- Jeg var ikke «fit» nok for Premier League-comeback

Men nå føler Riise han har hatt sine beste seks måneder på mange år.

TILBAKE PÅ SITT BESTE: John Arne Riise mener han har hatt sine beste seks måneder på fotballbanen på veldig lang tid. Nå gleder han seg til å bidra på landslaget igjen.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TILBAKE PÅ SITT BESTE: John Arne Riise mener han har hatt sine beste seks måneder på fotballbanen på veldig lang tid. Nå gleder han seg til å bidra på landslaget igjen.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Kjøp fotballabonnement og se Norge - England direkte på Dagbladet.no lørdag 20.45.

HOTEL BRISTOL (Dagbladet): Etter tre år i Italia fikk John Arne Riise et brutalt gjensyn med Premier League da han skrev under for Fulham i fjor sommer.

- Fram til jul følte jeg meg ikke fysisk sterk nok. Det tok tid å bli vant til medspillerne mine, som også trengte å bli vant til hvordan jeg spilte, sier Riise til Dagbladet.

Likevel mener han omstillingen tilbake til tut-og-kjør-tempoet i Premier League fra en mer sedat Serie A-tilværelse ikke var større enn han hadde sett for seg.

- Det tok som sagt litt tid, men så møtte jeg spillere jeg ikke hadde spilt med før og som ikke kjente min måte å spille på. Jeg var heller ikke «fit» nok første del av sesongen. Jeg hadde ikke trent godt nok i fjor sommer, og da tok det tid å komme tilbake på nivå, sier en selvkritisk Riise.

- John Arne Riises oppfatning av hva som ikke er godt nok trent, er kanskje ikke den samme som den jevne mosjonist?

- Nei, altså jeg mener i forhold til egen form. Jeg liker å løpe opp og ned langs linja 30 ganger i løpet av en kamp. Det er det jeg er kjent for - aldri bli sliten. Jeg hadde ikke den siste gnisten jeg vanligvis har, men den fikk jeg etter jul, og det var utrolig deilig.

Fri rolle Etter jul har det imidlertid vært en revitalisert Riise som har stormet opp og ned venstresida som i velmaktsdagene i Liverpool.

- Jeg fikk et gjennombrudd etter nyttår. Siden har formen vært der, jeg føler jeg har tatt lange steg og har hatt mine beste seks måneder på veldig, veldig lenge, sier venstrebacken.

- Jeg har følt meg veldig sterk fysisk, samtidig som medspillerne har brukt meg på en riktig måte. Jeg har fått en fri rolle av Martin Jol der jeg kan gjøre det jeg føler for, og gå mye framover, forklarer han om årsaken til vårløsningen.

Selv om 31-åringen nettopp har lagt en lang sesong bak seg i verdens kanskje mest krevende liga rent fysisk, har ikke belastningen føltes tyngre enn den gjorde da han var midt 20-årene.

TUNGSTARTET: John Arne Riise erkjenner at han ikke trente godt nok i fjor sommer, og at det derfor tok tid før han fikk fart poå Fulham-karrieren.Foto: AP Photo/Alastair Grant/NTB scanpix
TUNGSTARTET: John Arne Riise erkjenner at han ikke trente godt nok i fjor sommer, og at det derfor tok tid før han fikk fart poå Fulham-karrieren.Foto: AP Photo/Alastair Grant/NTB scanpix Vis mer

- Det har gått fint, og det var aldri noe problem. Martin Jol sa til meg at han tenkte på at jeg hadde rundet 30 og kanskje trengte mer hvile med så mange kamper, men jeg fant fort ut at det jeg trengte jeg ikke, sier Riise.

Gleder seg som en unge Derfor har han små problemer med å mobilisere til to landskamper før det er sommerferie.

- Jeg gleder meg som en unge. Det har alltid vært en drøm å spille mot England på Ullevaal, og så er det ei uke til neste kamp mot Kroatia, så det er god tid til å hente seg inn igjen, sier venstrebacken, som vil krype helt opp i ryggen på Thorbjørn «Klippen» Svenssens landslagsrekord på 104 landskamper med sin 102. og 103. opptreden med flagget på brystet.

De siste to dagene har utenlandsproffenen trent i sommervarmen på Åråsen, mens de hjemlige spillerne i troppen, samt Christian Grindheim og Espen Ruud, har ladet opp til seriekamper. Selv om stemningen har vært god og treningsforholdene vært upåklagelige, har ikke oppladningen foran England-kampen vært den beste.

- Det er ikke ideelt at vi ikke er alle sammen, med tippeligakamper både før og etter England-kampen.Det er mange som vil være slitne og trenge å restituere seg fram til kampen på lørdag, så det sier seg selv at det blir mange utenlandsproffer som spiller på lørdag, sier Riise.

- Jeg har som sagt alltid drømt om å spille mot England på Ullevaal, og på lørdag skjer det. Det er spillere du har spilt med og mot mange ganger og det blir spesielt. Med solskinn og fint vær, blir det en bra atmosfære. Du får den engelske fansen som er helt fantastisk og du får et fullsatt Ullevaal og forhåpentligvis en fin opplevelse for den norske fansen, sier Riise.

Håper på engelsk suksess Etter mange år i England har han også et hjerte som banker for Roy Hodgsons mannskap i Polen og Ukraina, men har ikke de største forventingene på «Three Lions» sine vegne.

- Forventningene er lavere fordi det ikke har gått så bra de siste gangene.  Nå har de fått ny trener, så jeg tror spillerne er ekstra «gira» på å vise seg fram og hjelpe ham til en god start. England er en outsider og kan overraske, men jeg liker å tro at Spania er laget som blir vanskelig å slå.  Når du har spilt så lenge i England som du har gjort, og møtt så mange spillere og blitt venner med dem, følger du ekstra med på England og håper det går bra, for fansen fortjener å få noe tilbake, sier Riise.

GLEDER SEG SOM EN UNGE: John Arne Riise har spilt 101 landskamper, men aldri glemt England. Nå gleder han seg som en unge til lørdag.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GLEDER SEG SOM EN UNGE: John Arne Riise har spilt 101 landskamper, men aldri glemt England. Nå gleder han seg som en unge til lørdag.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer