Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Jeg tror mange fra Vålerenga vil gratulere Lyn hvis vi vinner cupfinalen»

Før årets sesong hadde Atle Brynestad et stort ønske om cupfinalen: FC Lyn Oslo- Vålerenga. Drømmen om hovedstadsfinale brast, men Brann er en god erstatning.

Ved tretida i ettermiddag er kanskje Lyn norgesmester i fotball, 36 år etter den forrige cuptriumfen. Lyn-eieren vil helt sikkert være veldig stolt og veldig glad, men fotballengasjementet hans strekker seg langt utenfor Ullevaal Stadions porter.

-  Jeg har vært trener for unger i 15- 20 år, og ser hva fotballen betyr for gode oppvekstvilkår, sier Brynestad til Dagbladet. -  Unger må lære seg fellesskap, og lære seg å spille på lag.

Klubb i oppløsning

I 1999 overtok Brynestad et fotballag i oppløsning. Snaue 200 tilskuere kom på hjemmekampene, Lyn lå med brukket rygg og neste stasjon var 2. divisjon.

-  En positiv gal nordlending (Ole-Ray Grødseth) var der da jeg tok over klubben, sier Brynestad. -  To sesonger i 1. divisjon og fire i Tippeligaen er den foreløpige fasiten.

Derfor klarer han heller ikke å bli irritert over at tilskuerinteressen for Lyn er liten sammenliknet med naboen i øst, men fnyser når aviser og enkeltpersoner snakker om vestkantklubben Lyn.

-  Lyn Oslo Vest gikk ut på dato da jeg tok over klubben, sier Brynestad. -  Jeg er sjøl Oslo-gutt som bor i vest, men jobber i øst. Jeg tilbrakte de fleste av mine somrer som gutt i nærheten av Akerselva. Jeg har ikke noe forhold til øst-vest-problematikken.

Brynestad håper at Lyn skal bli en klubb for hele Oslo.

-  I hele år har vi betalt for treneren til Oslo Øst. Vi er et lag for Oslo. Om du kommer fra vest, nord, øst eller sør så er alle like velkommen.

Avslører seg selv

Brynestad mener at alt snakket om Lyn som vestkantlag gjøres av personer som ikke vet hva som foregår i klubben.

-  De som snakker om oss på en slik måte, avslører seg selv, sier Brynestad. -  I mellomtida må vi forsøke å få fram vårt budskap, og over tid tror jeg det vil skje.

Det er liten tvil om at uten Atle Brynestads millioner hadde ikke Lyn vært i nærheten av Tippeligaen og dagens cupfinale.

-  Men rik-onkel-stempelet er et fjernt begrep for meg, sier Brynestad. -  Jeg er sterkt involvert i Lyn, og er leder av det sportslige utvalget i klubben.

Lyn har høstet lovord før sin satsing på unge spillere. Fire-fem 18- 20-åringer har startet i nesten alle Tippeliga-kampene, og de får også sjansen i dag.

-  Vi skal fortsette å utvikle nye spillere, vi skal spille underholdende fotball og vi skal score mer, lover Brynestad.

Folk vil komme

For et kresent Oslo-publikum lar seg ikke imponere over at noen juniorer spiller fra start, så lenge Lyn mangler profiler og nesten scorer minst av alle topplagene.

-  Jeg syns Tomasz (Sokolowski) og Mounir (Hamoud) allerede er profiler, sier Brynestad. -  Og når unggutta får på seg litt mer erfaring og muskler, vil de heve seg neste sesong. Presterer vi utpå banen, kommer også folk for å se på laget.

Noen få år før Brynestad tok over Lyn, var han bare en telefon unna å eie Vålerenga. Han har bare godord å si om naboen som tapte seriemesterskapet på målstreken.

-  Jeg håpet før sesongen at dagens finale skulle vært mellom FC Lyn Oslo og Vålerenga, slik at Oslo-fotballen skulle få enda mer oppmerksomhet, sier Brynestad. -  Det bør alltid være minst et Oslo-lag i cupfinalen.

Tror ikke på Siem

Han har latt seg imponere over Vålerengas innsats i serien, og unner klubben suksessen den har hatt.

-  Men Vålerengas direktør Kjetil Siem sier jo at han hater Lyn. Og det gjør vel også de aller fleste i Klanen?

-  Uansett hvor mange ganger Siem sier at han hater oss, tror vi ikke på ham, ler Brynestad. -  Han sier det for å skape motsetninger, slik at han er sikker på at Ullevaal blir full av tilskuere når vi møtes. Sånn sett er han en dyktig markedsfører. Vi liker Siem godt. Jeg har hatt mange møter med ham. Siem har tidligere vært hos meg og bedt om hjelp for Vålerenga, og da har han fått ja om han skulle trenge det.

-  Har Lyn og Vålerenga noe felles?

-  Vi jobber sammen mot rasisme, og ved å skape gode forbilder i klubbene, lager vi også bedre oppvekstvilkår for barn og unge i Oslo by, sier Brynestad.

VIF vil gratulere

-  Lyn- Vålerenga trakk nesten 40 000 tilskuere i år, neste år trolig 50 000. Er det viktig å slå naboen?

-  Vi vil spille for å få alle poengene, men det er faktisk den minst viktige fotballkampen i Tippeligaen å vinne for oss, sier Brynestad og mener det.

-  Du ønsker Vålerenga alt godt og unner klubben årets suksess. Tror du noen i VIF ønsker Lyn noe godt i dagens finale mot Brann?

-  Ja, jeg tror mange fra Vålerenga vil gratulere Lyn hvis vi vinner cupfinalen, sier Atle Brynestad til Dagbladet.

FOR HELE OSLO: Lyn-eier Atle Brynestad ønsker at klubben skal være for hele Oslo, og misliker derfor vestkantstempelet. - Lyn Oslo Vest gikk ut på dato da jeg tok over klubben, sier Brynestad.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media