg, han hadde godt av å få en gjennomkjøring. Han startet ikke så bra i Liberec, men det ble OK der.

Det ble tre VM-gull for Northug vinteren 2009, og fortsatt har han fire eller fem gullsjanser igjen i Vancouver.

- Petter ville nok spare seg i går, og det er sannsynligvis lurt siden han skal gå så mange distanser. Han er nok rimelig trygg på at han presterer, men han får ikke noe enkelt OL. Det er mange som vil slå ham, sier Langli.

FORNØYD: Tord Asle Gjerdalen var tilfreds med sin 28. plass i går. Foto: AFP/JAVIER SORIANO
FORNØYD: Tord Asle Gjerdalen var tilfreds med sin 28. plass i går. Foto: AFP/JAVIER SORIANO Vis mer