HELT OVERLEGEN IGJEN: Martin Johnsrud Sundby vant som han ville i Holmenkollen i dag, men farta han satte opp gjorde det til en syrefest i fem samfulle mil.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HELT OVERLEGEN IGJEN: Martin Johnsrud Sundby vant som han ville i Holmenkollen i dag, men farta han satte opp gjorde det til en syrefest i fem samfulle mil. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Jeg tror jeg har ett eller to års forsprang på de andre

Johnsrud Sundby er i en egen klasse.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby vant sin første Kollen-femmil og var sjeleglad for at seieren endelig var i boks. Etter fire pallplasser de fire foregående årene, sto han endelig øverst på den. 

Det var en guttedrøm han har hatt siden han campet i løypa sammen med Simen Østensen som niåring. 

- Man sparer ikke på andre eller tredjeplasser i Holmenkollen. Det er bare seieren som teller, sier Sundby. 

Koking og gratinering
Og måten han vant på var som vanlig overbevisende. Sundby satte avgårde i en vanvittig fart, sprengte feltet, og til slutt gikk han alene inn til mål. 

Niklas Byrhaug hang tappert på i over fire mil, men måtte gi tapt. 

- Jeg var både kokt og gratinert, sa Dyrhaug, og satte ord på det alle andre også følte etter den knallharde styrkeprøven i Holmenkollen. 

- Det er veldig imponerende det han gjør. 

Forsprang
Det har på mange måter blitt Johnsrud Sundbys signatur i fellesstarter denne sesongen. Han holder så høy fart fra start at feltet sprenges tidlig. Til slutt er det bare Sundby selv som tåler trøkket. 

I løpet av sesongen har han vist at forspranget ned til resten av verdenseliten er massivt. Etter dagens femmil leder han verdenscupen sammenlagt med 720 poeng. 

Bare differansen mellom nummer en og to er større i poeng enn de fleste løperne samler i løpet av en hel sesong. Det skal trenes hardt for å tette forspranget. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror jeg har et eller to års forsprang på de andre, men det kommer de til å ta igjen, sier Martin til Dagbladet. 

Staking til et nytt nivå
De siste årene har han vært helt systematisk når det gjelder å utvikle detaljene i skigåinga. Fra å begynne helt på nytt med skøyteteknikken, til spurtterpinga og staketreninga før denne sesongen. 

Stakinga er det som har eskalert avstanden mellom ham og de andre, tror han selv. 

- Jeg bestemte meg for å ta tak i det stakeprosjektet mitt i våres, og da var ikke det med tanke på at jeg skulle stake alle skirennene jeg skulle gå, men jeg bestemte meg for å gjøre det for å øke farta i de lette partiene i klassiskløpene, forteller han. 

- Det løftet jeg har hatt i staking har hjulpet meg på mange distanser. Nå legger jeg løpene rundt de lette partiene, framfor å legge dem rundt de tunge. Jeg vet at det er der jeg skal gå hardt, fortsetter han. 

Et helvete
Dermed blir løpsopplegget hans slik at han går seg stiv på de flate partiene av løypa for nettopp å koke og gratinere konkurrentene. Så «hviler» han oppover.  

Melkesyreverdiene er med andre ord høyere i bunn av bakken enn på toppen. Det gjør også langrennene blytunge. 

- Jeg har foreberedt meg i ukevis på at dette kom til å bli et helvete. Og det var det. Jeg er veldig glad de andre ikke visste hvor vondt jeg hadde det, sier han om dagens femmil. 

I de knallharde løypene i Holmenkollen koster det blod, svette og tårer å gå så hardt hele veien. Durhaug forsøkte å dempe kokinga i sitt eget hode med å hive snø i ansiktet på vei ut på sisterunden. 

Han måtte slippe noen hundre meter senere. 

- Det er det som er det fascinerende, man vet aldri hvor vondt de andre har det. Man må spille på at du selv tåler litt mer enn de andre. Beina mine skreik de to siste rundene i dag, sier Martin selv.

Mentalt forsprang
Like før Niklas slapp ham ville Sundby ha Dyrhaug til å dra. Det var helt uaktuelt for Dyrhaug, og dermed fortsatte bare Sundby med det vanvittige tempoet.  

Fjorårsvinner Sjur Røthe mener det er den mentale biten der som skiller Martin Johnsrud Sundby fra resten av verdenseliten. At han tåler mer smerte enn de andre. 

- Han har et hode som ingen av oss andre har, sier Røthe til Dagbladet. 

- Er det det som skiller ham fra resten? 

- Ja, i mine øyne er det det. 

- Det må han gjerne tro. Jeg mener det er treningen, svarer Martin da vi spør om det er slik ting henger sammen. 

- Det som har vært min force er at jeg hele tiden finner de små tingene å øve på, og så kommer de andre ett år etterpå. Nå kommer de andre til å ta kraftig tak i stakingen til våren, men da er jeg nødt til å finne på et nytt moment å forberede meg på som gjør at jeg hever totalnivået, sier han, og legger samtidig ved en liten advarsel til konkurrentene: 

- Vi er godt i gang. Vi begynte med å legge den planen etter Tour de Ski. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram