DRILLOS I 90-TALLET: Kjetil Rekdal, her sammen med Drillo i 1994-VM, var aldri bekymret for resultatene under landslagsjefen. Foto: Scanpix
DRILLOS I 90-TALLET: Kjetil Rekdal, her sammen med Drillo i 1994-VM, var aldri bekymret for resultatene under landslagsjefen. Foto: ScanpixVis mer

- Jeg tror ikke vi skal hoppe i taket

Kjetil Rekdal var kritisk til å ansette Egil Olsen.

|||(Dagbladet): Det er på nytt Drillo-feber i det ganske land. I går runget det «Drillo, Drillo, Drillo» taktfast på Ullevaal.

Akkurat som på 90-tallet, det norske landslagets første glansdager.

Kjetil Rekdal var med på mange av Drillos stolteste øyeblikk under 68-åringens sjefsperiode fra 1991 til 1998. De fleste husker seiersmålet mot Mexico i USA-VM, og langskuddet mot England i 1992.

Og ikke minst straffen mot Brasil i Marseille i 1998.

- Det er jo helt vilt Nå jubler han også for en perfekt start på EM-kvaliken, under gamlesjefen.

- Nå har Norge nesten fått Portugal hektet av, og det er jo helt vilt. Hvis Portugal mister poeng mot danskene er de ferdige. Da skal fryktelig mye gå galt om Norge ikke blir nummer en eller to i gruppa, sier Rekdal til Dagbladet.

Men da Olsen ble ansatt på nytt var Aalesund-treneren kritisk og negativ. Det er Rekdal lei av å snakke om, han mener han har forklart bakgrunnen altfor mange ganger.

TILFELDIG MÅL: Kjetil Rekdal slår fast at Erik Huseklepps mål kom ut av ingenting i går. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
TILFELDIG MÅL: Kjetil Rekdal slår fast at Erik Huseklepps mål kom ut av ingenting i går. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Jeg var ikke positiv da han ble ansatt, og det går ikke på Egil. Jeg var ikke bekymret for resultatene. Men jeg var bekymret for resten av Norge, at hele Norge skulle spille med fokus på langballer og breakdowns. Det var lite spillerutviklende på 90-tallet. Men heldigvis ser det ikke ut at til at samme det skjer nå. Men vi får se.

Rekdal har ingenting mot at Norge spiller Drillo-fotball.

- Landslaget er en ren resultatarena, om vi spiller bra er det et pluss. Men resten av Norge må drive med utvikling. Hvis ikke får vi aldri noe bedre resultater, sier Aafk-treneren.

Og det er nettopp resultatet som gleder mest fra Ullevaal i går.

- Mål ut av ingenting - Det var litt sånn typisk Drillo, med meget solid forsvarsspill. Og vi fikk et mål litt ut av ingen verdens ting. Det var svakere offensivt enn defensivt. Vi vinner på grunn av tilfeldighet, målet var ikke et vanlig mål. Men Norge var meget gode forsvarsmessig, og det er lov også.

- Minner dette om Drillo-feberen du opplevde som spiller?

- Det vet jeg ikke, men ingenting er bedre enn blest om landslaget igjen. Og at det drar opp standarden og oppmerksomheten om norsk fotball igjen. Jeg tror ikke vi skal hoppe i taket, vi var heldige på Island. I går vinner vi på en tilfeldighet. Men ingenting er hyggeligere enn det, marginene gir selvtillit og gjør at du slipper deg løs.

Jostein Flo var også en Drillo-bauta på 90-tallet, han fikk til og med en pasning oppkalt etter seg. Han var meget positiv til at Drillo fikk jobben på nytt, og var blant det jublende publikummet i går kveld.

- Jeg var på Ullevaal, jeg ble imponert. Vi leverer veldig godt resultatmessig, seks poeng på to kamper er veldig sterkt. Portugal har tapt terreng, og må vinne mot oss og Danmark, sier Flo til Dagbladet.

Fagmannen Drillo Også Flo tror 2010-versjonen kan bli veldig mye bedre.

- Ja, jeg føler fortsatt at laget har littegrann igjen. Det var jevnt i går, det kunne bikket begge veier. Portugal hadde ballen mest. Men defensivt var det veldig bra, og vi var farlige på kontringer. Drillo kan utviklet dette laget offensivt.

- Hva gjør Drillo riktig?

- Han er veldig god organisator, han får mye ut av enkeltspiller og skaper trygghet i laget som fagmann, sier Flo.

Rekdal mener Drillo er ekstrem på å sette sammen et lag.

DET MÅLET: Drillos-maniet nådde sin topp da Kjetil Rekdal scoret seiersmålet mot Brasil i VM. Foto: AP/Doug Mills
DET MÅLET: Drillos-maniet nådde sin topp da Kjetil Rekdal scoret seiersmålet mot Brasil i VM. Foto: AP/Doug Mills Vis mer

- Og han er flink til å få riktig inngang. Han snakker opp sine egne spillere og snakker ned motstanderne. Du tror mer på det som ser vanskelig ut ellers. Drillo får marginene på sin side, det er en egenskap som ytterst få har. Det er ikke flaks, sier Rekdal.

- Dere hadde Flo-pasningen, hva har Drillos anno 2010?

- Nei, nå er ikke Jostein der. Men de har stor fart på topp, det hadde ikke vi med Fjørtoft og Flo. De to var ikke spesielt hurtige. Nå har vi Huseklepp, Moa og Carew. Alle har fart og er gode en mot en, sier Rekdal.

Mer suverene før - Kan seieren mot Portugal sammenliknes med noen av kampene på 90-tallet?

- Ja, vi har ikke slått Portugal før. Vi har ikke slått en stor nasjon på lenge. Men jeg vil påstå at vi var mer suverene da vi slo de store nasjonene før. Vi må begynne en plass, men vi var bedre enn motstanderen da vi slo England hjemme, sier Rekdal.

Flo mener Flo-pasningen var oppskrytt.

- Det var ikke den som gjorde at vi gikk videre. Det var bare et lite moment, det handlet mer om framdrift og brudd.

FLO-FLO: Jostein Flo mener Flo-pasningen var oppskrytt, Drillo-fotball handler om mye mer. Her sammen med bror Tore André Flo, og Rekdal. Foto: Scanpix
FLO-FLO: Jostein Flo mener Flo-pasningen var oppskrytt, Drillo-fotball handler om mye mer. Her sammen med bror Tore André Flo, og Rekdal. Foto: Scanpix Vis mer

- Tror du Norge går til EM nå?

- Drillo sa 60-40, jeg mener vi har fått en veldig god start. Men det er vanskelige kamper, så jeg tror det er 50-50. Nå er vi foran, men vi må ha respekt for de andre, sier Flo.

Rekdal så Danmark slite mot islendingene i går, han mener Morten Olsens lag var «griseheldige» som berget tre poeng på overtid med et knotemål.

- Jeg føler meg trygg på at Norge har en kjempesjanse til å bli nummer en eller to. Før var jeg veldig tvilende. Selv om vi taper mot Portugal borte, så har vi to poeng på dem. Norge kan fort vinne gruppa, vi må bare jobben jobben mot Kypros. Og håpe at Danmark tar poeng mot Portugal, så de blir hektet av. Vi har en god sjanse til å rykke fra.

VOLLEY: Kjetil Rekdals skudd mot England på Wembley sikret norsk poeng. Foto: Jon Eeg/SCANPIX
VOLLEY: Kjetil Rekdals skudd mot England på Wembley sikret norsk poeng. Foto: Jon Eeg/SCANPIX Vis mer