- Jeg var så glad, men også så redd

Gro Hammerseng forteller om scoringen i siste sekund og den «umenneskelige» ventetida etterpå.

BEIJING (Dagbladet.no): Gro Hammerseng sørget for et lite stykke norsk idrettshistorie i dag, da hun i aller siste tiendel skjøt Norge til OL-finalen.

Eller var tida ut, slik koreanerne hevder?

Den diskusjonen kommer til å gå lenge, og etter kampen leverte de sørkoreanske lederne inn en formell protest.

- Innerst inne tenker jeg bare at de ikke kan gjøre noe annet enn å lå oss spille finalen, sier Gro Hammerseng.

Tre timer i dopingsjekk

For kaptein Hammerseng ble det en lang kveld i National Indoor Stadium. Først klokka litt over klokka 23 lokal tid, reiste hun til deltakerlandsbyen, etter å ha tilbrakt nærmere tre timer på toalettet.

Gro ble plukket ut til dopingkontroll, og hun slet med å få noe ut til kontrollørene. Til slutt løsnet det.

Men den største dramatikken skjedde tre timer før, da hun avgjorde den høydramatiske semifinalen i siste sekund.

ALDRI VÆRT SÅ GLAD: Gro Hammerseng har aldri vært så glad i hele sitt liv som da finaleplassen ble sikret. Her sammen med keeper Katrine Lunde Haraldsen. Foto: AFP/Scanpix
ALDRI VÆRT SÅ GLAD: Gro Hammerseng har aldri vært så glad i hele sitt liv som da finaleplassen ble sikret. Her sammen med keeper Katrine Lunde Haraldsen. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg fikk ballen servert på et fat av Karoline (Dyhre Breivang), og tenkte ikke så mye annet enn at jeg hadde tid nok til å skyte og score, sier Gro.

Hun har ingen formening om ballen var inne før sluttsignalet gikk. Det bryr hun seg ikke om heller, for nå vil hun bare til deltakerlandsbyen og møte de andre jentene.

- Helt sinnssykt

- Dette er helt sinnssykt. Jeg har aldri vært så glad i hele mitt liv, og samtidig så redd, forteller Ikast-spilleren.

For koreanerne var rasende etter kampslutt, og de norske jentene var usikre på hva som kom til å skje. Derfor gikk de raskt til oppvarmingssalen, hvor de holdt seg i gang - i tilfelle sekreteriatet omgjorde avgjørelsen om å godkjenne målet.

- Det var en ubeskrivelig følelse. Det er umenneskelig at vi ikke fikk vite om vi var finaleklare eller ikke, sier Gro til Dagbladet.no.

Da avgjørelsen endelig kom, gikk resten av spillerne til garderoben for å dusje. Gro måtte inn til dopingkontroll.

- Jeg er litt lei meg over at jeg ikke fikk være sammen med jentene inne i garderoben da de skreik av glede. Men dette er sinnssykt gøy, altså. Jeg er utrolig stolt av å være en del av dette laget.

- Jeg var så glad, men også så redd

Var ekstra tent

I kvartfinalen mot Sverige var Gro Hammerseng mer anonym enn vanlig. Hun skjøt fire ganger - og bommet på alle skuddene.

Hun startet også med en straffemiss mot Sør-Korea, men spilte seg stort opp og det var ikke overraskende at det var hun som satte inn det siste målet.

- For meg spiller det ingen rolle om jeg av og til ikke scorer. Jeg følte jeg bidro bra mot Sverige, helt til jeg snakket med dere etter kampen, sier Hammerseng.

Etter kampen måtte hun derfor bruke litt tid på å overbevise seg selv om dette.

- Jeg måtte overbevise meg selv om at det ikke var så ille som jeg fikk inntrykk av da jeg snakket med dere.

Derfor var hun ekstra tent foran kampen mot koreanerne.

Helt til siste sekund.

MØTTE PRESSEN:</B> Hammerseng etter seierskampen.