OUTSIDER I VM: Ole Einar Bjørndalen har kjempet seg tilbake etter alle problemene. Nå er han på plass i VM-byen Ruhpolding, som åpnes med mix-stafett torsdag.
OUTSIDER I VM: Ole Einar Bjørndalen har kjempet seg tilbake etter alle problemene. Nå er han på plass i VM-byen Ruhpolding, som åpnes med mix-stafett torsdag.Vis mer

- Jeg var så råtten at pappa kunne løpt fra meg

Bjørndalen om karrierens tyngste øyeblikk.

RUHPOLDING (Dagbladet): Det var ikke Emil Hegle Svendsen eller Tora Berger som opptok de utenlandske journalistene under dagens pressemøte i VM-byen Ruhpolding.

Den i særklasse mest populære utøveren bak podiet het Ole Einar Bjørndalen - som fortsatt har status som «Der Meister» i tysk presse til tross for de nedadgående resultatene de siste par sesongene.

Men 38-åringen fikk en etterlengtet seier i finske Kontiolahti 12. februar, hans første på 14 måneder, og triumfen smakte så godt at Bjørndalen rangerer det helt der oppe sammen med OL-gullene fra Nagano i 1998.

Overfor Dagbladet avviser han likevel at seieren var avgjørende for at han nå går inn i mesterskapet i Ruhpolding med trygghet og selvtillit.

- Jeg føler ikke at det spilte så stor rolle. Jeg har gjort løp som var bra, og fjerdeplassen jeg tok i Kontiolahti var et klart bedre løp enn det jeg faktisk vant. Sånn sett hadde ikke den seieren noen betydening for VM. Det handlet mer om tilfredsstillelsen, om følelsen av å komme først over mål igjen. Den var helt enestående. Det kan ikke beskrives. Jeg skjønte hvorfor jeg hadde holdt på med dette i så mange år, sier han.

Kunne ikke sitte oppreist
Noen har nok latt seg friste til å avskrive Bjørndalen på toppnivå etter alle problemene de siste årene. Alderen taler mot ham, og det er lenge siden han gikk så fort at han tålte en strafferunde mer enn konkurrentene.

Etter jula i 2010 var Bjørndalen overtrent og langt nede formmessig, og alt forverret seg da han pådro seg en låsning i ryggen etter å ha løftet en tømmerstokk i fjor sommer.

Han innrømmer at det på et tidspunkt snek seg inn en tvil om det var mulig å komme tilbake på topp.

- Jeg hadde et lite moment da jeg lå i leiligheten og ikke kunne gå, ikke kjøre bil eller noen ting. Setet måtte slås ned når jeg skulle inn i en bil, for jeg kunne ikke sitte oppreist. Da var det mange telefoner til leger, kirurger og hele helvete - helt til jeg traff en god kirurg og terapeut. Da jeg møtte dem, skjønte jeg at det skulle gå fint, sier han til Dagbladet.

- Lars Kolsrud har vært legen min hele veien, men jeg har også fått veldig god hjelp ved Bruneck sykehus. Uten kirurgen og terapeuten der hadde det vært vanskelig å komme så raskt tilbake.

Bjørndalen måtte starte helt fra bunnen av, for ryggproblemene kom bare på toppen av en allerede utkjørt kropp.

MIX-LAGET: Her er Norges lag til torsdagens mix-stafett i VM: Ole Einar Bjørndalen ,Synnøve Solemdal,  Emil Hegle Svendsen og Tora Berger.
MIX-LAGET: Her er Norges lag til torsdagens mix-stafett i VM: Ole Einar Bjørndalen ,Synnøve Solemdal, Emil Hegle Svendsen og Tora Berger. Vis mer

- Det har vært et helvete. Jeg har hatt mye gode folk rundt meg, som har støttet meg, men det har vært tungt. Jeg har vært pill råtten. Det var helt jævlig, pappa kunne løpt fra meg, sier Bjørndalen med et smil.

Føler seg fortsatt ung
Det er selvsagt satt på spissen - men for en topptrent idrettsmann var det en påkjenning å plutselig være «normal».

- Etter 20 år nesten uten skader eller problemer, var det helt nytt for meg. Jeg kunne jo gjøre en «vanlig» jobb, men ikke noe av det vi holder på med. For meg var det ille.

- Hvordan merker du på kroppen av du ikke er 28 år lenger?

- Jeg merker det i hvert fall ikke i hodet, jeg føler meg bra og ung ennå.

- Det tar ikke lenger tid å restituere og den type ting?

- Jeg føler ikke det, men jeg er veldig bevisst på restitusjon. Spør dem som har levd tett på meg, de føler sikkert en endring. Men på grunn av det jeg var gjennom sist sommer, har jeg brukt jævla mye tid på restitusjon. Jeg har bare trent, spist, restituert og sovet hele tida, sier han.

Ingen ryggsmerter siden september
Bjørndalen står med 94 verdenscupseirer totalt, hvorav én av dem kom i langrenn i 2006. På spørsmål om det er mulig for ham å bli like rå fysisk igjen som han var den gangen, svarer han bekreftende.

- Jeg kan gå like fort som da jeg vant et verdenscuprenn i langrenn. Men om jeg skal gjøre det nå, tviler jeg vel litt på. Gi meg et år til, og en sommer med bra trening. Om jeg får gjort det jeg har planlagt, så skal jeg greie det, sier han.

Bjørndalen anslår at det tok mellom fem og seks uker å få skikk på ryggen igjen, men fortsatt må han trene mye for å holde det i sjakk.

- Nå kjenner jeg ingenting til problemene. Jeg har ikke kjent noe siden september, sier han.

BJØRNDALEN-PAPPA: Hans Bjørndalen (78).  

Foto : Bjørn Langsem / Dagbladet
BJØRNDALEN-PAPPA: Hans Bjørndalen (78). Foto : Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Torsdag får vi den første indikasjonen på om dette kan bli et VM for Ole Einar Bjørndalen. Da innledes mesterskapet med mix-stafett, hvor han har med seg Synnøve Solemdal, Tora Berger og Emil Hegle Svendsen.

Tradisjonelt har den øvelsen hatt lav status, men det er i ferd med å endre seg.

- Medalje er medalje, på en måte. Det er kanskje den vanskeligste å vinne av stafettene. Det er veldig mange lag som kan vinne, sier Bjørndalen.

- Hvordan føler du deg akkurat nå?

- Jeg tror jeg er ganske bra, vi får se når jeg kjører maks. Jeg kjørte et testløp nylig som var ganske OK, jeg kjørte en hardøkt i går etter en lang reise dagen før, og det føltes også OK. Det er en tøff og krevende løype her, så har du en god feeling her er du i form. Det er noen sugende bakker, sier Bjørndalen.

Foreløpig er det ikke bestemt hvem som skal gå sisteetappen av Hegle Svendsen og Bjørndalen.