GODE VENNER: Det hersker stor gjensidig respekt mellom Marit Bjørgen og Charlotte Kalla. - - Kalla er ei unik og herlig jente. Vi snakker mye sammen, og det er ei jente jeg stoler på. Jeg unner henne absolutt gullet. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
GODE VENNER: Det hersker stor gjensidig respekt mellom Marit Bjørgen og Charlotte Kalla. - - Kalla er ei unik og herlig jente. Vi snakker mye sammen, og det er ei jente jeg stoler på. Jeg unner henne absolutt gullet. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Jeg tror og håper Marit får gullmedaljen sin

Gulljenta Charlotte Kalla krysser fingrene.

||| WHISTLER (Dagbladet): Marit Bjørgen greide ikke å kvele den snikende følelsen av skuffelse like etter at hun hadde gått i mål til bronse på 10-kilometeren.

For det var gullet hun hadde drømt om, og som hele Norge unner henne etter de mange skuffelsene i tidligere mesterskap.

Etter å ha latt inntrykkene synke inn konkluderte likevel Marit med at hun var veldig glad for medaljen. Ikke minst fordi hun vet hun har mange flere gullmuligheter utover i mesterskapet.

- Jeg føler at både duathlon og tremila passer meg bra. Sånn sett har jeg en større sjanse framover enn det Kalla har.

- Hva med sprinten?

- Der er jeg en outsider, sier Bjørgen.

Unner Kalla gullet
Konfrontert med at hun virket skuffet de første minuttene etter løpet, svarer Marit:

- Jeg må nok ha litt tid for meg selv, men jeg er veldig fornøyd med bronse. Det har jeg ikke vært i nærheten av i mesterskap de siste årene.

- Hvordan er bronsefølelsen kontra et gull?

- Det er vanskelig å si. Du drømmer jo om gullet, smiler hun.

Var det likevel ei jente hun unnet gullet mer enn noen andre når det ikke ble norsk gull, var det Charlotte Kalla. Den svenske jenta ledet fra start til mål og vant til slutt 6,6 sekunder foran estiske Kristina Smigun. Det var ingen på det norske laget som virket lei seg over akkurat det.

- Kalla er ei unik og herlig jente. Vi snakker mye sammen, og det er ei jente jeg stoler på. Jeg unner henne absolutt gullet.

Slet med nerver
Den lykkeønskningen er gjensidig. På spørsmål fra Dagbladet om Kalla tror Bjørgen vil få sitt etterlengtede gull i løpet av mesterskapet, svarer hun:

- Jeg håper og tror at Marit kommer til å vinne gull her. Hun er en allrounder, og er veldig sterk i både skøyting, klassisk og sprint.

- Jeg får bare håpe hun snakker sant, repliserer Bjørgen.

Hun var nervøs både i går kveld og i dag tidlig, og sa til trener Egil Kristiansen at hun gruet seg til å reise opp til stadion. Nervøsiteten er for så vidt ikke noe nødt, Bjørgen følte det på samme måte både på Beitostølen og Kuusamo - uten at det affiserte prestasjonene hennes i negativ retning.

- Hemmet nervene deg i dag?

- Det er vanskelig å si. Jeg brukte førsterunden til å komme i gang. Jeg har nok hatt bedre løp i vinter enn det jeg hadde i dag, men jeg var ikke bedre, sier Bjørgen til Dagbladet.

Kalla var også nervøs - men ikke like mye som Bjørgen:

- Jeg var veldig nervøs i går kveld, men i dag tidlig følte jeg lykke fordi jeg har sett fram til denne konkurransen så lenge.

Superfinish
Noen få kilometer lå Bjørgen bak både Justyna Kowalczyk og Anna Haag i kampen om bronsemedaljen - og mange trodde nok Bjørgen hadde sprukket litt.

Men ingen gikk raskere de siste kilometerne, og hun tok faktisk inn 6-7 sekunder på Kalla inn mot mål.

- Var du i tvil om at du ville ta medalje?


- Jeg hørte at det var veldig jevnt om bronsen, og da var det bare å ta ut det jeg hadde på slutten. Jeg gikk nok fortere da enn de to foran meg.

Bjørgen fikk aldri vite at hun lå som nummer fem, bare at hun kjempet om medalje. Den fikk hun, men altså ikke den valøren hun så gjerne skulle hatt.

Trener Egil Kristiansen tror hun får det hun ønsker seg,

- Marit har flere sjanser igjen. Hun er gullkandidat i alle øvelser hun stiller opp på, sier han.

Sportssjef Åge Skinstad trakk fram Bjørgen og Kristin Størmer Steira som de to norske lyspunktene. Vibeke Skofterud endte på 22. plass og Marthe Kristoffersen helt nede på en 49. plass.

- Vi er fornøyd med at Marit tar bronse. Hun leverte en særdeles bra avslutning, og slo Kalla med seks sekunder fra toppen og ned. Steira gjorde et OK løp. Løpene Marit og Kristin gjorde tyder på at vi har mye bra i vente utover i mesterskapet, sier han.