MENER FRAMTIDA TIL FRIIDRETTEN ER LYS: Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, er skuffa over resultatene så langt i VM, men mener det er en naturlig svingning. Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX
MENER FRAMTIDA TIL FRIIDRETTEN ER LYS: Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, er skuffa over resultatene så langt i VM, men mener det er en naturlig svingning. Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIXVis mer

- Jeg tror ikke det er et skrikende behov for å endre friidretten

Sportssjef Ronny Nilsen om kritikken.

• Esten O. Sæther: Ikke gjør norsk VM-fiasko til en heksejakt på et lekent treningspar

(Dagbladet): I Dagbladet i dag varsler toppidrettssjef Tore Øvrebø en tøff evaluering av friidretten etter at det pågående VM i Beijing er over søndag.

- Jeg vil ikke forskuttere noe, vi må se hvordan disse prosessene går, men friidretten må endre seg i retning av mer fellesskap i stedet for små grupper, sier Øvrebø i Dagbladet.

Dét er en situasjonsbeskrivelse sportssjefen i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, ikke er helt enig i.

- Jeg tror ikke nødvendigvis det er et skrikende behov for å endre friidretten, men vi må se på hvilke tiltak vi kan gjøre for å forbedre oss, sier Nilsen til Dagbladet i dag.

Går gjennom oppleggene I løpet av natta har han sett Isabelle Pedersen løpe seg til semifinale på 100 meter hekk, mens Henrik Ingebrigtsen snublet ut av forsøket på 1500 meter. Målet om en til to finaleplasser begynner å svinne, og sportssjefen innrømmer at resultatene i VM er skuffende.

- Vi er ikke ferdige ennå, så noen sluttevaluering kan jeg ikke komme med nå, men dessverre har vi ikke nådd noen finaler ennå. Det er under forventningene så langt, sier Nilsen.

- Hva kunne dere gjort annerledes?

- Sammen med utøverne, trenerne og støtteapparatet vil vi gå gjennom de individuelle oppleggene, men allerede nå kan det se ut som om dem som dro direkte til Beijing fikk for lite tid her til å akklimatisere seg med tanke på både varmen og tidsforskjellen.

- Ingenting annet?

- Nei, per i dag er det ikke noe annet. Alle fikk for så vidt tilbud om å være på precampen vår i Hongkong, men det er det ikke alle som har valgt.

Har et fellesskap Tirsdag skrev Dagbladets sportskommentator at noe er fundamentalt galt i elitesatsingen i friidretten, og at det manglende fellesskapet er en stor del av årsaken til det. Nilsen er ikke enig i at den valgfrie precampen, som mange av utøverne altså droppet, er et uttrykk for at de mangler fellesskap på landslaget.

- Nei, dette er noe mange landslag praktiserer, i likhet med Norge. Det gis en åpning for individuelle ønsker, og denne gangen fikk vi det fra langdistanseløperne. Vi har helt klart et fellesskap på landslaget, sier Nilsen, men legger til at en av de tingene de skal se på etter sesongen, er om de kan ha flere samlinger der alle landslagsutøverne trener og bor på samme sted.

Slik det er nå, trener de forskjellige grenene på forskjellige steder i verden, uten at det går på bekostning av fellesskapsfølelsen innad i landslaget, mener sportssjefen.

- Vi har en bra stemning i laget, det har vi hatt her i Beijing hele tiden, selv om noen forsøker å få det til å se annerledes ut, sier Nilsen.

Ba om bistand I Dagbladet i dag forteller toppidrettssjefen at Olympiatoppen ikke er tungt involvert i friidretten om dagen. Olympiatoppen stiller heller ikke med støtteapparat i Beijing.

- Ja, det er faktisk litt uvanlig, og vi skulle gjerne hatt den støtten. Vi ba om bistand i form av å få med en presseansvarlig fra Olympiatoppen, men vi fikk avslag. Det syns vi var litt leit, sier Nilsen.

Den varslede sesongevalueringen, der toppidrettssjefen varsler at Olympiatoppen kommer til å være aktive bidragsytere, ser også sportssjefen fram til.

- Det er et ekstremt viktig arbeid som skal gjøres framover nå. Jeg vil ikke forskuttere noe, men vi må se på om vi skal ha en annen type satsingsområde innen friidretten, blant annet se nøyere på hvilke utøvere som har medaljesjanser i framtidige mesterskap. Én ting er Rio om ett år, det kommer fort, men vi må kanskje heller se mot OL i 2020, da har vi fem år på oss.

Lys framtid I denne prosessen, der spissingen av friidrettsforbundets egne midler blir et hett tema, innrømmer Nilsen at friidretten er helt avhengig av å ha med Olympiatoppen på laget.

- Jeg tror nok også friidretten må være villige til å være lydhøre i denne prosessen, men Olympiatoppen må også ta inn over seg at friidretten er annerledes enn andre idretter. Det vi ser nå er helt naturlige svingninger. Det er ikke ofte vi får utøvere som Andreas Thorkildsen som er med å kjempe om medaljer i alle mesterskap, sier Nilsen til Dagbladet.

- Egentlig ser framtida lys ut, men akkurat nå er vi i et vakuum. Det kommer veldig mange bra unge folk bakfra, men denne sesongen har vi vært litt uheldige med både skader og andre ting.