«Jeg var nok litt hinsides»

- Det er lett! Svarer Drillo på spørsmålet om hva han husker best fra fotball-VM. Men etter å ha rekapitulert avslutningsminuttene av Brasil-kampen, så modererer han seg ganske betydelig. Det var ikke er så lett likevel. Med andre ord: Drillo er akkurat som folk flest på dagen et halvt år etter tidenes fotballfest.

Drillos foran et kobbel med OL- og verdensmestrer i avstemmingen om Folkets Idrettspris, og Rosenborg på tredjeplass - hva forteller det deg?

- Alt om fotballens posisjon. Norge har ikke vært i nærheten av å bli verdensmestrer, likevel vinner landslaget dette. Fotballen henger høyt, og interessen forsterkes gjennom media. Jeg har forståelse for dem som synes det kan bli for mye. Dessuten tror jeg de ferskeste inntrykkene hevder seg litt bedre i en konkurranse som dette. Hadde Rosenborg slått Juventus, så kunne det blitt en annen vinner.

Hva er det viktigste fotballen har gitt deg?
- Det er på den arenaen jeg har hatt mest kontakt med mennesker. Det er der jeg har lært mest både om meg selv og andre. Fotballtrenerjobben har gjort meg mindre egosentrisk. I yngre dager var jeg lite bevisst på hvordan jeg ble oppfattet av andre. En bevisstgjøring på det feltet, naturligvis i kombinasjon med alder, har gjort meg mye flinkere til å jobbe med andre mennesker, og gi av meg selv.

Hva var Drillos beste - og dårligste - egenskap?
- Følte at vi jevnt og trutt utviklet oss positivt i retning av det jeg oppfatter som riktig fotball. Vi stagnerte nok litt det siste året. Kanskje også litt før den tid. Ellers var nok organiseringen vår beste side. Svakheten var farta. Kunne ønsket meg raskere spillere. Men er klar over at det ligger en motsetning mellom fart og utholdenhet, og landslaget har jo en stil som krever mye løping - og utholdenhet.

Hva husker du best fra fotball-VM?
- Det er veldig lett: De siste minuttene mot Brasil. Skjønt, etter at vi gikk opp til 2- 1 så har jeg ikke alt klart for meg. Jeg var nok litt hinsides, men ikke like langt borte som Scheie. Jeg visste fortsatt hvilken klubb Kjetil Rekdal spilte for. Slike situasjoner er naturligvis vanskelige for en trener. Man er veldig engasjert og revet med. Samtidig skal man holde hodet kaldt, og gjøre de rette tingene.

Hva er årsaken til at landslaget har slitt i starten av EM-kvalifiseringen?

- Det har vi nettopp diskutert her i forbundet. Den viktigste forklaringen er hatet av mange, og spesielt dere journalister: Uflaks. Men ser vi på sjansestatistikkene, var Norge overlegne både mot Latvia og Albania på Ullevaal. Men vi utelukker ikke at Norge også har fått en liten VM-reaksjon. Lag som har vært med i VM, får ofte litt trøbbel etterpå - og særlig de som har gjort det godt.

Hvis du kunne spilt VM-sesongen en gang til, hva ville du gjort annerledes?

- Vi fant ut litt for seint at vi ikke var godt nok forberedt når det gjaldt å drille defensiv organisering. Spesielt mot Skottland fikk vi problemer. Håvard (Flo) og Vidar (Riseth) var litt for uerfarne i kantrollene, og skottene fikk trille ballen rundt midtbaneleddet. Rent fotballfaglig minnes jeg med de glede arbeidet som ble gjort de påfølgende dagene fram mot Brasil-kampen.

- Jeg har også stilt meg selv spørsmålet om det ble brukt for mange spillere i oppkjøringa til VM. Jeg forsvarer det jeg gjorde. Det var så mange gode spillere og alternativer at det var en reell konkurranse hele veien. Jeg er rimelig tilfreds med den troppen jeg endte opp med, men jeg må innrømme at et navn som Frank Strandli ligger langt framme på tungespissen i en diskusjon om hvem som burde vært med.

Hvis du kunne gitt Drillos-suksessen til et formål i form av kontanter, hvilket?

- Spørsmålet er om man skal gi det til nødstilte som trenger umiddelbar hjelp, eller til en organisasjon som forsøker å forhindre elendigheten. Selv er jeg involvert i en SOS-barneby i Bolivia. De trenger penger. Russerne på Kolahalvøya trenger penger i likhet med mange andre. Men jeg ville prioritert noen i akutt nød.

Hva er det beste med fotballen?

- At den reflekterer så mange av livets motsetninger. Fotballen er dessuten veldig lett tilgjengelig. Alle kan starte. Personlig synes jeg alle lagidretter har en dimensjon. For meg blir interessen rundt de individuelle idrettene begrenset til OL og VM. I lagidretter kan jeg i større grad glede meg over prestasjoner lenger ned på ferdighetsskalaen.

Og det verste?

- Hvis vi holder åpenbare forhold som tribunevold utenfor, så blir det filming. Jeg får frysninger når jeg ser en spiller filme seg til fordeler. Jeg forøker å få mine spillere til ikke å filme. Det er ofte mer lønnsomt å holde seg på beina - og en fin egenskap å utvikle.

Hvem er verdens beste idrettsutøver?
- Er ikke godt nok oppdatert - ikke en gang innenfor fotballen. Men jeg hadde vel ikke protestert hvis noen hadde foreslått Zinedine Zidane.