Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tror Ingvild kommer til å vinne det her ganske lett

Alle peker på Ingvild Flugstad Østberg før Tour de Canada. Som vanlig.

TROR IKKE HELT PÅ EGET FAVORITTSTEMPEL: Ingvild Flugstad Østberg er overbevist om at Therese Johaug vinner den avsluttende touren i Canada.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TROR IKKE HELT PÅ EGET FAVORITTSTEMPEL: Ingvild Flugstad Østberg er overbevist om at Therese Johaug vinner den avsluttende touren i Canada.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

OTTAWA (Dagbladet): I dag begynner årets siste styrkeprøve for langrennsdamene. I løpet av elleve dager skal Therese Johaug og resten av langrennseliten slite seg åtte etapper i årets nyvinning, Tour de Canada. 

Lørdag 12. mars står høyst sannsynlig Therese Johaug igjen som verdenscupvinner når den siste jaktstarten er ferdig i Canmore, men hvem som vinner Tour de Canada er derimot mer åpent. 

- Ingvild (Flugstad Østberg) er sammen med Heidi (Weng) en av to favoritter til å vinne denne touren i Canada, sånn jeg ser det i dag. De er nok større sammenlagtfavoritter enn det jeg er, med tanke på at jeg i Tour de Ski har den sistebakken der jeg kan hente inn mye på dem. I tillegg er det mer sprint her, sier Therese Johaug til Dagbladet da vi møter henne etter frokosten hos den norske ambassadøren i Canada i går morges. 

Må ha flaks
Johaug leder verdenscupen med nesten 250 poeng, og selv om hun ikke skulle vinne Tour de Canada vinner hun etter alle canadiske solemerker den totale verdenscupen likevel. 

Etter 14 individuelle verdenscupseire i år sier det seg selv at det skal bli vanskelig å ta igjen det forspranget, selv om Canada-touren har tre innlagte sprinter. Og nettopp der ligger forklaringen på Johaugs pessimisme. 

- Jeg vil si at de er større favoritter med tanke på at de har vært i nesten alle finalene i sprint i år. Jeg må ha flaks, men jeg er jo en av favorittene jeg også. Astrid kan også gå bra, sier Johaug, og får støtte av Heidi Weng på hvem som er favoritt. 

- Jeg tror Ingvild kommer til å vinne det her ganske lett, jeg da. Hun er så suveren i prologer i sprint, at hvis du tenker på Therese kan hun fort tjene ti sekunder bare i en prolog, sier Weng til Dagbladet.

Galimatias
På toppen av det, om Østberg skulle vinne sprintene i tillegg, vil hun få hele seksti bonussekunder i tillegg til de sekundene hun slår dem med i prologene.

Det er med andre ord veldig mange bonussekunder å tjene for en sprintekspert som Østberg, men at hun er favoritt?  

- Nei, er du gæren? Jeg tror jeg var ganske bra til å forutse hvordan det kom til å gå etterhvert i Tour de Ski også, så bare merk mine ord. Jeg tror det er ganske greit hvem som tar det til slutt, sier Østberg til Dagbladet og ler som vanlig bort favorittstempelet. 

Men det er også helt riktig som hun sier. Da hun presset Johaug som verst under Tour de Ski, og ledet touren inn til den siste monsterbakken, var hun helt tydelig på at forspranget ikke var i nærheten av å være nok til å vinne Tour de Ski sammenlagt. 

På toppen av Alpe Cermis var Johaug to minutter og tjue sekunder foran Østberg. 

Tøffere enn Tour de Ski
Men nå er altså bakken borte, og dermed er det kanskje ikke så rart at alle peker på årets stjerneskudd som favoritt? 

- Det er jo litt morsomt at folk sier det, for jeg tror ikke at folk har studert programmet her så veldig nøye. Ikke at jeg har det selv heller, men jeg vil si at det er en tøffere tour enn Tour de Ski. Det er jo ingen femkilomtere, men både ti og femten kilometere, og Therese har jo vært helt suveren på det. I tillegg vant hun jo minitouren i Kuusamo med en sprint, en femkilomter og en tikilomter ganske suverent, sier Østberg, og får langt på vei støtte av Weng på det resonnementet. 

- Therese har vært såpass overlegen på distanse, det har kanskje vært noen få ganger vi andre har holdt følge, så det blir jo mange sekunder der. Du tjener ikke så mye på sprint, det er en utrolig lang dag som koster mye, så jeg syns det burde vært enda en litt kortere distanse for at det skulle vært litt jevnere. Det har vært litt for store avstander i år, sier Weng, men insisterer altså på at Østberg er stor favoritt. 

- Hvis jeg klarer pallen sammenlagt skal jeg være veldig fornøyd. Da har det klaffa ekstremt bra, sier derimot Ingvild.

• Prologen på åpningsetappen i Gatineau begynner klokka 17.15 i dag, mens finalene begynner klokka 19.45, norsk tid.