SPENT PÅ NIVÅET: Kenneth Fredheim og Øyvind Alsaker er spent på hvordan islendingens nivå er. Denne sesongen er han Molde-spiller. Her fra en kamp i Bolton-drakta i fjor mot Birmingham City. Foto: ACTION IMAGES/PAUL CURRIE
SPENT PÅ NIVÅET: Kenneth Fredheim og Øyvind Alsaker er spent på hvordan islendingens nivå er. Denne sesongen er han Molde-spiller. Her fra en kamp i Bolton-drakta i fjor mot Birmingham City. Foto: ACTION IMAGES/PAUL CURRIEVis mer

- Jeg tror Molde-overgangen er litt egoistisk fra Gudjohnsens side

Solskjær overrasket mange med nysigneringen.

(Dagbladet): Fredag ble det klart at Eidur Gudjohnsen (37) ble klar for Molde, etter at torsdag ankom rosenes by for medisinsk test.

37-åringen har spilt i storklubber som Chelsea og Barcelona, og er en merittert spiller som blant annet har vunnet Champions League og Premier League.

I fjor sommer gikk islendingen fra Bolton til kinesiske Shijiazhuang Ever Bright, men har det siste halvåret vært klubbløs.

EM avgjørende faktor

En av de som har fulgt Gudjohnsens karriere, og spilt med ham, er islendingen Indridi Sigurdsson. Sigurdsson har spilt i Lillestrøm, Lyn og Viking her hjemme, men har nå dratt tilbake til Island og KR Reykjavik. Han tror signeringen er bra for Molde.

- De (Molde, journ.anm.) har jo vært stabilt gode de siste årene, har gjort det bra i Europacupen og har en flink trener. Det er positivt for norsk fotball, og det ser vel Eidur på også. Han hadde aldri reist dit om han ikke synes det var spennende, og det å kunne spille på et godt nivå.

I sommer venter EM for Island. Det tror Sigurdsson var en avgjørende faktor for landsmannen.

- EM er nok den største grunnen til Eidur, og det tror jeg han har sagt fra om også, sier Sigurdsson til Dagbladet.

- Se på CVen hans

Selv om Sigurdsson ikke kjenner til hele historien i norsk fotball, tør han påstå at Gudjohnsen er det største fotballnavnet som har kommet til den norske ligaen.

- Se på CVen hans. Han er tross alt fortsatt i veldig god form, og har vært med på landslaget som nå skal spille EM. Uten å kjenne alle som har vært i Norge, er han i hvert fall på toppen, og er Islands beste spiller gjennom tidene, uten tvil.

Gudjohnsen har vokst opp med en far som var kjent fotballspiller, og kjenner profflivet godt. Det, sammen med den islandske mentaliteten, gjør at Sigurdsson tror spissen er motivert for å satse videre på fotballkarrieren.

- Jeg tror ikke et halvår uten fotball er et problem for han. Eidur har en litt annen oppdragelse, og er vant til å være i bransjen. Men om han fortsetter etter EM vet jeg ikke, det må du nesten spørre ham om selv. Han har oppnådd mye som fotballspiller, men som alle andre islendinger har et sluttspill med landslaget manglet. Det får han nå. Det skulle bare mangle at han ikke var motivert for det.

- Tenkte «Hva i all verden?»

Flere har uttrykt på sosiale medier at de var overrasket over signeringen av Gudjohnsen. En av de som måtte sperre øynene opp denne uka, var fotballkommentator Kenneth Fredheim.

- Først tenkte jeg bare «hva i all verden». Men etter å ha latt det synke litt, tror jeg det er smart. Jeg tror ikke det siste halvåret uten kamper har noe å si, han har nok ikke mista fotballhjernen sin, sier Fredheim.

- INGEN ALMEYDA-FIASKO: Fotballkommentator Kenneth Fredheim tror ikke Gudjohnsen-overgangen blir en like stor flopp som da Matías Almeyda kom til Lyn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- INGEN ALMEYDA-FIASKO: Fotballkommentator Kenneth Fredheim tror ikke Gudjohnsen-overgangen blir en like stor flopp som da Matías Almeyda kom til Lyn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han forteller at Solskjær på mange måter er i ferd med å bygge et nytt lag, men at talentfulle ungdommer som for eksempel Fredrik Aursnes og Petter Strand, trenger tid. I og med at Daniel Berg Hestad er i ferd med å gi seg, tror Fredheim det kan ha en enorm betydning å få inn en fotballspiller som åpenbart er en ledertype.

I Molde tror fotballkommentatoren at Gudjohnsen vil bidra like mye på trening og kamp, som i garderoben som mentor og lederstjerne. Det eneste problemet han tror kan dukke opp, er tempoet til islendingen.

- Han har aldri vært verdens hurtigste eller en kraftspiss eller slike ting. Det fremste er fotballhodet, etter mitt syn. Han er utrolig smart offensiv, og er flink til å gjøre andre gode. Det er nok det Solskjær har vært mest ute etter.

- Blir ingen Almeyda-fiasko

Når det gjelder Gudjohnsen i Tippeligaen, er ikke Fredheim i tvil om at spissen i perioder kan bidra med mye.

- På Island sies det at han er godt trent, men jeg tror denne overgangen er litt egoistisk fra Gudjohnsens side. Han har lyst til å spille seg inn i EM-troppen til Island, og jeg tror det vil bli det perfekte karrierepunktet om han når det.

- Er dette det største fotballnavnet vi har fått til Tippeligaen?

- Det er det, men vi må ta i betraktning de siste årene hans. Matías Almeyda var mer enn ferdig da han kom til Lyn, han var en ren fiasko. Den følelsen har jeg ikke med Gudjohnsen. Han kommer til en kultur han kjenner, som er relativt likt Island, sier Fredheim.

- Hvor god kan han bli?

I likhet med Kenneth Fredheim, tror TV2-eksperten Øyvind Alsaker på Gudjohnsen i norsk fotball.

- Overgangen er veldig interessant. Jeg husker han (Gudjohnsen, journ.anm.) sparka i gang Mourinho-æra i Chelsea mot Manchester Untied. Det var starten, og så vant de ligaen for første gang på femti år. Han har vært med på store ting med blant annet Chelsea og Barcelona, hvor han har tatt ligagull begge steder og Champions League-gull med Barcelona, selv om han ikke bidro all verden der, sier Alsaker til Dagbladet.

Han tror ikke Gudjohnsen er i like god form som for ti år siden, men tror spørsmålet er hva islendingen kan tilføye.

- Rutine, ro. Han er en fotballspiller jeg liker å følge med på. Til syvende og sist handler at om hvilken form han er i, og hvor god han kan bli.

En balansert tropp

Alsaker trekker også fram motivasjonen islandske spillere er kjent for, og at han tilsynelatende kommer til Tippeligaen for å spille seg inn i EM-troppen til Island.

- 37 år er ingen alder. Det er litt som med Teddy Sheringham; teknisk begavet, smart, god pasningsfot. Han kan nok gjøre nytte for seg her.

Til Dagbladet forteller Alsaker at han tror Solskjær tar med seg det han lærte i Manchester Untied, med en balanse i troppen med unge spillere, spillere på toppen av karrieren og noen med stor rutine.

HAR TRUA PÅ GUDJOHNSEN: Indridi Sigurdsson, her for Viking, tror Gudjohnsen er en god Molde-signering. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
HAR TRUA PÅ GUDJOHNSEN: Indridi Sigurdsson, her for Viking, tror Gudjohnsen er en god Molde-signering. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Molde har mange unge spillere, så det blir bra å ha en spiller med stor rutine som har vært med på alt. Han vil ufarliggjøre store kamper og vet hva det går i. Gudjohnsen har en kunnskap om nettopp det, for det er ikke noe man kan lese seg fram til.