Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg var sjanseløs

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Erling Jevne var sjanseløs på å ta det gullet han sjøl og hele Norge hadde drømt om at han skulle ta. - Jeg hadde sjansen, men fikk en real knockout, sier Jevne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lå en mattende tristhet i lufta under den gråsprengte himmelen da Erling Jevne tuslet inn til 11. plass i det som skulle være hans store løp.

- Det er trist, ja. Akkurat nå er jeg ikke så fryktelig skuffet, men vet at det kommer til å bli verre, smiler han tappert.

Det var ikke sånn det skulle ende for Erling.

Hele nasjonen hadde unnet ham seieren. Men Jevne har hele tida sagt at ingen får medaljer for lang og tro tjeneste i et OL. Ingen får medaljer før de er kommet i mål heller.

Lettet

Jevne ledet nemlig løpet de første par kilometerne. Uten at det var noen trøst etterpå.

- Da var jeg optimist, og hadde sånn tro på at jeg skulle vinne. Men så ble jeg tatt inn av Mühlegg, og da han rykket i den siste bakken før stadion var jeg sjanseløs til å henge på. Det var noe så jævlig han tråkket til også. Det ga meg først en fysisk knekk, deretter kom den psykiske, sier Erling og rister på hodet.

- Jeg var bare sjanseløs i dag.

Bra ski

Noen skulle ha det til at skiene hans var dårlige.

- Nei, på førsterunden var de veldig gode, vel så bra som Mühleggs. Men på de to siste rundene ble de litt glattere. Det har sikkert mest med å gjøre at jeg gikk dårligere på ski. Jeg hadde sjansen til å være med da Mühlegg kom, men greide det ikke. Jeg var rett og slett ikke god nok.

Stort mer er det egentlig ikke å si om løpet. Verre er det å tenke på alle de tapte drømmene, og på framtida, uten ski på beina. Foruten Birkebeineren den 23. mars, var dette Erlings siste store skirenn.

- Langrenn har betydd så enormt mye i livet mitt. Det har det gjort for foreldrene mine, og etter hvert kona mi, Inger Lise, og ungene, sier han.

Ikke stresset

- Akkurat nå føler jeg meg både tom og lettet på en gang.

Erling tror ikke all mediefokusen rundt ham har påvirket resultatene under OL.

- Nei, jeg har vært veldig rolig. Jeg har sovet godt, spist godt, og hatt veldig mye overskudd de siste dagene. Så det har ikke stresset meg.

- Du føler ikke at du har skuffet alle dem som ønsket og håpet på at du skulle vinne?

- Folk har sikkert blitt skuffet, men ikke mer skuffet enn det jeg er over meg selv.

- I den grad jeg har følt press, så er det det presset jeg har lagt på meg sjøl. Det er det tyngste, sier Erling Jevne.

Han utelukker helt at han kommer til å satse ett år til som toppløper, selv om han blir minnet om at femmila i neste års VM også går i klassisk.

- Blir det familieråd når du kommer hjem?

- Det blir nok et familieråd, men resultatet der er gitt på forhånd, sier han og ler.

Savn

Han gruer seg ikke til å ha helgefri.

- Nei, det er nok å finne på, og jeg har støtt savnet familien og ting hjemme. Dessuten sendes det så mye sport på TV på søndager med mye seere. Jeg får bli en av dem.

- Du angrer ikke på at du satset på OL. Du vurderte jo å legge opp i fjor?

- Nei, jeg følte at jeg hadde realistiske målsettinger for dette løpet, og jeg har hatt en veldig bra sesong sett under ett. Jeg tror jeg hadde angret mer om jeg ikke hadde prøvd på å bli olympisk mester en siste gang.

- Men i den store sammenhengen er vel ikke denne femmila viktig?

- Nei, ikke i et sånt perspektiv. Men, huff, man blir jo så skuffet. Men dette skal jeg nok komme over.

SKUFFET: - Folk har sikkert blitt skuffet, men ikke mer skuffet enn det jeg er over meg selv. I den grad jeg har følt press, så er det det presset jeg har lagt på meg sjøl. Det er det tyngste, sier Erling Jevne etter 11. plassen på femmila.
Hele Norges coronakart