- Jeg var langt nede

Amalie Iuel (27) innrømmer at det tok tid å riste av seg skuffelsen i Tokyo-OL. Bedre går det økonomisk.

ENDTE SIST: Amalie Iuel tyvstartet på 400 meter hekk i Tokyo-OL i august. Hun fikk løpe, men havnet sist i semifinalen. Foto: NTB
ENDTE SIST: Amalie Iuel tyvstartet på 400 meter hekk i Tokyo-OL i august. Hun fikk løpe, men havnet sist i semifinalen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Med en inntekt på 1.259.270 kroner i 2020, har Iuel aldri tjent bedre.

Ta med at kjæresten Aksel Lund Svindal har en formue på nesten 214 millioner kroner, så har paret til salt på maten.

Iuel er i full gang med å forberede en ny sesong. OL-scenene fra 400 meter hekk i august var dramatiske.

KNUSTE DRØMMER: Amalie Iuel reagerer etter tyvstarten. Foto: NTB
KNUSTE DRØMMER: Amalie Iuel reagerer etter tyvstarten. Foto: NTB Vis mer

27-åringen tyvstartet i semifinalen, men fikk løpe likevel. Til slutt endte hun på sisteplass i heatet med tida 57,61.

Skuffelsen lyste ut av ansiktet hennes. Finaledrømmen i Tokyo ble knust.

- Jeg har begynt å komme meg. Jeg var langt nede på et tidspunkt. Men med gode folk rundt meg, og et solid team, har jeg kommet tilbake, forteller hun.

FORNØYD: Amalie Iuel er ambassadør for verdiprosjektet Like Muligheter. I bakgrunnen: Maren Lundby (t.v.) og Clas Brede Bråthen. Foto: Tore Ulrik Bratland
FORNØYD: Amalie Iuel er ambassadør for verdiprosjektet Like Muligheter. I bakgrunnen: Maren Lundby (t.v.) og Clas Brede Bråthen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Dagbladet møter Iuel på Ullevaal stadion i forbindelse med verdiprosjektet Like Muligheter. Prosjektet skal sikre jenter samme rammebetingelser som gutter i idretten.

- Det er et kult initiativ. Og det er gøy å se at det er så stor oppmerksomhet rundt det. Mange særforbund har lyst til å være med, sier Iuel.

Hun er ambassadør sammen med Maren Lundby, Grace Bullen og Caroline Graham Hansen.

DUO: Amalie Iuel og Karsten Warholm er i samme treningsgruppe. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
DUO: Amalie Iuel og Karsten Warholm er i samme treningsgruppe. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Men først og fremst handler dagene om å trene. Iuel gjør det klart at hun skal gjennomføre ei økt på Olympiatoppen etter samtalen med Dagbladet.

- Vi er inne i en ganske tøff treningsperiode nå. Og så letter vi opp før innendørssesongen, hvis det blir noe. Det ser litt skummelt ut med tanke på smittetall. Men jeg håper at vi kan få et avbrekk i treninga med konkurranser innendørs.

Blant høydepunktene neste sesong er innendørs-VM i Beograd i slutten av mars. I juli er det VM i Eugene i USA.

TYVSTART: Amalie Iuel fikk OL-drømmen knust. Video: Discovery+ Vis mer

Selv om OL var en nedtur, er Iuel fornøyd med det som skjedde etterpå. 9. september satte hun norsk rekord på vanlig 400 meter med tida 51,64.

- Jeg måtte fokusere på nytt etter OL, forteller hun.

- Sesongen var ikke over i det hele tatt. Jeg følte jeg hadde en fin sesongavslutning med norsk rekord på 400 meter og NM-gull. Jeg gjorde det jeg kunne for å komme tilbake.

NORGES BESTE: Amalie Iuel løp inn til NM-gull på 400 meter på Kristiansand stadion i september. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
NORGES BESTE: Amalie Iuel løp inn til NM-gull på 400 meter på Kristiansand stadion i september. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Hun tilhører treningsgruppa til Leif Olav Alnes, Karsten Warholm og Elisabeth Slettum. Når Dagbladet spør om målet for neste sesong, svarer hun i ånden til trener Alnes:

- Vi er alltid utviklingsfokuserte. Vi prøver hele tida å ha en god utvikling på det vi driver med. Det er målet til neste år også, å ta enda et jafs.

- Ser du for deg treningsleir i utlandet i løpet av vinteren?

- Alt kommer an på smittesituasjonen. Vi gjør ikke noe helsemyndighetene fraråder. Men det hadde vært gøy med en treningsleir, siden vi ikke har vært på dette siden februar 2020.

STJERNE: Amalie Iuel mener det ligger hardt arbeid bak Karsten Warholms suksess på sosiale medier. Vis mer

Det har svingt av norsk friidrett det siste året. I Tokyo-OL ble det gull til Karsten Warholm på 400 meter hekk og Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter. I begynnelsen av desember ble Warholm kåret til årets friidrettsutøver i verden.

- Det er så fortjent, sier Iuel.

Kanskje kan Like Muligheter-prosjektet bidra til at enda flere norske, kvinnelige utøvere tar OL-gull i framtida.

- Norge har kommet langt innenfor likestilling. Men vi har mye å gå på fortsatt. Jeg håper dette kan få flest mulig til å satse på idrett, sier Iuel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer