Live-published photos and videos via Shootitlive

Rosenborgs drøm om Europa blir stadig lenger unna

- Jeg tror vi skal la det Champions League-pratet ligge

RBK-erne innser at nivået i Europa er for høyt etter nok en ydmykelse i Europa League.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SALZBURG (Dagbladet): Etter enda en ydmykelse i årets Europa League innser Rosenborg-spillerne at drømmen om Champions League er lenger unna enn den kanskje noensinne har vært.

For selv om sesongen til Rosenborg ikke har vært en imponerende oppvisning i gladfotball, leder trønderne fortsatt Eliteserien og skal spille semifinale i cupen om ei uke.

I tillegg er de altså i Europa League, men strengt tatt har alle de tre gruppespillskampene mot Celtic, RB Leipzig og RB Salzburg vist at nivået er et hakk eller tre over Rosenborg

- Ambisjonen om Champions League skal jo være der, men så må man finne ut hvordan man skal nærme seg det. Jeg tror vi skal la det Champions League-pratet ligge litt som en drøm, så får vi heller ha en ambisjon om å komme oss opp på et høyere nivå for å kjempe på Europa League-nivået. For der også er vi for langt unna nå, sier RBK-keeper André Hansen til Dagbladet.

Mer penger

Hansen reddet RBK unna et langt styggere tap i kveld enn 3-0, og sto nok en gang fram som Rosenborgs beste på en svært grå kveld for trønderne.

Nå har Rosenborg gått fem kamper på rad uten å vinne, og etter tapet mot Salzburg er årets Europa League mer eller mindre over med tanke på avansement fra gruppespillet. Null poeng på tre kamper sier sitt.

- Når man møter disse lagene i gruppespillet så har de 22 mann som alle er nesten like gode. Dit tror jeg aldri vi kommer til å komme i Norge, for dette handler om økonomi og budsjetter og hva man tar seg råd til. Nå har vi selvfølgelig en veldig god stall, men vi tåler ikke like mange skader som Salzburg. Vi så det mot Leipzig sist, de hadde B-laget på banen, men det er fortsatt ganske mange gode fotballspillere der. Det er forskjellen, sier Hansen.

Vil ha felles løft

Rosenborgs sportslige leder, Stig Inge Bjørnebye, tror ikke det er umulig for et norsk lag å komme seg til Champions League, men han mener Rosenborg ikke kan være alene om å ha den ambisjonen i Norge.

Da vil det i så fall ikke gå.

- Jeg tror det må være et felles norsk løft for å klare å nå dit. At hele norsk fotball har en interesse for det som skjer i europeisk utvikling. Det er politisk, det er sportslig, det er fysisk og alle mulige parametere, men essensen for at norsk fotball skal være med på utviklingen i Europa, er at det er en felles interesse for å forstå hvilken vei utviklingen går. Å forstå hva som skal til, og hvordan klubbene jobber for å nå nivået og å holde seg på nivået, sier Bjørnebye til Dagbladet.

- Det er alltid en tankevekker når vi er i Europa. Du får referanser, du får kjenne hvor du står, du får noen svar. Men det er ikke bare vi som får det. De tre siste åra har vi vært er klubb som har ligget i toppen av norsk fotball, og er det fortsatt. Det bør også vekke interesse for fellesskapet norsk toppfotball. Det handler om enkelte klubbers ambisjoner, og det handler om en felles ambisjon.

Er ikke CL-beilere

Mike Jensen er en av spillerne som bærer drømmen om å nå Champions League med Rosenborg. Etter å ha skapt så godt som ingenting mot Salzburg i kveld, innser han også at drømmen er langt unna akkurat nå.

- I den forfatningen vi er i nå, så er vi ikke helt der hvor vi kan tillate oss å tenke at vi er beilere til Champions League. Det er vi ikke. Og det er tempoet det er snakk om. Vi er bare ikke vant til det, enkelt og greit, sier Jensen til Dagbladet.

- Hvordan skal dere bli det?

- Det skal vi legge en plan for. Det handler mest om oss selv. Vi må bli bedre til å pushe hverandre i hverdagen. Det handler mest om vår egen treningshverdag. Men det er klart det er vanskelig. Det er veldig få ganger man møter dette tempoet i Eliteserien. Sannsynligvis møter vi det aldri. Det er en utfordring, men vi må fokusere på oss selv og sørge for at vi i hvert fall skrur tempoet opp noen hakk på trening.

Europa League riktig nivå

Søndag kan Rosenborg mer eller mindre sikre seg nok et seriegull med seier mot Brann i seriefinalen. Gjør de det, kommer nok et år med kvalifisering til Champions League, og kanskje også deltakelse i Europa League.

Det siste er muligens det mest realistiske også neste sesong.

- Det her er nok et riktig nivå for norske lag. Det er kulere å være med her og prøve å gjøre det bra og kanskje komme seg videre, enn å tape seks og sju null mot PSG og Bayern München. Det er ikke noe moro. Da kan du like gjerne bli hjemme, sier André Hansen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer