- Jeg var redd for at gullet skulle ryke

Frode Andresen kan miste VM-gullet han tok på sprinten sist lørdag. Han innrømmer å ha gått alle VM-distansene med ladet magasin i geværet.

Da han ble disket på fellesstarten i går, valgte han å ikke si noe om at han har gjort seg skyldig i samme regelbrudd under hele VM.

- Jeg var redd for at gullet skulle ryke hvis jeg sa det. For jeg føler virkelig at jeg fortjener det gullet uansett. Det var et gull-løp jeg gikk på sprinten, sier Frode.

I kveld valgte han å legge alle kortene på bordet. Han forklarte hvorfor han har gått med ladet magasin i geværet inn til første skyting:

- Jeg har tatt for god fisk at det er greit å gå sånn når jeg har kommet gjennom våpenkontrollen foran hvert eneste løp, sier Frode Andresen til Dagbladet :på nettet.

Ved 18.30-tiden i kveld ankom han Hotel Bristol sammen med landslagsledelsen. I resepsjonen ventet allerede alle de andre løperne og deres kjærester og samboere. Mens de andre smilte og lo, var Frode Andresen stille og langt fra livlig.

I går ble han disket fra 4. plassen på fellesstarten fordi han hadde gått med ladet magasin i våpenet. Nå viser TV-bildene at Frode gjorde samme regelfeil på sprinten sist lørdag. Da vant han gull. Et gull han nå risikerer å bli fratatt.

- Jeg har sett bildene og vet hva jeg har gjort. Dette er en rutine jeg har hatt hele sesongen. Men jeg tjener ikke ett eneste sekund på dette. Den eneste grunnen til at jeg gjør det, er at jeg har en ting mindre å tenke på når jeg kommer til skyting. Jeg kan konsentrere meg kun om å treffe blinkene, sier Frode Andresen.

På spørsmål om han har kjent til IBU-reglementet som forbyr løperne å gå å sette magasinet i geværet før de er på skytematta, sier Frode følgende:

- Jeg har ikke kunnet reglementet godt nok. Og ingen har sagt noe til meg.

- Mener du at våpenkontrollørene burde stoppet deg og fortalt deg dette tidligere?

- Nei, det er mitt eget ansvar, sier Frode.

Når Frode nå åpent forteller om sin ureglementerte rutine, er årsaken i følge presseattaché Tim Kronborg denne:

- Frode og Norge vil ikke vinne med juks. Det greieste er at vi sier hva som har skjedd, og at alle fakta kommer på bordet. Så får IBU vurdere saken og ta en avgjørelse.

- Er du redd for å miste gullet, Frode?

- Jeg vet ingenting om faren for at jeg kan miste det, så det kan jeg ikke svare på, sier 25-åringen.

Nå skal en jury se grundig på hva Andresen har foretatt seg seg på standplass på de forskjellige distansene i løpet av mesterskapet. Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) avventer en rapport før de tar sin avgjørelse.

- IBU-styret skal behandle saken når vi får rapporten, sier IBU-president Anders Besseberg som foreløpig ikke vil uttale seg om hvorvidt Andresen risikerer å bli fratatt gullet sitt.

Gisle Fenne: - Frode har brutt en gylden regel

borje.kleboe.eidissen@dagbladet.no