KLAR FOR VM: Neste uke starter VM i Nove Mesto. Emil Hegle Svendsen har kun èn verdenscupseier denne sesongen, men har jobbet hardt med skytingen fram mot VM.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
KLAR FOR VM: Neste uke starter VM i Nove Mesto. Emil Hegle Svendsen har kun èn verdenscupseier denne sesongen, men har jobbet hardt med skytingen fram mot VM. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

- Jeg tror liksom jeg er god nok til å skyte uten å ha fullt fokus

Svendsen lover full konsentrasjon i VM.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Emil Hegle Svendsen mener konsentrasjonssvikt er grunnen til at han bare har én seier denne sesongen.

27-åringen har som vanlig hevdet seg jevnt i toppen denne sesongen, men forskjellen fra tidligere er at han bare har én seier og at det isteden er blitt mange topp seks-plasseringer.

Det er med andre ord det siste lille kneppet som har manglet i verdenscupen så langt.

- De to siste rundene før VM, så har jeg merket jeg at jeg konsentrerer meg for dårlig på standplass. Når jeg bare er på 90 prosent konsentrasjon under skytingen, så blir også bare resultatet 90 prosent av det jeg er god for, sier Hegle Svendsen til Dagbladet.

- Er det fordi du har feil fokus når du skyter?

- Man vil ofte tenke litt feil. Jeg tror liksom jeg er god nok til å skyte uten å ha fullt fokus, og det er det jeg har jobbet med nå fram mot VM. Der skal konsentrasjonen være på topp.

Bedre motstand Trønderen er relativt lei av å bli minnet på at han ikke har skutt fullt i en konkurranse siden 29. mars 2010. Men der han tidligere kunne vinne med en eller to bom på grunn av superfart i sporet, blir han nå ofte henvist til dårligere plasseringer, fordi utlendingene, med Martin Fourcade i spissen, har tatt store steg de siste to sesongene.

Som Dagbladet skrev sist torsdag er denne sesongen guttas dårligste på 17 år, målt i antall pallplasseringer (fem).

Eksperter som Halvard Hanevold og Ola Lunde mener for dårlig skyting er det største problemet til den historisk svake innsatsen på herresiden. Svendsen sier han blir motivert av den type statistikk.

- Ja, det tror jeg vi blir motivert av alle sammen. Det er selvfølgelig ikke en situasjon vi ønsker å være oppi. Vi ønsker å være der vi har vært tidligere år, med flest mulig innom pallen i løpet av en sesong, sier Svendsen og legger til:

- Vi er ikke i nærheten av for eksempel russerne nå, men det ønsker vi å være etter hvert. Av og til er det bare sånn, uten at det ikke er en bestemt forklaring.

Offensiv Bø En åpenbar grunn til den svake innsatsen blant gutta er riktignok Ole Einar Bjørndalens svake form og Tarjei Bøs TWAR-sykdom.

Bø, som vant verdenscupen for to sesonger siden, mistet hele oppkjøringen til denne sesongen på grunn av sykdommen, men har krystallklare målsettinger for VM, etter å ha bygget seg gradvis opp de siste månedene.

- VM-målet mitt er relativt hårete, men det inkluderer også andre personer. Målet er nemlig å ta gull på de to stafettene, men det styrer jeg jo ikke helt selv. I tillegg har jeg lyst på en individuell medalje. Det er litt frekt å si det, men jeg føler det er innenfor rekkevidde, sier Bø til Dagbladet.

- Hvor mye har du å gå på rent fysisk?

- Nivået mitt er bedre enn i Ruhpolding, og da fikk jeg en 22. plass. Jeg må ta det derfra, sier han.

•VM i tsjekkiske Nove Mesto starter med mix-stafett torsdag neste uke. Der stiller Svendsen, Bø, Tora Berger og Ann Kristin Aafedt Flatland for Norge.