- Jeg var blank i øynene

Svein Oddvar Moen (29) hadde sin største opplevelse som dommer da han ledet cupfinalen påi går.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Med kongepokalen i hånda jublet VIF-spillerne like imponerende som de spilte da seriemester Stabæk fikk stryk i NM-finalen. Svein Oddvar Moen feiret ikke like utagerende, men hoveddommeren var både stolt, glad og rørt etter den store fotballfesten på landslagsarenaen i går.

- Det var en helt fantastisk opplevelse, og det største jeg har vært med på som dommer. Jeg var helt blank i øynene da jeg blåste av etter 90 minutter, sier en opprømt Svein Oddvar Moen til Dagbladet på banketten på Grand Hotel i går kveld.

29-åringen er FIFA-dommer, og dømte internasjonalt så seint som sist torsdag, da han ledet oppgjøret mellom Feyenoord og CSKA Moskva (1-3) i UEFA-cupen i Rotterdam. Men cupfinalen rager høyere.

Også for dommerne er det den store festdagen i norsk fotball.

- Fjær i hatten

Alt dreide seg om Vålerenga og Stabæk i oppkjøringen. Men cupfinalen var også en stor dag for SK Haugar. Haugesund-klubben var representert med mannen som ledet festen. Det er det nærmeste klubben kommer Ullevaal stadion på noen år. SK Haugars damelag spiller i 1. divisjon, mens herrene holder til i 5. divisjon. Med Svein Oddvar Moen er klubben likevel med på toppnivå.

- Cupfinalen gir hele klubben et løft og det er en fjær i hatten til en klubb som gjør masse positivt i vårt lokalmiljø. At vi deltar i cupfinalen gir klubben noe å være stolt av, og det er til stor inspirasjon for alle i SK Haugar, sier Moen.

Med seg i dommerteamet hadde han assistentdommerne Svein Inge Wiken (Kolstad Fotball) og Hans Christian Stormoen (Årstad IL). I tillegg var Mo IL representert ved fjerdedommer Jonny Ditlefsen.

STOLT DOMMER: Svein Oddvar Moen hadde sin største dag på fotballbanen da han ledet cupfinalen mellom Vålerenga og Stabæk i går. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
STOLT DOMMER: Svein Oddvar Moen hadde sin største dag på fotballbanen da han ledet cupfinalen mellom Vålerenga og Stabæk i går. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX Vis mer

Også for de klubbene er cupfinalen en stor dag for lokalsamfunnene. De var viktige aktører på den største festdagen i norsk fotball.

- Liten familie

- Å få dømme cupfinalen er en målsetting jeg har hatt i mange år, så dette er et minne for livet. Det var en nydelig atmosfære og vi har bare fått flotte tilbakemeldinger etter kampen. Nå skal vi kose oss med litt godt i glasset og nyte denne dagen, sier Moen.

At det ble litt småampert utpå matta i perioder, forklarer kamplederen med at det sto så mye på spill for begge lag og at det var en innholdsrik finale hvor det skjedde mye.

Dommerstanden hadde som vanlig seminar i forbindelse med cupfinalehelga - med påfølgende revy og bankett med sine bedre halvdeler. Gårsdagens dommertrio måtte naturligvis stå over lørdagens bankett, for å lade opp til cupfinalen.

- Det er en fin tradisjon at vi dommere møtes cupfinalehelga. Vi er en liten familie, med 15 tippeligadommere og 25 assistenter, sier Moen.

Ambulansearbeider

I dag har han fått fri fra jobben som ambulansearbeider hjemme i Haugesund. Men tirsdag er Svein Oddvar igjen bak rattet. Å være fotballdommer er langt fra å være en heltidsjobb, slik fotballen er for de fleste han er sammen med på banen, selv om også dommerne har hatt noen fine lønnshopp de siste åra. Fra neste sesong får pipeblåserne 12.000 kroner for å lede en kamp i Tippeligaen. Sivilt har han 80 prosent stilling. Fotballforbundet har kjøpt han fri de siste 20.

- Jeg var blank i øynene

Men dommergjerningen er først og fremst en lidenskap for haugesunderen. Og den startet allerede som 13-åring. Da dømte midtstopperen og kapteinen på Haugars 13-årslag noen kamper i SK Haugars vintercup.

Siden ble det han og fløyta.

- Det var noen som mente jeg hadde talent for å være dommer, og jeg syntes at det var kjekt. Så tok jeg dommerkurs og bestemte meg for å satse på dette. Det er jeg veldig glad for. Dømmingen har gitt meg mange flotte opplevelser. Som fotballspiller hadde jeg nok ikke fått være med på cupfinaler og store internasjonale turneringer, sier Svein Oddvar Moen.

-Ikke noe tull og vas

Han er på mange måter klubbens fremste ambassadør, en oppgave Svein Oddvar tar på alvor.

- Haugar har fulgt meg opp på en flott måte i alle år og det er en fin klubb å være i. På mange måter kjenner jeg meg selv igjen i klubben: Det er seriøs klubb uten noe tull og vas. Derfor er jeg også stolt over å representere den, og synes det er hyggelig når klubben ønsker å bruke meg i forskjellige sammenhenger. Jeg håper jeg får tid til å stille opp enda mer etter hvert.

Drapstrussel

Å være fotballdommer kan til tider være en tøff påkjenning. For noen år siden ble Svein Oddvar Moen drapstruet etter en fotballkamp. Riktignok havnet brevet hos en navnebror på Stjørdal, men innholdet var ikke til å ta feil av: «Dø, ditt helvetes svin».

- Drapstrusler er selvsagt ikke noe hyggelig, men det går ikke inn på meg. Jeg regner med at det er slikt noen skriver i kampens hete. Fotballen kan være voldsomt engasjerende.

På hjemmebane er Amalie (6) og Sander (2) like blide selv om pappa har gjort en feil.

- Når det koker litt er det godt å komme hjem til noen som ikke er opptatt av om det er gult eller rødt kort, eller om jeg har blåst en feil straffe. Hjemme snakker vi nesten aldri om fotball rundt spisebordet.

Bortsett fra kanskje i dag. Da har nok Amalie og Sander lyst til å høre alt om hvordan pappa opplevde cupfinalen.