Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg var Norges dårligste skiløper

- Jeg tuller ikke, sier sensasjonsmannen Emil Iversen (24).

ROMKAMERATER: Petter Northug og Emil Iversen er romkamerater i Tour de Ski. I går slo Iversen til med sin første verdenscupseier. - Han kommer til å sveve på ei sky i noen dager nå, spørs om jeg får sove etter dette, sier Northug. Foto: NTB Scanpix
ROMKAMERATER: Petter Northug og Emil Iversen er romkamerater i Tour de Ski. I går slo Iversen til med sin første verdenscupseier. - Han kommer til å sveve på ei sky i noen dager nå, spørs om jeg får sove etter dette, sier Northug. Foto: NTB Scanpix Vis mer

OBERSTDORF (Dagbladet): - Jeg var god og rund og hadde 200 mann foran meg på resultatlistene. Så langt fra en barnestjerne det går an å være, sier Emil Iversen om hvordan skikarrieren som nådde en foreløpig topp med hans første verdenscupseier i dag begynte.

- Jeg er vel en gråstein som sakte men sikkert har klart å trene meg opp til å bli en ganske bra skiløper, sier han.

Da Finn-Hågen Krogh snublet, Petter Northug ikke hadde mer krefter og Martin Johnsrud Sundby for en gangs skyld møtte veggen, sto Emil Iversen fra og spurtslo selveste stakekongen Sergej Ustiogov.

- Han er ikke verdens beste staker lenger nå, gliser Iversen, og avslører at han har litt Northug'sk over seg han også.

De to har vært gode venner i flere år, og deler rom under Tour de Ski.

- Vi er vel litt samme typen, trøndere begge to og har nok en del av den samme humoren, sier Iversen.

Emil Iversen er fra Meråker og nok et produkt av skimiljøet der.  Det var også der han ble kjent med Northug.

- Egentlig hadde jeg bestemt meg for å slutte med langrenn og søke fotballinja på idrettsgymnaset i Meråker. Men så gikk  det plutselig litt bedre i sporet. Jeg ble ikke lenger nummer 200, men nummer 30. Da tenkte jeg «skitt au, jeg fortsetter med langrenn likevel», og søkte den linja.

Takker foreldrene - Heldigvis fikk jeg Frode Estil som lærer i fire år. Jeg lærte enormt. Ikke minst om holdninger, sier Iversen, som framholder seg selv som et eksempel på at det nytter å ikke gi opp.

- Herregud, da jeg var femten år var jeg Norges desidert dårligste skiløper. Jeg tuller ikke, jeg var det, jeg var aldri inne blant topp 200, sier Emil Iversen.

- Hvem, ved siden av deg selv, skal ha æren for at du nå slår gjennom for alvor og vinner et verdenscuprenn?

- Frode Estil skal ha litt av æren. Men jeg kunne ikke blitt skiløper med så mange andre fedre enn den jeg har. Jeg var jo så dårlig til å gå på ski, men han hadde alltid trua. Oppmuntret meg, uten å presse. Det var alltid støtte å hente hos foreldrene mine. Og veldig mye tålmodighet. Uten dem hadde jeg i alle fall ikke sittet her i dag.

- Da hadde du kanskje vært fotballspiller i stedet?

- Jeg tror ikke det. Jeg var ganske dårlig på det også.

Ja takk til landslaget De som følger med på langrenn vet godt at Emil Iversen ikke er noe ubeskrevet blad. Han har gått flere gode skirenn før, og er en sterk kandidat til en landslagsplass neste år.

- Får jeg tilbudet, takker jeg selvsagt ja. Men jeg har ikke tenkt så mye på det. Jeg har derimit tenkt litt på at jeg vel begynner å bli på gammel for rekruttlandslaget, sier han.

- Han er på landslaget neste vinter, slår Petter Northug fast.

- Og da kommer han til å bli en enda bedre skiløper. Han er god på det meste, og jeg ser ikke bort fra at han blir en farlig mann i Tour de Ski-sammendraget om ikke lenge. Han har det som skal til, både fysisk og mentalt, sier Northug om romkameraten sin.

- Hva er de største uvanene hans?

- Han roter en hel masse, kommer for seint til ting og sover altfor lite. Ellers er han en grei kar som det er moro å dele rom med, sier Northug, som avtalte med Iversen om at han skulle rope om han trengte å komme seg fram i sprintfinalen i dag.

- Jeg sa til ham at jeg ikke kom til å gå i kjelleren i denne finalen, og at han fikk se til å si fra om han ville fram. Han kom seg greit fram på egenhånd, sier Petter, som ble nummer fem i finalen og sørget for at sammendraget i Tourén ikke endret seg stort før morgendagens fellesstart i Oberstdorf.

Fest i to dager Emil Iversen er - ikke ulikt Petter Northug - det du kan kalle en glad gutt. Alltid et glimt i øyet, og sjansen til noe sprell blir alltid utnyttet.

I morgen fyll Petter Northug 30 år, hva har Iversen planlagt?

- Hehe, det kan jeg nok ikke si til noen. Det er altfor grovt. Men noe kommer, vær du sikker.

- Og i dag er det fest for deg?

- Det blir nok fest et par dager nå, spørs om jeg kommer til start noe mer i Tour'en etter dette.

- Neida, jeg er seriøs. Dette er selvsagt en stor dag for meg, og inspirerer voldsomt. Jeg har faktisk trua på at jeg kan bli en kandidat til å vinne verdenscupen en gang om utviklingen fortsetter som den har gjort til nå. Og for at den skal det, vet jeg hva som skal til. Den jobben skal jeg gjøre, sier Iversen.

DEN FØRSTE SEIEREN: Da de etablerte stjernene sviktet, slo Emil Iversen til med sin første verdenscupseier. Foto: NTB Scanpix
DEN FØRSTE SEIEREN: Da de etablerte stjernene sviktet, slo Emil Iversen til med sin første verdenscupseier. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media