- Jeg var vettskremt

MANCHESTER (Dagbladet): I går var det ti år siden David Beckham (27) debuterte for Manchester United. Mot Bayer Leverkusen i kveld spiller han som verdensstjerne. Og selv om livet har gitt ham alt, husker han fortsatt hvordan det var. Og at han var vettskremt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Debuten fant sted en forblåst høstkveld på ufasjonable Goldstone Road. United spilte 1-1 mot Brighton i første runde av ligacupen. Beckham kom inn som innbytter for Andrei Kanchelskis i andre omgang.

- Jeg kan fortsatt huske at jeg var vettskremt. Manageren ga meg beskjed om å ha det moro utpå der, men jeg var så nervøs at jeg mistet ballen med en gang jeg fikk den, sier Beckham til Manchester Uniteds offisielle kampprogram.

- Det er alltid vanskelig å debutere i sånne kamper, du ønsker å imponere både manageren og medspillerne. Bare det å være i den samme troppen som Bryan Robson - med Alex Ferguson som sjef - var stort, sier Beckham.

Eric Cantona

Nøyaktig fire måneder seinere - 23. januar 1993 - signerte han sin aller første profesjonelle kontrakt. Kompisen Gary Neville, Paul Scholes og Nicky Butt signerte på samme dag. Få måneder tidligere hadde også Eric Cantona gjorde sitt inntog på Old Trafford. Beckham har aldri lagt skjul på sin beundring for det franske fotballgeniet.

- Jeg kunne stå og se på ham hele dagen, ja, jeg betalte faktisk for å få se ham trene, sier Beckham.

Mens flere av lagkameratene etablerte seg på førstelaget, måtte Beckham ta til takke med reservelagsfotball i enda to sesonger. Hans første kamp fra start kom mot Port Vale i ligacupen i 1994-95, den første scoringen mot Galatasaray i Champions League samme sesong. Deretter ble han lånt ut til Preston North End i 3. divisjon.

David Robert Joseph Beckham

Født: 02.05.75 i Leytonstone, London.

Sivil status: Gift med Victoria. To barn, Brooklyn og Romeo.

Debut: Brighton i ligacupen 23. september 1992.

Første landskamp: Moldova i VM-kvalifiseringskamp 1. september 1996.

Landskamper: 54 kamper, 7 mål. Utnevnt til landslagskaptein før kampen mot Italia i november 2000.

Personlige meritter: Årets unge spiller i England 1996- 97. Årets sportspersonlighet 2001- 02. Flere ganger pallplass i kåringen av beste spiller i Europa og Verden.

Meritter:

Ligagull: 1995- 96, 1996- 97, 1998- 99, 1999- 00, 2000- 01.

FA-cup: 1996, 1998.

Champions League: 1999.

Alex Ferguson fortalte en fysisk spinkel Beckham at han enda ikke var sterk nok til å spille i toppdivisjonen, men at hans tid ville komme.

- Etter den praten, skjønte jeg at jeg likevel hadde en framtid her, sier Beckham. To måneder seinere debuterte han fra start i ligasammenheng mot Chelsea på Old Trafford.

Sladrepressen

Og så kom det. Alt. Alt som i ettertid har utviklet seg til den verdensomspennende myten om David Beckham. Først det virkelige gjennombruddet på fotballbanen sesongen 1995- 96. Deretter alt det andre.

David Beckham etablerte seg på Uniteds lag som vant The Double for andre gang på tre år. Sesongen etter åpnet han med å score et av de vakreste målene i Premier Leagues historie. Og det var ikke et frispark som skapte overskriftene denne augustdagen på Selhurst Park - det var et langspark. Fra egen banehalvdel, over Neil Sullivan og inn i Wimbledons mål.

Samme sesong begynte også massemediene å interessere seg for når, også landslagsuttatte David Beckham utenfor fotballbanen. Det hadde veldig mye med damevalget å gjøre. For han gikk ikke til gamlekjæresten eller fant ei jente i nabolaget. I en sinnssyk Spice Girls-tid gikk han rett til topps på hitlistene og hentet den mest jålete av dem alle - Posh Spice, eller Victoria snart Mrs. Beckham.

Resten ordnet den blivende familien Beckham på egen hånd. Hun og han, hånd i hånd og i tekstiler verden ikke hadde sett maken til. For det var ikke småtterier Posh Spice fikk beskjedne David til å ikle seg i oppmerksomhetens ærend.

Og da de endelig tok samme etternavn, gjorde de det på kongeligste vis. I et slott. På to troner. Mens alle verdens neser lagde fettmerker på vinduene.

Etter det flyttet de til Hertfordshire utenfor London, kjøpte en bolig som ble til «Beckingham Palace» og døpte sin sønn geografisk korrekt etter stedet der han ble unnfanget - Brooklyn.

Og:

Neste gang David tok av seg på overkroppen sto det akkurat det i svære bokstaver over korsryggen hans også: Brooklyn.

Trippel

Men livet i rampelyset opplevdes imidlertid ikke bare som glamorøst. Sesongen 1997- 98 vil bli best husket for nedsparkingen av Argentinas Diego Simeone i VMs åttendelsfinale. Beckham gikk fra å være kjæledegge til syndebukk for en hel nasjon i løpet av en fotballkamp. De sykeste ville kaste ham ut av landet.

Bedre ble det ikke av at landslagstrener Glenn Hoddle stemplet ham som «ufokusert» i etterkant av mesterskapet. Da Beckham møtte til første seriekamp, ble han møtt av en gigantisk pipekonsert og plakater med påskriften «Judas». Og ikke bare det - fru Victoria fikk høre det hun også.

Alex Ferguson var en viktig mann i denne perioden. Han visste hva han hadde i Beckham. Og da han begynte sin vanskeligste sesong med scoring i 1- 1-kampen mot Leicester - og rundet den av med The Treble og Champions League-triumfen i slutten av mai året etter, hadde det lagt seg.

David Beckham var tilbake.

Sterkere, bedre og med mer mediefokus enn noen gang.

Beckham ble samtidig nummer to i kåringen av «verdens beste fotballspiller» etter brasilianske Rivaldo. Med klubblaget vant han ligaen igjen både i 1999- 2000 og 2000- 2001. Og for egen og Englands del fikk han revansje, på Argentina da han som landslagskaptein scoret på straffesparket som senket arvefienden i sommerens VM. Hvor han var kongen av Japan så lenge han var der.

Årets jubileumssesong har startet noe tregt både for Beckham og lagkameratene. Ti år er gått siden debuten i Brighton, men Uniteds nummer sju er fortsatt bare 27 år. Og dermed burde han ha sine beste og største år foran seg. Eller?

- Jeg tror ikke noe kan slå det å vinne trippel. Resten av karrieren må jeg bruke til å jakte på noe som kan tangere den følelsen, sier David Beckham.

LYKKE: Beckham har ikke bare lyktes på fotballbanen. Han er gift med Posh Victoria, og sammen har de sønnene Brooklyn og Romeo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer