Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tror jeg aldri har vært så nervøs før

Derfor kan Martin Johnsrud Sundby vinne årets idrettspris.

NOEN METER UNNA MÅLET: Martin Johnsrud Sundby ble den første norske mannlige langrennsløper med Tour de Ski-triumf.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NOEN METER UNNA MÅLET: Martin Johnsrud Sundby ble den første norske mannlige langrennsløper med Tour de Ski-triumf.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

(Dagbladet):  1. desember 2013. Han biter tennene sammen og drar til det han makter og har opp den siste bakken i Kuusamo. Jaget av Legkov og Vylegsjanin er det et scenario vi har sett før. Et scenario som alltid ender med at Sundby taper spurten.

Men ikke denne gangen. I lyset fra de sterke lyskasterne dypt inne i de finske skogene bryter Martin en barriere når han spurter inn sin første seier i minitouren i Finland.

Det var bare en forsmak på hva som skulle komme.

Høydepunktet
3. januar 2014. Etter en fantastisk åpning på Tour de Ski skal Martin gå alene i front på etappen mellom Cortina og Toblach. Etappen er beinhard, og et lite stykke bak jakter utfordrerne i flokk for å hente inn sekundene Martin har opparbeidet seg fram til dit.

Bortsett fra monsterbakken i Val di Fiemme er dette den vanskeligste etappen i hele touren.

Det gås hardt i flere grupper bak Martin, men ingen klarer å hente ham inn. Maskinen Martin. Han vinner etappen i ensom majestet, og det er nettopp det han er i ferd med å bli i de italienske alpene nå.

En majestet. En konge på to ski.

Han værer det selv også.

- Jeg tror jeg aldri har vært så nervøs før. Det er ikke bare bare å ha den ulveflokken jagende bak seg, sier han etter løpet.

To dager seinere, i tett snøvær på toppen av den alpinbakken som for langrennsfolket er blitt til monsterbakken i Val di Fiemme, strekker Martin Johnsrud Sundby armene i været. Han har klart det ingen annen mannlig norsk skiløper har klart før ham, og gudene skal vite at de har prøvd. Han har vunnet Tour de ski, og han har gått alene mesteparten av veien dit.

- Dette er en drøm som blir virkelig. Det har vært en lang vei for å nå en drøm jeg har hatt i åtte år, sier han.

Avslutningen
Mars 2014. Martin fikk aldri med seg gullet han så inderlig ønsket seg fra Sotsji, men har avgjort verdenscupen totalt for lengst. I Falun står de på startstreken i den tradisjonelle sesongavslutningen alle sammen.

OL-vinnere, OL-tapere, venner og rivaler. Og Martin.

Sulten på å vise hvem som er best. Keen på å øve seg på å vinne i løypene som skal huse VM et knapt år seinere. Lysten på å bli den første som vinner samtlige tourer i langrennsverdenscupen i løpet av en sesong.

Selvfølgelig gjør han det også. Vinner altså. Martin Johnsrud Sundby vinner alt som vinnes kan i verdenscupen 2014 og gjør seg samtidig historisk.

Laurbærene ligger der nå, men maskinen Martin legger seg ikke ned sammen med dem. Han skal jobbe videre. Mot Falun og sitt første individuelle mesterskapsgull.

For det er det alt handler om nå. Arbeid. Knallhard jobbing. Ingen har vist så klart som Martin hva belønningen for det kan være.