«Jeg tror United vil trekke seg»

Proffagent Rune Hauge tror Manchester United kommer til å trekke seg fra John Obi Mikel-overgangen.

Hauge mistenker at engelskmennene har fått «selektiv informasjon» fra Lyn i forbindelse med overgangen til det nigerianske supertalentet, og at United derfor ikke har fått med seg hele bildet av den omfattende saken ennå.

-  Jeg tror ikke United har gjort noe galt med vilje. De har bare ennå ikke skjønt at de er blitt lurt av Lyn. Når de innser det tror jeg de har anstendighet til å trekke seg ut, for United er en stor klubb som gjør det som er riktig, sier Rune Hauge til Dagbladet.

Sagt fra til Ferguson

Han har i klare ordelag sagt sin mening om saken til United-manager Sir Alex Ferguson og United-direktør David Gill.

Nå tror han all relevant informasjon vil tilflyte klubben gjennom den saken som nå ligger hos FIFA. Hauge redegjorde for sin virksomhet under et lederseminar i Oslo Konserthus i går. Mikel-saken fikk naturligvis størst oppmerksomhet, og Hauge og hans makker Torgeir Knutsen forklarte seg om saken slik de ser den.

Hauges rolle

Rune Hauges rolle i saken er som tilrettelegger for nigerianerne John Obi Mikel, Chinedu Obasi Ogbuke, Ezekiel Bala og Emmanuel Sarki til et skoleopplegg på NTG gjennom sitt selskap Profile Sport Ltd - et oppdrag de mottok 45 000 pund (500 000 kroner) for hver av guttene for av det britiske agentselskapet SEM, som igjen har en speideravtale for Afrika med Chelsea.

Gjennom en tidslinje gikk Hauge og Knutsen gjennom sakens kjernedatoer, helt tilbake til U-17 VM i Finland i august 2003, da Hauges nettverk «oppdaget» guttene. Ett år seinere kom guttene til Norge for å gå på NTG og spille amatørfotball. 8. september 2004 ble det inngått avtale mellom Lyn og Profile Sport Ltd - hvor det ble avtalt at Lyn kunne benytte seg av spillerne, men ikke hadde noen rettigheter på guttene.

-  En stor bedrager

Morgan Andersen hevder at han inngikk en ny avtale med Mikel da gutten fylte 18 år 22. april, og at den tidligere avtalen hvor klubben fraskrev seg rettigheter på spilleren ikke var gyldig. Da Mikel ble solgt til Manchester United sju dager seinere kokte det over for Rune Hauge, som i Dagbladet kalte Morgan Andersen for en bedrager.

I går var han enda krassere:-  Da må jeg si at han er en stor bedrager nå, sier Rune Hauge til Dagbladet. Og forklarer:

-  Én ting er at han var en bedrager i vår avtale med Lyn. Men han løfter bedrageriet opp i en helt annen skala når han etterpå også forfalsker proffavtalen mellom Mikel og Lyn, og så selger gutten, for å oppnå en vinning på seks-sju millioner pund. Det trodde jeg ikke var mulig, sier Rune Hauge til Dagbladet - og legger til at Morgan Andersen står bak den største bløffen han har opplevd gjennom sine rundt 20 år i bransjen.

Under sakens gang er det nemlig kommet beskyldninger om at Morgan Anderen også skal ha forfalsket initialene til Mikels agent John Shittu på proffkontrakten mellom Mikel og Lyn a 22. april i år. I så fall utløser det et skred av konsekvenser:

  •  Da har Mikel spilt ulovlig i norsk eliteserie, for ingen kan spille profesjonell fotball uten gyldig avtale.
  •  Uten gyldig kontrakt kunne Lyn heller ikke selge spilleren til Manchester United.
  •  Betyr det i så fall at Mikels avtale med United er ugyldig?

-  Ugyldig United-avtale

Advokat Torgeir Knutsen mener at Uniteds opsjonsavtale med Mikel heller «ikke er verdt papiret det er skrevet på.»

-  Den er ugyldig av to grunner:

  •  Spilleren ble presset til å skrive under.
  •  United har skrevet en ensidig bundet kontrakt, hvor pliktene bare lå på den ene parten, mens United bare hadde «upsiden».

-  Så du mener at en av verdens største fotballklubber ikke kan skrive kontrakter?

-  Ja, det mener jeg. Her har de vært amatører. Det er mulig dette er vanlig kutyme, men i så fall bør den praksisen endres fort, for dette er en avtale som ikke står seg.

Knutsen mener spilleren i teorien nå står fritt til å skrive kontrakt med hvem han vil, fordi de mener han ikke er gyldig bundet til noen.

SNAKKET UT: Rune Hauge.