- Jeg var så redd for dere at jeg ikke våget annet

Drillo fleipet med uttaket av Henriksen.

IKKE OPPTATT AV KJÆLEDEGGENE TIL MEDIA OG FOLKET: Mange har ropt på Markus Henriksen i lang tid, uten at Drillo har lyttet. Når han i dag inkluderte 18-åringen i troppen sin handlet det imidlertid ingenting om å blidgjøre noen som helst, forsikrer landslagssjefen.  Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .
IKKE OPPTATT AV KJÆLEDEGGENE TIL MEDIA OG FOLKET: Mange har ropt på Markus Henriksen i lang tid, uten at Drillo har lyttet. Når han i dag inkluderte 18-åringen i troppen sin handlet det imidlertid ingenting om å blidgjøre noen som helst, forsikrer landslagssjefen. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .Vis mer

||| (Dagbladet): Sist gang A-landslaget var samlet, var Markus Henriksen opptatt med U 18-landskamp mot Polen.

Denne gangen greide ikke Egil «Drillo» Olsen å komme utenom RBK-kometen, som med dagens uttak ble den yngste spilleren i en A-landslagtropp under Drillo noensinne.

Ikke bare det: Han danket ut sin egen lagkamerat og spilleren som er blitt beskrevet som norsk fotballs framtid i årevis, Per Ciljan Skjelbred.

En av de sterkeste pådriverne for å ta med Henriksen har utvilsomt vært media. Drillo har imidlertid sjelden brydd seg om hvem som er pressens kjæledegger, som da han valgte å vrake Moa etter matchvinnerscoringen mot Island, til fordel for John Carew.

Og han svarer ironisk på spørsmål om uttaket av Henriksen også var litt for å blidgjøre Fotball-Norge.

- Ja, jeg var så redd for dere at jeg ikke våget noe annet, sier Drillo og humrer godt.

- Hvis du kan velge mellom to som står omtrent helt like, velger du gjerne upopulistisk - den som media helst ikke ville ha?

- Skal jeg være helt ærlig har jeg ikke media i bakhodet når jeg tar ut laget i det hele tatt. Det må jeg ærlig innrømme, svarer Drillo.

Konkurrerte med mange andre
Han røper imidlertid at det var svært jevnt på de sentrale midtbaneplassene, der Per Ciljan Skjelbred og Jan Gunnar Solli er ute fra forrige tropp.

Kampen sto særlig mellom midtbanespillere på Rosenborg, Vålerenga og Odd.

- Det er alltid vanskelig å sette ut folk, og det er ingen som har dummet seg ut, sier Drillo til Dagbladet.

- Hvis det står helt likt er det lett å velge den yngste. Men Markus er litt annerledes enn de han konkurrerte med. Det var tre sentrale på Vålerenga og tre på Odd Grenland, i tillegg til Jan Gunnar (Solli) og Ciljan.

- Du har ingen VIF-spillere med i troppen?

SVAK FOR MÅLFARLIGHETEN: Drillo legger vekt på at Markus Henriksen scorer ofte fra sentral midtbaneposisjon. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
SVAK FOR MÅLFARLIGHETEN: Drillo legger vekt på at Markus Henriksen scorer ofte fra sentral midtbaneposisjon. Foto: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer

- Nei, vi vurderte dem ganske nøye i helga også. Jeg så alle de midtbanespillerne som konkurrerte mot hverandre. Det var ingen tvil om at av U21-gutta var Ruben best i helga. Han leverte en veldig god 1. omgang mot Viking, sier Drillo til Dagbladet.

- Så Fellah og Singh imponerte ikke nok?

- De gjør en middels bra kamp begge to. Særlig Singh, uten at han glimrer veldig. Det samme gjelder for så vidt Doffen.

Frykter ikke formsvikt
Markus Henriksens målfarlighet var også en faktor som hadde betydning for avgjørelsen. 18-åringen har scoret seks ganger i Tippeligaen i år, i tillegg til mål i Champions League-kvalik og i cupen.

Det siste - en perle med venstrebeinet mot Follo - er imidlertid et av få lyspunkt fra Henriksen i de siste par kampene. I likhet med resten av laget har han ikke overbevist, men Drillo har ikke sett kampene verken mot Follo eller Strømsgodset sist.

Han frykter imidlertid ikke at det er en 18-åring med dalende formkurve som omsider fikk innpass på A-landslaget.

- Vi har så mye kompetente folk på formoppbygging. Treningene foran kampene skal være av en karakter som gjør at alle strutter av overskudd når fredagen kommer. Der har jeg vært ensporet tidligere, da kjørte jeg mye røffere trening enn de får lov til nå, sier Drillo.

Yngste på 28 år
Dersom Markus Henriksen skulle få sin debut mot Kypros, vil han i en alder av 18 år og 75 dager være den yngste debutanten på 28 år, siden Jan Berg debuterte mot Kuwait i 1982. Molde-spilleren var den gang 17 år og 183 dager.

Det er enda et stykke opp til tidenes yngste landslagsdebutant:

Tormod Kjellsen debuterte for Norge i 0-4 tapet mot Sverige på Gamle Frogner stadion 11. september 1910 i en alder av 15 år og 351 dager.