- Jeg unner ingen det presset Brann-spillerne er under nå

Thorstein Helstad føler med spillerne foran Branns skjebnekamp.

KRAVSTORE FANS: Brann-supporterne er kjent for å skape fantastisk stemning i Bergen, men i år har de måttet være vitne til hele ti hjemmetap. Begeret rant over etter 2-1-tapet mot Sarpsborg for to uker siden. Da ble Brann og Norling buet ut av stadion. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
KRAVSTORE FANS: Brann-supporterne er kjent for å skape fantastisk stemning i Bergen, men i år har de måttet være vitne til hele ti hjemmetap. Begeret rant over etter 2-1-tapet mot Sarpsborg for to uker siden. Da ble Brann og Norling buet ut av stadion. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det nærmer seg fulle tribuner på Brann stadion. 12 000 billetter er solgt, og ifølge Branns hjemmesider styrer klubben mot 16 000 tilskuere.

- Ingenting er bedre enn å spille på et fullsatt Brann Stadion når man får en god start på kampen. Men det er et kravstort publikum, sier tidligere Brann-spiller Thorstein Helstad til Dagbladet.

Brann-bataljonen er kjent for å skape en fantastisk stemning i Bergen, men laget har ikke levert resultater som har gjort seg fortjent noen hyllest fra supporterne. For to uker siden måtte Norling forklare seg da Brann ga fra seg nok en nedrykksmatchball til Sarpsborg.

- Det skal være sånn. Folk må få lov til å gi uttrykk for det når de syns laget spiller dårlig. Mot Sogndal må spillerne stenge ute det som skjer rundt, og snu presset til noe positivt, sier Helstad.

Massivt press Brann er i elendig form foran oppgjøret mot Sogndal. Etter tapet mot Bodø/Glimt står laget med fire tap på rad, og nesten alle som er tilknyttet klubben under hardt press.

Både spillerne, Rikard Norling, og apparatet rundt klubben må tåle kritikk etter en skuffende sesong.

- Selv har jeg aldri opplevd noe i nærheten. Jeg unner ingen et sånt press som det spillerne må tåle nå, sier Helstad.

STØTTER SPILLERNE: Tidligere Brann-spiller Thorstein Helstad. Foto: Erik Berglund.
STØTTER SPILLERNE: Tidligere Brann-spiller Thorstein Helstad. Foto: Erik Berglund. Vis mer

Nettopp dette kan være noe av forklaringen på Branns ekstremt svake hjemmeform denne sesongen. Kun tre ganger har de gått seirende fra Brann Stadion denne sesongen, mot Rosenborg i august.

- Huseklepp og Norling føler jo de må unnskylde seg til publikum når de taper hjemmekamper. Det presset de har på Brann Stadion gjør at hjemmebane ikke trenger å være noen fordel mot Sogndal, sier Stabæk-spiller og TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen.

Sterke mot Sogndal hjemme Foran Branns kamp mot Sogndal hjemme på søndag oppsummerer ekspertene tre sentrale statistikker som forteller en del før oppgjøret:

• 3-1-10. Brann har kun tre hjemmeseire denne sesongen, og en uavgjort.

- Det er dårligere enn noensinne, sier Arne Scheie, og tenker på den historisk høye mengden hjemmetap.

Færrest hjemmeseire hadde klubben i 1991, da de kun vant to hjemmekamper. Da var det derimot kun 12 lag i Tippeligaen.

• Brann har enda ikke vunnet mot noen av de fem nederste lagene på tabellen. To uavgjort mot Sandefjord er det nærmeste.

- Mot svak motstand blir de avslørt på at de ikke har noe eget spill. De har ingen struktur, ingen plan, og ingen klasse, sier TV 2s Davy Wathne, som tror Brann kommer til å slite med å beholde plassen i Tippeligaen.

NRK-DUO: Arne Scheie og Karl Petter Løken tilbragte mange år sammen i NRK. Nå er Scheie (t.v.) pensjonert. Foto: Tor Richardsen/Scanpix.
NRK-DUO: Arne Scheie og Karl Petter Løken tilbragte mange år sammen i NRK. Nå er Scheie (t.v.) pensjonert. Foto: Tor Richardsen/Scanpix. Vis mer

• På 16 forsøk har Sogndal kun vunnet én gang på Brann Stadion. Det var i 2002. Da tapte Brann hele ni hjemmekamper.

- For å bruke et gammelt tippeuttrykk: Jeg har hjemme/uavgjort på kupongen. Brann har historisk et meget godt tak på Sogndal hjemme. Kan ikke se for meg Brann tape dette på Brann Stadion når det betyr så mye, sier tidligere NRK-kommentator Arne Scheie.

Blir avgjort i siste serierunde Med unntak av Davy Wathne, tror de fleste ekspertene på minst uavgjort for Brann i morgen.

Dermed er det resultatene i årets siste serierunde, der Brann reiser til Haugesund og Sogndal tar imot Stabæk, som vil avgjøre bergensklubbens skjebne.

- Selv om jeg tror Brann slår Sogndal i morgen, tror jeg Brann rykker ned. De taper mot Haugesund, mens Sogndal slår Stabæk hjemme, skriver TV 2-ekspert Freddy Dos Santos i en SMS til Dagbladet.

Hjemmekampen mot Haugesund endte med et 1-3 tap for Brann, og de fleste ekspertene tviler på at Brann slår rogalendingene.

- Brann har ikke vist noen forandring. Det har vært det samme hele året. De slippe inn enkle mål, og setter ikke sjansene sine. Jeg klarer ikke å se for meg at de greier å forandre på noe nå. De har rett og slett ikke et godt nok lag, sier Gulbrandsen.

Tippeligalaget vinner playoffen Skulle Brann allikevel ende på en kvalifiseringsplass, ser ting snarlig lysere ut. NRKs Karl Petter Løken føler seg trygg på at tippeligalaget vinner playoffen.

GJORDE COMEBACK: Tidligere landslagsspiller Solveig Gulbrandsen la en kort periode opp som fotballspiller og hadde en ekspertrolle i Tv 2. Nå har hun gjort comeback for Stabæk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GJORDE COMEBACK: Tidligere landslagsspiller Solveig Gulbrandsen la en kort periode opp som fotballspiller og hadde en ekspertrolle i Tv 2. Nå har hun gjort comeback for Stabæk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Med unntak av Sandefjord er det ingen av lagene i 1. divisjon som virker sterke nok. Derfor tror jeg at Brann overlever om de kommer til kvalifiseringsplass, sier Løken.

Han får støtte av en tidligere NRK-kollega.

- Tippeligalaget vinner playoffen, sier Scheie kontant.

Enten Kristiansund BK, Fredrikstad, Mjøndalen eller Bærum ser ut til å kunne bli Branns motstandere dersom de kommer på kvalifiseringsplass. Historisk sett har både Fredrikstad og Mjøndalen et godt tak på bergensklubben.

- Ikke noe godt tippeligalag Ekspertene fra TV 2 tror på nedrykk for Brann, og mener Brann må ta en kikk på seg selv i speilet.

- Jeg tror Brann rykker ned med mindre de gjør store endringer. Det er en klubb i en voldsom identitetskrise, og jeg tror Brann til og med kan slite med å hevde seg i 1. divisjon, sier Wathne.

Solveig Gulbrandsen mener verdien av å være underdog kan være det som gjør at både Sogndal og et eventuelt playofflag kan slå Brann.

STILLE FORTVILET: Tv 2s sportsanker Davy Wathne mener fremtiden ser særdeles mørk ut for hjembylaget Brann. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
STILLE FORTVILET: Tv 2s sportsanker Davy Wathne mener fremtiden ser særdeles mørk ut for hjembylaget Brann. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Hvis Brann spiller kvalik, og fortsatt ikke har skjønt at de ikke er noe godt Tippeligalag, vil de slite mot et sultent førstedivisjonslag som kan slå nedenfra. Det mentale er viktigst i sånne kamper, sier Gulbrandsen.

Skjebnekampen mellom Brann og Sogndal vises på Cmore Fotball klokken 18.00 på Søndag.