KJEMPER MOT NEDRYKK: Bjørn Helge Riise og Aalesund spilte 1-1 mot Kristiansund lørdag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
KJEMPER MOT NEDRYKK: Bjørn Helge Riise og Aalesund spilte 1-1 mot Kristiansund lørdag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

Bjørn Helge Riise og landslaget

- Jeg var tjener i fem år. Solskjær vet ikke hva han snakker om

Bjørn Helge Riise avviser manglende seriøsitet på landslaget. - Ja, vi hadde det gøy på hotellrommet med Playstation mellom treningene. Men da vi entret banen hadde vi et felles mål: Det var å vinne.

ÅLESUND (Dagbladet): Molde-trener Ole Gunnar Solskjær mener kulturen på fotballandslaget forandret seg til det dårligere utover på 2000-tallet. Det kommer fram i boka «Landslaget», skrevet av Birger Løfaldli, journalist i Adresseavisen.

- Det ble mye mindre seriøsitet. Færre spillere som var ordentlig interessert i hele fotballfaget, og i å representere Norge, sier Solskjær i boka.

Aalesund-kaptein Bjørn Helge Riise (34) spilte selv 35 landskamper i perioden 2006 til 2013.

- Når Solskjær og andre sier at vi ikke var seriøse nok, vet de ikke hva de snakker om, sier Riise til Dagbladet.

John Carew og John Arne Riise er spillere Solskjær mener «burde vært ristet» etter slagene i Drammen i 2003. Lillebror Riise mener han kom inn i en fantastisk treningsgruppe da han debuterte mot Serbia i november 2006.

Playstation

- Vi hadde klare mål og fungerte bra som lag. Dette er på vei til å bygges opp igjen. Nå er det en ny generasjon som kommer. De må få tid på seg. Men jeg tror det kommer til å bli et kjempelandslag, forteller Bjørn Helge Riise.

GOD, GAMMEL ÅRGANG: Norge forbereder kamp mot Kroatia våren 2007. Fra venstre: Bjørn Helge Riise, John Carew, Morten Gamst Pedersen, Martin Andresen, John Arne Riise, Ole Gunnar Solskjær og Ole Martin Årst. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
GOD, GAMMEL ÅRGANG: Norge forbereder kamp mot Kroatia våren 2007. Fra venstre: Bjørn Helge Riise, John Carew, Morten Gamst Pedersen, Martin Andresen, John Arne Riise, Ole Gunnar Solskjær og Ole Martin Årst. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Om sin egen tid på landslaget sier han:

- Ja, vi hadde det gøy med Playstation mellom treningene. Folk er forskjellige. Men hvis du tenker fotball 24 timer i døgnet, tror jeg du blir tappet for energi. Du må ha en arena som du kan koble av på. Der var vi. «Panzer» Hagen, Steffen Iversen, John Arne og John Carew var humørklumper de luxe. De tok meg inn. Jeg var tjeneren deres i fem år, men storkoste meg.

Riise fortsetter:

- Jeg var på et par samlinger med Solskjær. På de første treningene sto jeg bare og så på ham. En kjempefin type. Og vi har en god tone. Men han er også en annen type. Jeg sier ikke at måten vi var på er riktig. Folk er forskjellige. Men til slutt – da vi entret banen – hadde vi et felles mål. Det var å vinne.

Såret

Til VG uttalte John Arne Riise at han tar seg nær av kritikken som både Solskjær og Ståle Solbakken kommer med i boka om landslaget. Solbakken sier at veldig mange har preget landslaget mer enn John Arne, til tross for at han har rekorden på 110 kamper.

I sin egen bok – som kom ut nylig – skriver storebror Riise at han synes det er synd at han ikke har fått den samme anerkjennelsen som Solskjær i Norge. Bjørn Helge har ikke lest boka, men skjønner hva John Arne mener.

DEDIKERT: Bjørn Helge Riise er klar: Skal du lykkes som fotballspiller er det bare knallhard jobbing som gjelder. Her utenfor Color Line Stadion i Ålesund. Foto: Tore Ulrik Bratland
DEDIKERT: Bjørn Helge Riise er klar: Skal du lykkes som fotballspiller er det bare knallhard jobbing som gjelder. Her utenfor Color Line Stadion i Ålesund. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Du har ambisjoner. Mange vil nok lese det som: «Hvem tror han at han er?» Men jeg klarer å se bak det. Det kommer tilbake til ham som person. Selvtilliten og den følelsesmessige biten han har slitt med opp gjennom åra.

Riise fortsetter:

- John Arne og Solskjær er to forskjellige personligheter. Da Solskjær var spiller, var han stille og rolig - og sa ting riktig. Var det diskusjoner så holdt han seg unna. John Arne og Carew var veldig mer utadvendt. I England og utlandet er det aksept for sånne ting. Men det er det ikke i Norge. Da blir du sett på som høy på deg selv. Det er litt synd.

Dedikert

Bjørn Helge Riise sier at han for sin del alltid har vært hundre prosent dedikert til fotballfaget. Da han var i Fulham fra 2009 til 2012, fikk han ulik tillit av ulike managere. Samtidig var tilbakemeldingen:

«Du er den perfekte spilleren å ha i troppen. Du gir aldri opp.»

Riise utdyper:

GUTTEDRØM: Bjørn Helge Riise spilte i Fulham fra 2009 til 2012. Foto: NTB Scanpix
GUTTEDRØM: Bjørn Helge Riise spilte i Fulham fra 2009 til 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg sa klart ifra når jeg var misfornøyd og syntes jeg fortjente mer enn det jeg fikk. Men så må du bestemme deg: Skal du gå rundt på treninga, sparke baller og være sur. Eller skal du ta opp kampen.

Talentfulle sønner

Riise har tre sønner på 12, 10 og 4 år. Med et glimt i øyet sier han at «han kommer til å klikke» hvis ikke en av dem blir fotballspiller. Samtidig er han klar på hva som kreves:

- Det handler ikke om hvem som er faren din eller onkelen din. Det handler om hva du legger i det selv. Skal du bli god, må du begynne tidlig nok. Du må begynne å ofre ting. Men du må også ha det gøy. Det jeg kan bidra med er å fortelle dem hvor mye som kreves. Du må gjøre ting skikkelig. Og så må du faktisk gjøre det.

Bjørn Helge Riise og Aalesund spilte for øvrig 1-1 mot Kristiansund i går. Laget har skaffet seg et vanskelig utgangspunkt – det ligger på kvalifiseringsplass – og kjemper mot nedrykk.

Aalesund møter Lillestrøm borte i neste kamp.