- Jeg var outsider sist, det gikk veldig bra

Jan Schmid håper på Liberec-reprise.

SØLVSENSASJON: Jan Schmid feiret andreplassen som en seier for to år siden. Foto: AP/Matthias Schrader
SØLVSENSASJON: Jan Schmid feiret andreplassen som en seier for to år siden. Foto: AP/Matthias SchraderVis mer

• VM-studio: Kombinert kl. 10 og kl 13 lørdag

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I VM i 2009 ble plutselig Jan Schmid Norges nye kombinertstjerne med sin sølvmedalje.

I morgen er den tidligere sveitiske statsborgeren én av tre nordmenn trener Kristian Hammer peker ut som gullkandidater, sammen med Mikko Kokslien og Magnus Moan.

- Det er der jeg hører hjemme, tror jeg. Jeg var outsider i siste VM, da gikk det veldig bra. Jeg føler meg så godt forberedt som jeg kan være. Så handler det om å ha dagen, og den nødvendige flaksen. Det kan jeg ikke gjøre noe med, sier Schmid til Dagbladet.

I Tsjekkia-VM påpekte Schmid at han fortsatt ikke hadde vunnet et verdenscuprenn. To år senere er situasjonen den samme, trønderen mangler en seier mot de beste.

- Fysisk er jeg klar, og har jeg dagen skal jeg være med der oppe. Det er mange som har lyst på medalje, det er en bred topp, sier Schmid.

Fredag hoppet han tre treningshopp, på det første var han åttende lengst med 98,5 meter. Mens Moan og Kokslien er racere i løypa er Scmid ganske god både i lufta og på snø.

Lei tendens - Jeg er en kombinertløper, får jeg si. Jeg er noenlunde lik i begge disipliner, på mitt beste kan jeg være topp fem i bakken og topp fem i løypa. Da blir det veldig bra. Men jeg har en lei tendens til enten å være bra i bakken eller i løypa, sier Schmid.

Han vurderer favorittsjiktet slik:

STORLIEN VRAKET: Gudmund Storlien (t.h) ble den uheldige femtemannen som står over. De som går i morgen, fra venstre: Magnus Moan, Jan Schmid, Mikko Kokslien og Håvard Klemetsen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
STORLIEN VRAKET: Gudmund Storlien (t.h) ble den uheldige femtemannen som står over. De som går i morgen, fra venstre: Magnus Moan, Jan Schmid, Mikko Kokslien og Håvard Klemetsen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Magnus skal få lov å være outsider, han er definitivt blant de beste når han er i form. Nå er han usikker selv. Mikko synes jeg ser veldig sterk ut, og så tror jeg du har med østerrikerne i Felix Gottwald og Mario Stecher, og er det alltid Jason Chappuis Lamy. Han leder verdenscupen, han har vunnet verdenscupen. Han er absolutt en favoritt, sier Schmid.

I sølvrennet i Liberec var Scmid toer i bakken og firer i løypa.

- Hvis jeg klarer det her, så tar jeg medalje. Men som sagt håper jeg alltid på medalje, men jeg kan ikke forvente det. Det er så mange som har lyst på det.

Det er meldt mildere vær lørdag, med snøfall. Det passer Schmid bra.
 
- Jeg er ganske lett og har en fordel hvis det er mjukt. Jeg er seig og blir ikke stiv hvis det er løst og tungt. Det kan være en fordel for meg, jeg liker ikke at det er knallhardt.

Fire gode hopp
Lørdag starter VM-konkurransen med hopp i Midstubaken kl. 10, før medaljene avgjøres på skistadion over 10 km fra kl. 11. Dersom det skulle gå galt tror Schmid at det dukker opp en ny gullsjanse i lagkonkurransen mandag

- Jeg har ikke vært på et lag som har vært sterkere i min tid. Vi har et jevnt bra hoppnivå, der har vi løftet oss. Men vi er avhengige av fire gode hopp. Klarer vi det kjemper vi om gull.

JEVN: Jan Schmid tror et løp som i VM for to år siden fortsatt holder til medalje. Foto: AP/Matthias Schrader
JEVN: Jan Schmid tror et løp som i VM for to år siden fortsatt holder til medalje. Foto: AP/Matthias Schrader Vis mer