STØTTER INNLEGGELSE: Claus Lundekvam støtter de som tar problemene sine på alvor og som tar kontakt med en klinikk.  
Foto:  Keith Hammett/Dagbladet
STØTTER INNLEGGELSE: Claus Lundekvam støtter de som tar problemene sine på alvor og som tar kontakt med en klinikk. Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer

- Jeg var selv inne på tanken om å ta mitt eget liv

Lundekvam reddet av klinikken proffene strømmer til.

(Dagbladet): Dagbladet skrev tidligere i dag at ti proffspillere ber den britiske klinikken Sporting Chance Clinic om hjelp i kjølvannet av dødsfallet til Gary Speed.

Tidligere Premier League-proff Claus Lundekvam (38) hadde et opphold ved klinikken i fjor. Han har ikke lagt skjul på at han slet med et rusproblem etter fotballkarrieren som tok slutt i 2008.

Til Dagbladet forteller Lundekvam at fotballspillere som sliter er i ferd med å bli et stort problem.

- Det overrasker meg ikke at mange tar kontakt med klinikken på grunn av problemene sine. Speeds død er en tragedie og det beviser en gang for alle at livet etter den aktive karrieren er tøft. Jeg tror mange får opp øynene for problemet, sier Lundekvam

SPEEDS SISTE KAMP: Wales-trener Gary Speed hilser på Egil Olsen før kampen mot Norge. Dette ble Speeds siste kamp. Foto: AP Photo/Jon Super
SPEEDS SISTE KAMP: Wales-trener Gary Speed hilser på Egil Olsen før kampen mot Norge. Dette ble Speeds siste kamp. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer

Fotballnavn som Paul Gascoigne, Joey Barton og Adrian Mutu har vært innlagt ved klinikken. Lundekvam var en del av Sporting Chance Clinic fra mai 2010.

- Fant aldri god unnskyldning - Jeg støtter de som tar skrittet og ber om hjelp. Jeg måtte selv be om hjelp fordi jeg var alkoholiker, sier Lundekvam, før han fortsetter:

- Jeg var selv inne på tanken om å ta livet mitt mange ganger, men fant aldri en god nok unnskyldning til å gjøre det. Det er det som er så tragisk med Speed. Det virket som han så lyst på framtida, sier Lundekvam.

- Hvordan opplevde du oppholdet ved klinikken?

- Det er en gjeng med fantastiske mennesker, og de fikk meg til å se på livet på en helt annen måte. De fikk meg til å leve livet mitt uten avhengighetsproblemet. Jeg skal selv ringe Peter Kay (lederen ved klinikken) for å snakke med ham om de nye innleggelsene senere i dag, sier Lundekvam.

Kjente Speed Den tidligere Southampton-spilleren og Norge-kapteinen spilte mot Gary Speed mange ganger i Premier League.

SPORTING CHANCE CLINIC: Dette er lederen ved klinikken, Peter Kay. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPORTING CHANCE CLINIC: Dette er lederen ved klinikken, Peter Kay. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg pratet med ham dagen før Norge møtte Wales (18 dager siden). Da drakk vi kaffe og snakket på spillerhotellet. De siste dagene har vært tunge for meg. Han var en av de mest respekterte spillerne i Storbritannia, sier Lundekvam, som nå jobber i TV 2.

17. mai i fjor ble Lundekvam innlagt på klinikken som ligger sør for London, en rehabilitetsklinikk for idrettsutøvere med rusproblemer.

- Høyt tall Klinikken er startet av den tidligere Arsenal- og England-spilleren Tony Adams, som selv slet med rusproblemer under karrieren.

Nylig ble det kjent at flere profesjonelle spillere har bedt klinikken om hjelp.

- Ti spillere har tatt kontakt siden Gary Speeds tragiske dødsfall. Det er et uvanlig høyt tall, sier sjef ved klinikken Peter Kay til BBC.

MINNES: Bolten-fans sin siste hyllest til Gary Speed. Foto: AFP PHOTO/ ANDREW YATES
MINNES: Bolten-fans sin siste hyllest til Gary Speed. Foto: AFP PHOTO/ ANDREW YATES Vis mer

- Vi snakker om spillere fra alle ligaer. Psykiske lidelser utelukker ikke noen. Uavhengig av yrke, rikdom eller status, sier Kay.

MOT ARSENAL: Dette bildet er fra 2005. Claus Lundekvam mot Arsenals Robin Van Persie på  St Mary's Stadium. Dato er 26. februar. Foto: EPA/CHRIS ISON
MOT ARSENAL: Dette bildet er fra 2005. Claus Lundekvam mot Arsenals Robin Van Persie på St Mary's Stadium. Dato er 26. februar. Foto: EPA/CHRIS ISON Vis mer