- Jeg var helt overbevist om at han var ren

Men Kaggestad måtte endre synet på Tour-kongen.

URENT MEL I POSEN? Indisiene mot at Lance Armstrong har brukt doping i løpet av karrieren, begynner å bli mange og tyngende for den sjudobbelte Tour de France-vinneren.Foto: SCANPIX/EPA/BENJAMIN MACMAHON
URENT MEL I POSEN? Indisiene mot at Lance Armstrong har brukt doping i løpet av karrieren, begynner å bli mange og tyngende for den sjudobbelte Tour de France-vinneren.Foto: SCANPIX/EPA/BENJAMIN MACMAHONVis mer

(Dagbladet): I kommende nummer av Sports Illustrated (SI) rettes det nye og graverende beskyldninger mot Lance Armstrong og apparatet rundt den sjudobbelte Tour de France-vinneren.

Han blir beskyldt for å ha brukt blodpreparater som ennå ikke var ferdig utviklet, og utlevert av lagkamerater som en pådriver for dopingbruk internt.

Det skal ha blitt fortiet om for høye testosteronverdier og positive tester har forsvunnet. Samarbeidet med den kontroversielle legen Michele Ferrari skal ha vært mer langvarig enn Armstrong har villet innrømme.

Dessuten var det en utstrakt bruk av privatfly til avsidesliggende flyplasser for å lure seg unna tollkontroller.

- Tidenes idrettssvindel Dette er noen av påstandene framsettes på trykk i det anerkjente ukesmagasinet med over 20 millioner lesere.

Artikkelen selges inn som «den største svindelen i idrettshistorien», dersom Armstrong skulle bli domfelt i kjølvannet av den føderale etterforskningen som har pågått siden i sommer.

- Dersom en domstol skulle konkludere med at Armstrong vant store titler samtidig som han brukte prestasjonsfremmende preparater, vil han og hans følgesvenner trolig bli stemplet som de største bedragerne i idrettshistorien, skriver SI.com i en oppsummering.

Sannsynlig doping Johan Kaggestad har tidligere ikke hørt noen av påstandene som kommer fram i artikkelen, men refererer til lignende episoder.

I sum mener TV 2s sykkelekspert at indisiene mot at amerikaneren misbrukte doping i velmaktsdagene, begynner å bli såpass mange og tyngende, at det er på høy tid å endre oppfatning av 39-åringen, som for tida sykler sitt siste profesjonelle ritt i «Tour Down Under».

- Jeg har vært nødt til å revurdere min oppfatning av Lance Armstrong. Jeg synes ikke dette ser noe hyggelig ut. Det begynner etterhvert å komme så mye fram nå, fra så mange personer, at det virker veldig lite sannsynlig at han ikke har brukt ulovlige midler, sier Kaggestad til Dagbladet.

Nær døden Kaggestad hadde lenge vanskelig for å forestille seg at Armstrong ikke var rein med tanke på amerikanerens kreftsykdom, og at han framsto som en helt annen ryttertype enn før han ble syk.

- Da jeg kommenterte comebacket hans (i Tour de France i 1999 journ.anm.), var jeg fryktelig begeistret over at en mann som hadde vært tilnærmet død, kom tilbake som en fantastisk sykkelrytter. Jeg var helt overbevist om at han var rein den gangen, da jeg ikke kunne tro at en som har vært så nær døden ville tukle med medikamenter som setter kroppen i fare.

- EPO, for eksempel, forårsaker beviselig at blodet koagulerer, og effekten er etter alt å dømme irreversibel. Det er bare å se til tidligere syklister som har slitt med hjerteproblemer etter endt karriere, som Tony Rominger, sier Kaggestad, som mener at alle påstandene framsatt i SI er like alvorlige for Armstrongs sak, dersom de skulle vise seg å være sanne.

Miljøskade Mange av hans argeste konkurrenter til sammenlagtseirene i Tour de France har enten blitt tatt for doping eller innrømmet dopingbruk i ettertid. Kaggestad mener Armstrong i så måte er et resultat av epoken han konkurrerte i.

- Fra han var ung, har han vært ekstremt opptatt av å være nummer én, og vært villig til hva som helst for å oppnå det målet. Til hans forsvar, slo han igjennom på begynnelsen av 1990-tallet da  "alle" drev med det og kontrollene var dårlige. Det er en realitet, understreker sykkeleksperten.

Han ser imidlertid tydelig tegn til en sykkelsport i bedring hva antidopingarbeid angår.

- Antidopingarbeidet i verden har vært i klar framgang. Det jobbes bra, og det blir verre og verre å jukse, noe Contador-saken er et eksempel på, sier Kaggestad.