SLUTT FOR KURT: Kurt Asle Arvesen (t.h.) har tre ritt igjen av sykkelkarrieren. Det første er fellesstarten i VM København i morgen, der han skal hjelpe Thor Hushovd (t.v.) og Edvald Boasson Hagen til å kjempe om medaljer. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet
SLUTT FOR KURT: Kurt Asle Arvesen (t.h.) har tre ritt igjen av sykkelkarrieren. Det første er fellesstarten i VM København i morgen, der han skal hjelpe Thor Hushovd (t.v.) og Edvald Boasson Hagen til å kjempe om medaljer. Foto: Thomas Rasmus Skaug, DagbladetVis mer

- Jeg våknet forrige natta og tenkte «det er snart slutt»

Kurt Asle Arvesen har blandede følelser på tampen av karrieren.

SYKKEL-VM 2011: Følg VM i København direkte i Dagbladets livestudio fra klokka 10.00!

KØBENHAVN (Dagbladet): Kurt Asle Arvesen har fått være med på en revolusjon for norsk sykkelsport. Vel hadde vi gode proffryttere også tidligere, men interessen for sporten har hatt en enorm vekst i Norge de siste årene.

- Det er helt utrolig. Jeg husker mitt første VM i Lugano (i Sveits 1996 - journ. anm.), der var det vel ikke norske journalister i det hele tatt, kanskje NRK var der? Men etter at vi begynte å kjøre Tour de France, har det tatt fullstendig av. Spesielt da vi begynte å vinne i Touren også, sier Arvesen.

Og skuer utover mange titalls norske og utenlandske journalister som har møtt opp i Hillerød til pressekonferanse med det norske VM-laget to dager før morgendagens fellesstart.

Nå ser han ringvirkningene av prestasjonene han, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har levert de siste sesongene.

- Vi ser det på rekrutteringen også. Det er flere som har lisens i sykkelforbundet enn i skiforbundet nå. Vi er i ferd med å bli en sykkelnasjon, og det er utrolig artig å ha vært med på.

Mange baller i lufta Den populære eresfjordingen, som slo gjennom da han vant U23-VM i 1997, har bare tre ritt igjen av en lang karriere. Etter VM skal han sykle Paris - Bourges 6. oktober og Paris - Tours 9. oktober.

Det er ikke fritt for at det er litt vemodig.

- Ja, jeg har litt blandede følelser. Det har jeg absolutt. Det er litt sånn at jeg gleder meg, men så er det perioder du kommer til å savne syklinga, sier Arvesen til Dagbladet.

RUTINERTE HJELPEGUTTER: Gabriel Rasch (35) har hovedansvar for Thor Hushovd, mens Kurt Asle Arvesen (36) er Edvald Boasson Hagens dedikerte hjelpemann underveis i VM-løypa i morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet
RUTINERTE HJELPEGUTTER: Gabriel Rasch (35) har hovedansvar for Thor Hushovd, mens Kurt Asle Arvesen (36) er Edvald Boasson Hagens dedikerte hjelpemann underveis i VM-løypa i morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet Vis mer

- Jeg våkna faktisk forrige natta og tenkte "faen, det er snart slutt nå!". Så det er litt rart, sier han.

- Hva tenker du om det som kommer etter karrieren?

- Jeg har mange baller i lufta, så jeg håper i alle fall jeg kan gripe tak i noen av dem.

Men foreløpig er ikke planene spikret.

- Nei, nå fokuserer jeg på VM. Det var meningen å få klarhet i det litt før, men slik er det. Ting tar tid, sier Arvesen.

- Kan vinne uten meg Som en av to hjelperyttere på det norske laget, og med spesielt ansvar for Team Sky-kollega Edvald Boasson Hagen, er rutinen hans en viktig brikke for det norske laget. Et av VMs mindre lag, men likevel med to gullfavoritter.

Men Arvesen vil ikke snakke opp sin egen betydning.

- Jeg har syklet 11 VM, men Thor og Edvald har vist at de kan vinne sykkelløp uten meg, sier han.

Han har ingen problemer med å innfinne seg med en hjelperytterrolle i sitt siste verdensmesterskap.

- Det er de to som kan vinne. Jeg har vært hjelperytter i mange år, og det er jobben min også nå.

Forventer fyrverkeri Arvesen tror VM-løpet i morgen blir en thriller mot slutten av de 266 kilometerne. Først sykler feltet 28 kilometer ut fra København sentrum, så skal de 17 ganger rundt en 14 kilometer lang rundbane like nord for den danske hovedstaden.

- Jeg tror det blir et vanlig løp inn til de siste tre-fire rundene. Så blir det fullt fyrverkeri, sier Arvesen til dansk TV 2, som var blant de mange utenlandske mediene på gårsdagens norske pressekonferanse.

- Vi har to mann å spille ut. FOrhåpentligvis er de i god form og på topp begge to, så håper vi at de kan være med å prege løpet.

Han erkjenner at det kan bli vanskelig å velge om det skal satses på Thor Hushovd eller Edvald Boasson Hagen om begge er med mot slutten av VM-løpet. Under årets Tour de France duellerte de to nordmennene om seieren på to av etappene, og vant en hver.

- Det er en utfordring. Men det er også en fordel at de har hverandre, sier Arvesen.

Det er ingen tvil om at det er en fordel for Thor og Edvald å ha rutinerte Kurt Asle med på laget også. For siste gang i et VM.