- Jeg tror ikke en dritt på at han er overtrent

Svensk skiskytter ut mot Northug.

IKKE BARE FOR MYE TRENING? Petter står over v-cuprenn for andre helg på rad på grunn av at han ikke føler seg i slag. Svenske Björn Ferry mener trønderen bare  er mentalt utslitt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE BARE FOR MYE TRENING? Petter står over v-cuprenn for andre helg på rad på grunn av at han ikke føler seg i slag. Svenske Björn Ferry mener trønderen bare er mentalt utslitt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Petter Northug (24) har flere ganger havnet i klinsj med det svenske langrennsmiljøet.

Nå plaffer den den svenske skiskytteren Björn Ferry tilbake mot OL-kongen.

OL-vinner Ferry sier til svenske Aftonbladet i dag at han ikke kjøper forklaringene fra Northug-leiren om at det er blitt for mye trening på trønderen før Beitostølen-løpene i midten av november.

- Jeg tror ikke en dritt på at han er overtrent, sier 32-årige Ferry til avisa.

«Jævlig opphauset» Han mener Northugs formsvikt skyldes langrennsløperens posisjon i Norge og trøkket det gir.

- Nei, dette handler mer om restitusjon, at han er overbelastet totalt sett. Det har med oppmerksomheten rundt hans person å gjøre, VM på hjemmebane og at han er så jævlig opphauset, sier Ferry.

Ferry har gjort det til en vane å komme med bitende utspill, han liker oppmerksomhet. Men Halvard Hanevold (40) sier til Dagbladet at man ikke skal undervurdere svensken.

- Jeg har et godt forhold til Ferry, han er en smart fyr som man kan ha interessante diskusjoner med, sier Hanevold om sin tidligere konkurrent.

Petter vokser Den pensjonerte skiskytteren synes det er vanskelig å uttale seg om Northugs problemer sett utenifra, men tror langrennshåpet kommer til å bli en bedre langrennsløper etter formtrøbbelet.

- Det er når ting ikke går som det skal, og når en har det litt vondt, at en blir utfordret som utøver. Jeg tror Petter vokser veldig på denne situasjonen, og tar det med seg videre i karrerien, sier Hanevold.

PROVOSERER: Björn Ferry gikk til topps i Vancouver, og svensken er også frittalende om andre utøvere. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
PROVOSERER: Björn Ferry gikk til topps i Vancouver, og svensken er også frittalende om andre utøvere. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer

Ferry slår i Aftonbladet fast at Northug har for mye på tallerkenen, og at utfordringene nå er mer mentale enn fysiske.

- Ja, det er dem som blir utbrent av å sitte på kontor. Hvordan er det mulig? De rører jo ikke engang på seg. Nei, det er stresset, pressen og forventningene - egne og ytre - som tar, sier Ferry til avisa.

Liker å provosere Hanevold mener man skal lytte til Ferry

- Noen misforstår Ferry og går i rødt uten å se på argumentene hans. Men det er klart at han liker å provosere, sier Hanevold.

Ferry er ikke den eneste som er kritisk til den norske Northug-behandlingen. Emil Jönsson sier til Expressen i dag at mye fra norsk side om Northug er taktisk spill.

- Når Northug er litt småsjuk slår man på stortrommene for å bli kvitt alt presset på ham. Typisk norsk, sier Jönsson.

Svensken har tidligere uttalt at Northug er kjøpt og betalt for å gå på det norske skilandslaget, mens svenskene har det moro sammen. Jönsson hadde tidligere fått høre av Northug at han ikke hadde nerver for et OL.

Hanevold humrer over at det går mot en ny vinter med kjekling mellom nabolandene i nord.

Norsksvensk kamp - Det brygger opp til en norsksvensk kamp igjen. Marus Hellner har også vært ute. Det er front mot front i norsk og svensk langrenn, men det er bare moro. Vi må ha disse fightene, sier Hanevold.

Pappa og manager John Northug ønsker ikke å si for mye om Ferrys utspill.

SMART FYR: Halvard Hanevold har nå lagt opp som skiskytter. Han har kjent Ferry i mange år og beskriver svensken som smart. Foto: REUTERS/Tony Gentile
SMART FYR: Halvard Hanevold har nå lagt opp som skiskytter. Han har kjent Ferry i mange år og beskriver svensken som smart. Foto: REUTERS/Tony Gentile Vis mer

- Det inntrykket vi sitter med er at vi har full kontroll, men at mange mener mye om Petter. Vi kan ikke kommentere alt, sier John Northug til Dagbladet.

Det er ikke utenkelig at Northug selv får svart med ski på beina snart, kanskje allerede neste helg i v-cup i Dusseldorf. Årsak: Formen er stigende.

Kroppen er tilbake - Jeg har ennå ikke sett ham på noen økter, men ut fra omstendighetene har han det bra. Han sier selv at kroppen er tilbake der den var før Beitostølen og da var han i veldig bra form, sier trener Morten Aa Djupvik til Adresseavisen.

Pappa Northug er like optimistisk om sønnens formutvikling

- Jeg kan bekrefte at det ser bra ut, sier John Northug til Dagbladet.

TAKTIKK: Emil Jönssson mener Northug bare er litt småsjuk, og at det ikke er nødvendig for Norge å slå på stortromma. Foto: AFP/Pavel Rakusan
TAKTIKK: Emil Jönssson mener Northug bare er litt småsjuk, og at det ikke er nødvendig for Norge å slå på stortromma. Foto: AFP/Pavel Rakusan Vis mer