PÅ TOPPEN: Eirik Bakke mot Chelsea og en ung John Terry i 2001. Arkivfoto: Dagbladet
PÅ TOPPEN: Eirik Bakke mot Chelsea og en ung John Terry i 2001. Arkivfoto: DagbladetVis mer

- Jeg var der i desember. Da virket det som om ting var på gang

Men så snudde det totalt i Eirik Bakkes gamle klubb Leeds.

(Dagbladet): Den gamle storklubben Leeds United røk i går på et tap mot Yorkshire-nabo Doncaster. Det skjer samtidig som klubben står på kanten av stupet, og risikerer ny økonomisk ruin.

Eirik Bakke, som spilte på Leeds fra 1999 til 2006 og blant annet var med i Champions Leauge-semifinalene mot Valencia, synes situasjonen er trist.

- Det er først og fremst leit for fansen. De har vært gjennom tøffe tider de siste ti-tolv åra, sier Bakke til Dagbladet.

- Da jeg der var et lag som Doncaster ikke en gang i ligasystemet. Nå er det lokaloppgjør i samme divisjon. Det er kjedelig.

Store forandringer Den tidligere landslagsspillerene la opp etter 2012-sesongen. Han følger fortsatt Leeds tett.
 
- Jeg var der i desember og besøkte klubben. Da virket det som om ting var på gang, og det var positivit rundt klubben. Det har forandret seg en del de siste månedene, sier Bakke.

Det som har skjedd siden den gang, er i kort trekk at de Dubai-baserte eierne i GFH Capital, valgte å selge klubben til  den italienske investoren Massimo Cellino. Men det engelske fotballforbundet satte ned foten, og vil ikke godkjenne salget til den skattedømte Caglari-presidenten. Nå krangler GFH Capital og Cellino om hvem som skal betale spillerlønningene, og de har gått med på å få halv lønn i april, for å få klubben til å gå rundt i påvente av en avklaring.

Håpet på opprykk Samtidig går det rykter om at klubben risikerer å bli satt under administrasjon. Det vil gi en poengstraff på ti poeng. Etter tapet i går, ligger de på 15. plass i serien, 12 poeng over nedrykksstreken.

- Jeg hadde håpet at dette var sesongen der de skulle rykke opp igjen, men det ser ikke sånn ut nå, sier Bakke til Dagbladet.

Han håper klubben unngår nedrykk.

- De har vært nede på nivå tre tidligere. Vi får ikke håpe det skjer igjen, det fortjener ikke fansen. Det er jo en klubb som burde være i Premier League.

Bakke tror flesteparten av fansen håper Cellino klarer å ta over.

- Jeg tror kanskje de ikke bryr seg så mye om forhistorien til folk nå. De ønsker seg noen med kapital som kan gå inn og løfte klubben tilbake til Premier League, sier han.

Så lyst ut Da Bakke spilte for klubben, var situasjonen litt annerledes. Han var på lag med spillere som Lucas Radebe, Rio Ferdinand, Robbie Keane og Harry Kewell.

- Alt så veldig lyst ut, sier Bakke.

- Det var et eventyr for meg. Vi hadde et veldig bra lag, med mange unge, lovende spillere. Det er bare trist at det skar seg, og at det egentlig ble satset for mye, sier han.

- Jeg tror det var godt ment. De prøvde å satse, sier Bakke.

Leeds United levde drømmen, som det ble sagt, men det viste seg at de hadde satset over evne. De havnet etter hvert i nærmest bunnløs gjeld, måtte selge både stjernespillere og talenter, og rykket i 2004 ned nærmest som et konkursbo. Leeds ble et synonym for hvordan fotballklubber ikke skal drives.

Bakke er nå talentspeider i moderklubben Sogndal. En klubb som år etter år overpresterer, hvis en ser det opp mot ressursene de har tilgjengelig.

- Det er vel ingen fare for at dere «gjør en Leeds»?

- I Leeds brukte de penger de ikke hadde. Det er vel det totalt motsatte i Sogndal.

MODERKLUBBEN: Eirik Bakke la opp etter 2012-sesongen. Han spilte for Sogndal, Leeds, Aston Villa, Brann og Sogndal igjen. 
Arkivfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
MODERKLUBBEN: Eirik Bakke la opp etter 2012-sesongen. Han spilte for Sogndal, Leeds, Aston Villa, Brann og Sogndal igjen. Arkivfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer