Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg var ikke i verdens-klasse, men trente alltid ekstra hardt

Fjørtoft hyller seg selv - og blir hyllet - i Østerrike.

MIN FØRSTE KJÆRLIGHET: Jan Åge Fjørtoft blir løftet fram i østerrikske Kurier (innfelt) foran kveldens møte mellom gamleklubben Rapid Wien og Rosenborg i Europa League. Foto: Erling Hægeland. Faksimile: Kurier
MIN FØRSTE KJÆRLIGHET: Jan Åge Fjørtoft blir løftet fram i østerrikske Kurier (innfelt) foran kveldens møte mellom gamleklubben Rapid Wien og Rosenborg i Europa League. Foto: Erling Hægeland. Faksimile: Kurier Vis mer

WIEN (Dagbladet): Det er ikke hver dag at norsk fotball får spalte opp og spalte ned i utenlandske aviser.

Men før kveldens kamp i Europa League mellom Rapid Wien og Rosenborg, trekkes en kjenning fram i østerrikske Kurier. Til og med på en hel side i fullformat.

- Rapid war meine erste Liebe, forteller Jan Åge Fjørtoft (45).

- Rapid var min første kjærlighet.

67 mål Viasat-profilen spilte for Rapid Wien fra 1989 til 1993, og scoret 67 mål. Det har ikke folk i Wien glemt, der de torsdag sitter under lysekroner - nyter sin lunsj - og venter på at kampen skal komme i gang klokka 21.05.

I intervjuet forteller Fjørtoft at han «ikke var en spiller i verdensklasse, men at han alltid trente ekstra hardt».

Slikt settes pris på av østerrikerne - der ordnung, displin og nøyaktighet er like framtredende begreper som i nabolandet Tyskland.

- Vanvittig Kurier trekker fram Fjørtoft både som en tidligere klubbhelt, og for at han skal fortelle litt om statusen til Rosenborg.

- Det var vanvittig, sier han om det faktum at klubben var i Champions League hvert år fra 1995 til 2003.

- Men filosofien forsvant med Nils Arne Eggen. Rosenborg står ikke lenger for en klar retning, sier Fjørtoft.

- Det var ikke bare det defensive, men også det raske, systematiske angrepsspillet.

Om utfallet av kveldens kamp:

- 50/50, svarer Fjørtoft.

Flere vikinger Kurier omtaler også fem andre «vikinger» som har gjort seg bemerket i østerriksk fotball:

* Sigurd Rushfeldt (Austria Wien).
* Geir Frigård (LASK Linz).
* Thorstein Helstad (Austria Wien).
* Erik Mykland (LASK Linz).
* Vidar Riseth (LASK Linz).

Men i kveld skal trønderske «vikinger» skrive historie i Østerrike. I tillegg til Rapid Wien er også Bayer Leverkusen og Metalist Kharkiv i Rosenborgs gruppe.

Tomme tribuner På grunn av tumulter mellom Rapids tilhengere og supporterne til PAOK i playoffen, går kampen for tomme tribuner. Ernst Happel Stadion i hjertet av Wien - som tar 50.000 tilskuere - vil være et sørgelig syn.

- Jeg tror at både jeg og laget foretrekker publikum. Men det er heller ikke noen ulempe for oss, sa RBK-trener Jan Jönsson på en pressekonferanse i går kveld.

Om motstanderen:

- De har et friskt og rørlig angrepsspill. Jeg har spesielt lagt merke til han amerikaneren på topp, sa Jönsson og siktet til Terrence Boyd.

KLART FOR EUROPA LEAGUE: Rosenborg-trener Jan Jönsson var behersket optimist på gårsdagens pressekonferanse før kampen mot Rapid Wien. Her er han flankert av en tolk, kaptein Micke Dorsin (t.v.) og RBKs pressekontakt Harald Pedersen (t.h.). Foto: Tore Ulrik Bratland
KLART FOR EUROPA LEAGUE: Rosenborg-trener Jan Jönsson var behersket optimist på gårsdagens pressekonferanse før kampen mot Rapid Wien. Her er han flankert av en tolk, kaptein Micke Dorsin (t.v.) og RBKs pressekontakt Harald Pedersen (t.h.). Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media