FØLELSESUTBRUDD: Karoline Dyhre Breivang (nederst) kunne blitt syndebukk, men endte i stedet med å bli den store helten for Norge i sluttsekundene mot Danmark. Da ble vanket det kyss, klapp og klem fra lagvenninnene Heidi Løke, Camilla Herrem og Amanda Kurtovic.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FØLELSESUTBRUDD: Karoline Dyhre Breivang (nederst) kunne blitt syndebukk, men endte i stedet med å bli den store helten for Norge i sluttsekundene mot Danmark. Da ble vanket det kyss, klapp og klem fra lagvenninnene Heidi Løke, Camilla Herrem og Amanda Kurtovic.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Jeg var forbanna på meg selv

Fandenivoldsk Breivang kriget inn seiersmålet mot Danmark med 12 sekunder igjen.

LONDON (Dagbladet): Danmark - Norge 23-24  (11-12).

Karoline Dyhre Breivang sikret kvartfinaleplassen for Norge i sluttsekundene da hun avgjorde en thriller mot Danmark. En kamp som ble unødvendig spennende på grunn av mye norsk offensivt slurv, men som likevel holdt til avansement.

Faktisk kunne Breivang endt opp som syndebukk da hun noen hektiske sekunder i forveien mibrukte en gyllen mulighet til å punktere, bare for å se at en eminent Christina Pedersen i Danmarks mål gjorde en av håndballkarrierens beste redninger. Derfor var det en revansjelysten Breivang som på fandenivoldsk vis kriget ballen i mål med 12 sekunder igjen på klokka.

- Jeg var rimelig forbanna på meg selv etter å ha brent et skudd i god posisjon like før. Jeg var irritert, for det var en viktig kamp mellom to lag som ville vinne, og viktig i forhold til videre avansement. Jeg er glad for målet på slutten. Ett mål holder i massevis, heldigvis, sier Breivang til NRK etter kampen.

«TAKK, KARO!»: Thorir Hergeirsson forventet en tøff kamp mot Danmark, og var raskt borte hos Karoline Dyhre Breivang og takket for at det endte lykkelig til slutt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
«TAKK, KARO!»: Thorir Hergeirsson forventet en tøff kamp mot Danmark, og var raskt borte hos Karoline Dyhre Breivang og takket for at det endte lykkelig til slutt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

De norske håndballjentene tåler tap i siste kamp mot Spania på søndag, for nå kan verken Danmark eller Sverige passere dem på tabellen.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson har tidligere i OL manet til nøkternhet blant alle dem som har ment at Norge nærmest bare kunne reise til London, møte opp og innkassere gullet. Derfor er ikke islendingen særlig overrasket over at jentene hans måtte igjennom nok en kronglete batalje i «Copper Box».

- Denne runden har blitt akkurat som vi forventet på forhånd. Det har vært jevne og tette kamper, for det er bare gode lag i denne pulja. I dag føler jeg det løsnet litt mer. Det er flere som melder seg. «Søstrene sisters» (Katrine Lunde Haraldsen og Kristine Lunde-Borgersen, journ.anm.) er på gang, og det er bra. Så får vi bygge videre herfra, sier Hergeirsson til NRK.

Mange balltap Likevel: Norge har slitt med presisjonen i angrepsspillet også i de tidligere kampene, og i det første kvarteret mot Danmark var sløsingen grov igjen.

For etter en tidlig norsk 2-0-ledelse klarte de ikke å fortsette å stikke fra danskene i målprotokollen. Kontringspasninger gitt rett i danske hender, og kortere pasninger i etablert angrep trillet ut over linjene.

UJEVNT: Norge leverte tidvis god kontringshåndball, som her ved Camilla Herrem, men det var altfor mye slurv offensivt å luke bort før kvartfinalealvoret begynner til uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UJEVNT: Norge leverte tidvis god kontringshåndball, som her ved Camilla Herrem, men det var altfor mye slurv offensivt å luke bort før kvartfinalealvoret begynner til uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Redningen for Norge i denne perioden, var at Katrine Lunde Haraldsen var nærmere sitt gamle jeg. Dermed slapp danskene aldri mer enn ett mål foran.

Linn Jørum Sulland, som scoret 11 mål for to dager siden, fikk det ikke til, og Tonje Nøstvold overtok som høyre bakspiller utover i omgangen - uten at hun heller traff nettmaskene.

Utover i omgangen bedret det norske angrepsspillet seg noe, blant annet etter at Kristine Lunde-Borgersen kom inn og fikk mer spilletid enn i de tidligere kampene. Til pause ledet de norske jentene 12-11.

Snudde flere ganger Andre fortsatte rufsete for Norge med stadige skuddmiss. Danskene var noe mer effektive, og midtveis i omgangen var de tilbake i ledelsen for første gang etter pause med 18-17.

Fire norske scoringer på rappen ga norsk tremålsledelse, men det gikk ikke mange sekundene før danskene utliknet med tre kjappe scoringer.

BEDRING: Førstemålvakt Katrine Lunde Haraldsen var tilbake i Norges mål, og spilte en langt bedre kamp enn i OL-premieren mot Frankrike.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BEDRING: Førstemålvakt Katrine Lunde Haraldsen var tilbake i Norges mål, og spilte en langt bedre kamp enn i OL-premieren mot Frankrike.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Da tok Thorir Hergeirsson timeout og etterlyste mer disiplin og mot fra de norske jentene.

Heidi Løke scoret to ganger mens danskene scoret en, og Norge var tilbake i føring før danskene tok timeout. Så utliknet Danmark med ett minutt igjen å spille.

Avgjorde i siste angrep Norge fikk angripe, og etter noen sekunder tok Hergeirsson timeout.

- Vi kan lage ett mål til, var budskapet fra Thorir.

Det fikk i alle fall Karoline Dyhre Breivang med seg, og med 12 sekunder igjen å spille fintet hun seg gjennom og scoret vinnermålet.

NÆRMERE ENN PÅ LENGE: Susan Thorsgaard og Danmark var nærmere sin første seier mot Norge enn på lenge, men fortsatt er det over fem år siden forrige triumf mot erkerivalen. Foto: Matthias Schrader / AP Photo / NTB Scanpix
NÆRMERE ENN PÅ LENGE: Susan Thorsgaard og Danmark var nærmere sin første seier mot Norge enn på lenge, men fortsatt er det over fem år siden forrige triumf mot erkerivalen. Foto: Matthias Schrader / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Dermed opprettholdt Norge den gode statistikken mot Danmark. Dette var den 12. strake seieren mot erkerivalen. Forrgie rødhvite triumf kom så langt tilbake som i mai 2007.