- Jeg var lei meg, lei meg og tom innvendig

«Gamsten» vil ikke tenke på fotball før etter sommerferien.

SISTE MOBILISERING:  Morten Gamst Pedersen (t.v.) ser fram til ferie, men håper å vise seg fram fra sin beste side i kampen mot Kroatia. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SISTE MOBILISERING: Morten Gamst Pedersen (t.v.) ser fram til ferie, men håper å vise seg fram fra sin beste side i kampen mot Kroatia. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Etter elleve sammenhengende sesonger i Premier League var det ubønnhørlig slutt på Blackburns toppserietilværelse.

Morten Gamst Pedersen har vært i Lancashire-klubben siden 2004, og har aldri vært lengre nede som fotballspiller enn da Wigans Anatolin Alcaraz stanget dem ned i neste års Championship.

- Det er tungt. Det er ingen som har lyst til å rykke ned, men det er sånn det er. Det var en tung dag og noen tunge dager etter at det var et faktum. Det var noe jeg gjerne ikke skulle vært med på. Jeg var lei meg - lei meg og tom innvending, sier Gamst til Dagbladet om nedrykket som han beskriver som det tyngste han har opplevd.

Vil høre på klubben Om 30-åringen blir med arbeidsgiveren gjennom åtte år ned en divisjon, er foreløpig et uavklart spørsmål. Det vil det også forbli i enda noen uker, ifølge finnmarkingen selv, som ikke har planlagt noen samtaler med Blackburn før han reiser på en etterlengtet ferie etter lørdagens møte med Kroatia på Ullevaal.

- Nei, nå skal jeg reise rett på ferie og koble helt av og skru av telefonen. Det blir avkobling fra alt som har med fotball å gjøre. Det er det som er viktig. Så får vi se om noen uker når jeg får satt meg ned med klubben. Det er viktig å koble hodet vekk fra ting også, sier finnmarkingen.

- Men hva er viktig for deg når du etter hvert skal ta stilling til fotballframtida di?

- Jeg har to år igjen av kontrakten med Blackburn og har en klubb å spille for, men jeg er interessert i å høre hva klubben tenker nå som det som skjedde først skjedde. Det var ingen som ønsket at det skulle bli slik. Det er greit å få synspunkter på hva klubben tenker videre. Det er det samme som gjelder uansett hva slags arbeidsgiver du har og hva du holder på med.

Trygt og godt Gamst Pedersen forholder seg med andre ord lojalt til avtalen han har med Blackburn, noe han også gjorde for to år siden da han skrev under på sin nåværende kontrakt, selv om han hadde muligheten til å innkassere en lukrativ bosmanovergang. Han har ikke gjort seg opp noen mening om han føler klubben skylder ham en tjeneste dersom han skulle komme til at karrieren bør fortsettes et annet sted.

TOMHETSFØLELSE: Morten Gamst Pedersen hadde sine tyngste dager som fotballspiller etter at Blackburn rykket ned med tap mot Wigan.Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES/NTB scanpix
TOMHETSFØLELSE: Morten Gamst Pedersen hadde sine tyngste dager som fotballspiller etter at Blackburn rykket ned med tap mot Wigan.Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES/NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ikke tenkt så mye på det. Først vil jeg prate med klubben og høre hva de tenker. Jeg har to år igjen av kontrakten. Det er faktum for øyeblikket. Jeg forholder meg bare til det, så får vi eventuelt se hva klubben sier når vi tar praten seinere, sier midtbanemannen, som ikke har noen nedrykksklausul i kontrakten sin.

- Hvor sterkt lojalitetsbånd har du til Blackburn?

- Det er klubben jeg har vært lengst i ved siden av moderklubben min, Nordild i Vadsø. Jeg kjenner alle i klubben, og har et kjempeforhold til samtlige. De kjenner meg og jeg kjenner dem. Det er som å komme hjem, og jeg føler trygghet der med alle rundt meg. Så får vi se. Det er uansett godt å vite at du har en plass der du får det du vil ha, sier mannen med 260 Premier League-kamper på CV-en.

Bedre enn England Før det er ferie, venter et Kroatia-lag i EM-oppladning på Ullevaal - et lag Gamst i likhet med landslagssjef Egil «Drillo» Olsen mener er bedre enn England, som var på norgesbesøk forrige helg.

- For øyeblikket har de en sterkere tropp. De har gjort det bra, har mange gode spillere. Ting skal jo klaffe , og nå er det siste kampen deres før EM, så de kommer sikkert til å stille bortimot det beste mannskapet de mener de rår over. Det blir sikkert maks én eller to bytter før første EM-kamp. De kommer hit for å gjøre siste finpuss, tror Gamst, som forventer seg et ganske så annet kampbilde enn mot England.

Når Kroatia EM-åpner mot Irland i Poznan neste søndag, nyter de norske spillerne en etterlengtet sommerferie. Tenningsnivået kan derfor bli en utfordring, men dømt ut i fra intensiteten på treningene, tror Gamst Pedersen at Norge skal gi de balkanske ballkunstnerne med Luka Modric i spissen god matching.

- Jeg håper vi klarer å gi jernet i den siste kampen før ferien. Treningene den siste uka har bare blitt bedre og bedre hele veien, og i dag var det veldig bra. Vi får håpe det gjenspeiler seg i kampen på lørdag, sier han.

SISTE FINPUSS: Luka Modric og Kroatia kommer til Ullevaal på lørdag for å legge siste finpuss på EM-forberedelsene. Foto: REUTERS/Antonio Bronic/NTB scanpi-x
SISTE FINPUSS: Luka Modric og Kroatia kommer til Ullevaal på lørdag for å legge siste finpuss på EM-forberedelsene. Foto: REUTERS/Antonio Bronic/NTB scanpi-x Vis mer

- Avslutningsvis: Har du lagt noen ferieplaner for sommeren?

- Det blir litt her og der, men jeg skal vel ut og jakte på det samme fine været som vi har hatt her den siste uka nedover i Europa en plass, sier Gamst.

- Og kanskje støter du på John Carew på din ferd?

- Man vet aldri. Han kan finne på å dukke opp hvor som helst, sier Gamst og ler.