- Jeg var sikker på at han var død

OSLO/KONGSVINGER: Bente Baeke opplevde sitt livs mareritt da sønnen Espen ble kidnappet mens han lå i barnevogna utenfor en kafé på Lillehammer. I går, 13 år seinere, brakte dramaet i Haugesund de vonde minnene tilbake.

- Jeg kan fortsatt ikke fatte at Espen faktisk ble borte. At han ble kidnappet i et kort, ubevoktet øyeblikk. Det var en grusom følelse. Jeg ble helt nummen. Alt syntes helt uvirkelig. Jeg kan så altfor godt forestille meg hva foreldrene i Haugesund gjennomgikk i de forferdelige timene mens barnet var borte, sier Bente, som nå bor i Kongsvinger.

I barnevogna

24. november 1988 lå fire måneder gamle Espen og sov i vogna i trappeoppgangen til Din Café i Storgaten 73 i Lillehammer, like ved lensmannskontoret. Mamma Bente møtte sin mor, Anne Marie, og noen minutter seinere bestemte de seg for å gå og handle. Da hun snudde seg mot barnevogna, var den tom. - Jeg fikk panikk og løp ut på gata. Men ingen hadde hørt barneskrik, fortalte Bente til media den gang. I vill panikk begynte de å lete. Etter en stund - Bente husker ikke hvor lenge - fant hun gutten sin liggende ubevegelig i trappa ned mot byggets kjeller. Han var naken nedentil.

Hysterisk

- Jeg var sikker på at han var død og ble helt hysterisk. Jeg løp opp igjen og gråt og gråt, fortalte Bente. Men historien endte heldigvis lykkelig: Gutten var i aller høyeste grad levende, selv om han gråt til en skvett da ambulansefolkene kom og plukket ham opp. På sykehuset konstaterte legene raskt at Espen ikke var mishandlet på noe vis. I begynnelsen fryktet politiet likevel at en «sexforbryter» kunne stå bak bortføringen av Espen. Seinere viste det seg at det var en psykisk utviklingshemmet gutt som tok babyen.

Snakket ut

I går kveld møtte Dagbladet Bente og sønnen, Espen, hjemme på Kongsvinger. - Hendelsen gjorde helt klart noe med meg. Jeg skaffet meg bæresele så Espen var hos meg hele tida. Jeg var, og er fortsatt, veldig oppmerksom på hva som skjer rundt meg, og tør knapt slippe barna av syne mens de er små, forteller Bente, som siden har fått ei datter og nå venter barn nummer tre. - Tenker du ofte på det som skjedde med Espen? - Ikke daglig. Men det satte en real støkk i meg. Og når det dukker opp saker som den i Haugesund, blir det hele veldig nært igjen. Jeg føler virkelig med familien som opplevde alle foreldres mareritt i går, sier Bente Baeke. Etter at Espen ble eldre har Bente snakket med ham om bortføringen han var utsatt for som baby. De har lest avisutklipp sammen og pratet ut om det som skjedde. - Jeg tror det var nyttig for oss begge at vi snakket om det, og ikke latet som om det aldri skjedde. I dag går det bra med oss begge, forsikrer Bente Baeke.

VONDE MINNER: Bente Baeke og sønnen Espen (13) bladde gjennom avisutklippene fra den gang Espen ble kidnappet i Lillehammer i går kveld. Dramaet i haugesund vekket vonde minner.