- Jeg var i smørebua og tok en blund

Ankermann Emil Hegle Svendsen fikk ikke med seg kollapsen til Bjørndalen.

GULLGUTTA: Norge tok sitt fjerde strake stafettgull i mesterskap.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GULLGUTTA: Norge tok sitt fjerde strake stafettgull i mesterskap. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

RUPHOLDING (Dagbladet): Dagens herrestafett utviklet seg til å bli en skikkelig thriller. Norge med Emil Hegle Svendsen på siste etappe, stod sammen med Martin Fourcade på standplass til siste skyting. Franskmannen som omtales som verdens beste taklet ikke presset, og bommet to ganger. Det gjorde ikke Hegele Svendsen.

Hegle Svendsen lot seg ikke be to ganger og skjøt fullt hus. Norge gikk ut 21, 3 sekunder foran Frankrike med snaut to kilometer igjen av løpet, og gullet var allerede sikret. Men det utrolige var at tidligere i stafetten lå Norge hele 55 sekunder bak teten.

- Bjørndalen sa at han trodde han hadde ødelagt det på første etappen, så sa jeg skulle bare mangle at jeg hjalp ham til et gull også, så mange ganger han hjulpet meg. Jævla godt å få gjort gjengjeld for alle gangene han har gjort det samme for meg, sa Svendsen til Dagbladet etter løpet.

Nervøs Ankermannen har ikke for vane å gå siste etappe i stafetter, og innrømmer at han var nervøs da han gikk ut som nummer to bak Martin Fourcade.

- Jeg var litt nervøs, før førsteskuddet kjente jeg at jeg måtte ta meg litt sammen. Og så gikk jeg bare på med det jeg hadde planlagt. Da jeg først kom i gang fløt det bra. Det var utrolig deilig at det funket så bra denne gangen. Jeg har gledet meg til duellen med Martin Fourcade hele mesterskapet, og ikke fått det. I dag fikk jeg det - og da grep jeg muligheten, sier Svendsen til Dagbladet.
Tarjei Bø hadde gjort en fantastisk jobb i sporet under den tredje etappen, han tok innpå mange sekunder for Norge. Emil Hegle Svendsen fant endelig ut hvor blinkene stod i dag. Han skjøt to fulle hus, og viste at Norge er best når det kommer til stafett.

- Jeg hadde bestemt meg for å gå på, og gjøre mitt på standplass. Det funka veldig bra, sa Svendsen til NRK.

Oppskiftsmessig start Norge hadde vunnet de tre siste stafettene i internasjonale mesterskap, og det startet oppskriftsmessig for Ole Einar Bjørndalen som gikk dagens første etappe på den 4x7,5 kilometer lange stafetten. På liggende skyting traff han på alle fem skuddene, og gikk ut i ledelse for Norge.

På den andre etappen var det imidlertid samme gamle skytingen det har vært i dette mesterskapet. Hele tre ganger bommet den meriterte nordmannen, og det endte med en strafferunde til slutt. Han sendte ut Rune Brattsveen hele 44 sekunder bak tetduoen.

- Jeg er skuffet over at jeg ikke ga de andre et forsprang, sa Bjørndalen til NRK etter løpet.

Brattsveen god Rune Brattsveen hadde bare et VM-løp i kroppen, og gikk fort i sporet i dag. Når i tillegg skytingen var bra, ble det en suksessoppskrift for Norge. Den urutinerte løperen brukte bare to ekstraskudd, og vekslet med tarjei Bø 34 sekunder bak teten.

- Rune gjorde en kjempebra etappe, sa Bjørndalen til NRK etter løpet.

- Jeg så ikke at Bjørndalen trøbla, jeg var i smørebua og tok en dupp, sa Svendsen.

Tarjei Bø gikk som en villmann i sporet. Han måtte bruke totalt to ekstraskudd, men seilte forbi Tyskland i sporet. Da han vekslet med Emil Hegle Svendsen lå Norge på skuddhold, bare 18,8 sekunder bak ledende Frankrike.

GULLGLISET: Emil Hegle Svendsen var overlegen etter to fulle hus på standplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GULLGLISET: Emil Hegle Svendsen var overlegen etter to fulle hus på standplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Frankrike hadde verdens beste skiskyter Martin Fourcade på den siste etappen, og Hegle Svendsen fikk en tung jobb med å ta opp jakten på franskmannen. Men så kom utøverne til standplass. Fourcade sviktet på den første skytingen, og måtte bruke to ekstraskudd. Det utnyttet Hegle Svendsen som skjøt fullt hus. Derfra og ut lå nordmannen i ryggen til franskmannen fram til andre skyting

- Jeg tror ikke han likte det, han så sur ut, sa en lattermildt Hegle Svendsen.