«Jeg vet at avgjørelsen min kommer som et sjokk»

Her er stjernene som vant, vant og forsvant i 20-åra.

GA SEG TIDLIG: Skiskytteren Magdalena Neuner, skihopperen Thomas Morgenstern og tennisspiller Anna Kournikova er eksempler på idrettsfolk som legger opp før de fyller 30 år. Foto: NTB Scanpix
GA SEG TIDLIG: Skiskytteren Magdalena Neuner, skihopperen Thomas Morgenstern og tennisspiller Anna Kournikova er eksempler på idrettsfolk som legger opp før de fyller 30 år. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Skihopperen Thomas Morgenstern (27) annonserte i forrige uke at han legger opp, og 27-åringen blir dermed med i en liten eksklusiv liste av verdensstjerner som gir seg i 20-åra.

- For mange handler det om at de allerede har vunnet alt og lysten på å konkurrere er borte, sier TV 2-profilen og mangeårig trener Johan Kaggestad til Dagbladet.

Også skiskytteren Magdalena Neuner (27) og tennisspilleren Bjørn Borg (58) er noen av flere som har dominert fullstendig og gitt seg i 20-åra. De var henholdsvis 25 og 26 år da de la opp.

Dagbladet har tatt en titt på ulike idrettsutøvere på internasjonalt nivå som har lagt opp før de fylte 30 år.

Thomas Morgenstern (27): Østerrikeren har vært en av de aller beste skihopperne de siste ti åra. Han vant totalt tre OL-gull, to i Torino i 2006 og ett i Vancouver i 2010. Han vant også flere VM-medaljer, hoppuka og verdenscupen.

- Hm, det spørs jo om vi skal regne slutten av 20-åra som ung alder. Morgenstern har tross alt hatt en kjempelang karriere og vært utsatt for styggeskader. Jeg tror han kom til et sted der han fant ut at nok er nok, sier Kaggestad.

EKSPERT: Johan Kaggestad kommenterer sykkel på TV 2 og har trent utøvere på toppnivå. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
EKSPERT: Johan Kaggestad kommenterer sykkel på TV 2 og har trent utøvere på toppnivå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Morgenstern falt stygt i skiflygingsbakken i Kulm i januar. I rekordtid ble han klar til OL en måned senere - men fallet har preget stjernen i ettertid.

- Jeg har valgt å ta spranget inn i et nytt liv og avslutter herved hoppkarrieren min. Jeg har ikke fått tilbake selvtilliten, fortalte Morgenstern selv i forrige uke.

Magdalena Neuner (27): Neuner ga seg som 25-åring i 2012. Hun vant to OL-gull, tolv VM-gull og hele 34 verdenscupseire. Hun regnes som tidenes beste kvinnelige skiskytter og vant verdenscupen sammenlagt som 21-åring. Da var hun tidenes yngste. I mars 2012 takket hun for seg.

- Neuner hadde jo vunnet det som var å vinne. De som har vunnet så mye som henne kommer til et punkt der det sier stopp. Hun drev med en idrett som krever veldig mye og hun måtte jo nesten byttet idrett for å få mer motstand, sier Kaggestad.

- At hun ga seg så tidlig er litt uvanlig, men tenk på at også hun som Morgenstern slo gjennom i ung alder. Hun kom nok i en fase der hun ville prøve noe nytt i livet og at det ikke var mer motivasjon å hente i idretten, sier Kaggestad.

Michael Phelps (29): Svømmeren Phelps er tidenes mestvinnende olympiske utøver med 22 medaljer, der 18 er gull. Han deltok i både Aten i 2004, Beijing i 2008 og London i 2012.

Etter London-OL skulle han legge opp og lenge nektet han for et comeback.

I november i fjor var svømmekongen tilbake i bassenget.

- Svømmere har lenge vært en gruppe der karrieren får en tidlig slutt. Det handler om at de slår igjennom i tidlig alder. I de siste åra har svømmere blitt mye flinkere til å trene alternativt, noe som også kan bidra til å forlenge karrieren, sier Kaggestad.

Etter comebacket til Phelps tyder mye på at Rio-OL i 2016 er det naturlige målet.

Kaggestad forklarer:

- Mange faktorer spiller inn når utøvere legger opp. Det kan være skader, motivasjon eller et ønske om utdanning og jobb. Mange er nok lei etter mange års slit, sier Kaggestad.

Bjørn Borg (58) Den svenske tennisspilleren Borg herjet fra 1974 til 1981 og vant hele 11 Grand Slam-turneringer. Mest kjent er han for sine fem strake triumfer i Wimbledon.

GA SEG SOM 25-ÅRING: : Magdalena Neuner la opp i 2012. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel
GA SEG SOM 25-ÅRING: : Magdalena Neuner la opp i 2012. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel Vis mer

Borg blir av flere regnet som tidenes beste tennisspiller, men la opp 4. april 1983. Da var han bare 26 år gammel.

Svensken gjorde også et kort comeback fra 1991 til 1993.

Christian Ruud (42) Også flere andre tennisstjerner i verdenstoppen har lagt opp i relativt ung alder. Det nærmeste vi i Norge kommer en tennisstjerne er Christian Ruud (42).

Ruud var på sitt beste rangert som nummer 39 i verden. I likhet med Borg la Ruud opp i 20-åra.

Christian Ruud la opp i 2001 - 29 år gammel.

- Jeg fikk en skulderskade og hadde en litt mislykket operasjon. Derfor kom jeg aldri tilbake, sier Christian Ruud til Dagbladet.

27 ÅR: Thomas Morgenstern fortalte i forrige uke at han legger opp. Foto: AFP PHOTO / WILDBILD
27 ÅR: Thomas Morgenstern fortalte i forrige uke at han legger opp. Foto: AFP PHOTO / WILDBILD Vis mer

Han legger til:

- Egentlig hadde jeg planer om å spille i tre-fire år til, men det klarte jeg ikke, sier den tidligere tennisproffen.

Flere av verdens aller beste tennisspillere har plutselig avsluttet karrieren.

Justine Henin (32): Henin fra Belgia vant sju Grand Slam-turneringer og har vært rangert som verdens beste kvinnelige tennisspiller.

I 2008 la hun opp - bare 25 år gammel. Nyheten kom som et sjokk på det internasjonale tennisforbundet. Henin var rangert som nummer én i verden da hun la racketen på hylla. Henin gjorde senere et comeback i 2010 og 2011.

I en pressemelding skrev Henin:

«Jeg vet at avgjørelsen min kommer som et sjokk» og er en stor overraskelse for mange. Jeg må også innrømme at dette er en stor og spesiell dag i livet mitt».

SLUTTET TIDLIG:  Björn Borg ga seg med tennis før han ble 30 år. Dette bildet er fra 2008. Foto: AP Photo / Jens Dige,
SLUTTET TIDLIG: Björn Borg ga seg med tennis før han ble 30 år. Dette bildet er fra 2008. Foto: AP Photo / Jens Dige, Vis mer

Henin i er bare en av flere tenniskvinner som gir seg tidlig:

Belgiske Kim Clijsters (31) vant fire Grand Slams og var rangert som verdens beste kvinnelige spiller i 2003. Hun la først opp i 2007 som 24-åring. Etter å ha blitt mor gjorde hun et comeback i 2009. I 2012 la hun opp for andre gang.

Christian Ruud mener tennissporten skiller seg ut fordi det er en helårsidrett.

- Det spilles tennis hele året og det innebærer mye reising og slitasje. Mange kan bli mette, spesielt når du nærmer deg 30 år og har lyst på et mer normalt liv. I tennis er du på topp når du er mellom 23 og 30 år. Derfor er det nok mange som gir seg når de ser at slutten nærmer seg, sier Ruud.

Den tidligere tennisproffen mener det er et klart skille mellom kvinner og menn.

TIDLIG STJERNE: Justine Henin fra Belgia var tennisstjerne i 20-åra, men ga seg tidlig. Foto:      AFP PHOTO / Tony ASHBY
TIDLIG STJERNE: Justine Henin fra Belgia var tennisstjerne i 20-åra, men ga seg tidlig. Foto: AFP PHOTO / Tony ASHBY Vis mer

- Kvinner slår ofte gjennom ennå tidligere enn herrene. Ofte kan de konkurrere på høyt nivå i 13-14-års alderen. Hvis du reiser hver nesten hver uke fra du er 13 til 25 år, så kan det kanskje bli for mye. Mange kvinner stifte familie eller prøve noe nytt, sier Ruud.

- Noen starter kanskje så tidlig at de blir fort lei og vil gjøre noe annet, fortsetter Ruud.

Eksempler på toppspillere som har forsvunnet tidlig er:

Jennifer Capriati (38) la opp i 2004, 28 år gammel. Da kunne hun se tilbake på en karriere som verdensener og vinner av tre Grand Slams. Karrieren til den amerikanske kvinnen var også preget av en rekke utenomsportslige episoder med dop og vold.

Anna Kournikova (33): Kournikova var regnet som verdens mest kjente tennisspiller ved årstusenskiftet - men uten å vinne en eneste stor singel-tittel.

På sitt beste var hun rangert som nummer 8 i verden - i november 2000.

NORGES BESTE:Christian Ruud var Norges beste tennisspiller på 90-tallet. Han la opp som 29-åring på grunn av skader.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
NORGES BESTE:Christian Ruud var Norges beste tennisspiller på 90-tallet. Han la opp som 29-åring på grunn av skader. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX Vis mer

Karrieren ble derimot ikke det helt store og som 26-åring i 2007 la hun opp som tennisspiller. Da hadde hun vært proff i over 12 år.

- Det finnes mange eksempler på at det tar lang tid å slå igjennom som tennisspiller og mange når ikke helt opp. Et vanlig liv frister mer enn å trene hver eneste dag, sier Ruud.

- De aller beste tennisspillerne i dag har rundt 300 reisedøgn i året. Sesongen går nesten gjennom hele året. Du har jo et hjem, men du er aldri der. Etter hvert savner du ro, det er i alle fall min mening, sier Christian Ruud.

Nordmenn i toppen Av norske utøvere er Vebjørn Rodal (42) og Johann Olav Koss (45) to eksempler på idrettsutøvere i verdenstoppen som har gitt seg tidlig.

Rodal var 28 og Koss 26 da de ga seg på 1990-tallet.

- I Vebjørn Rodals tilfelle handlet det om at han slet med å komme tilbake i den formen hadde hadde vist tidligere, sier TV 2-ekspert Kaggestad.

LA OPP - MEN...:  Michael Phelps la opp som 27-åring i 2012, men har nå gjort et comeback.  Foto: AP Photo/Rick Rycroft
LA OPP - MEN...: Michael Phelps la opp som 27-åring i 2012, men har nå gjort et comeback. Foto: AP Photo/Rick Rycroft Vis mer

- Det er noe som kjennetegner mange som gir seg. Når nedturen kommer, så er det ingen vits å fortsette. Det er typisk for folk som legger opp, sier Kaggestad.

Andre eksempler på idrettsutøvere i nyere tid som har gitt seg i 20-åra:
Thomas Morgenstern (27), skihopp
Magdalena Neuner (25), skiskyting
Justine Henin (26), tennis
Bjorn Borg (27), tennis
Elena Dementieva (29), tennis
Lorena Ochoa (29), golf
Anna Kournikova (26), tennis
Harri Olli (26), skihopp
Thomas Brolin (28), fotball
Matti Nykänen (28), skihopp
Jennifer Capriati (28), tennis
Michael Phelps (27), svømming, senere comeback

Norske:
Vebjørn Rodal (28), friidrett
Christian Ruud (29), tennis
Johann Olav Koss (26), skøyter
Espen Baardsen: (26), fotball
Linda Grubben (28), skiskyting
Christina Vukicevic (26), friidrett
Even Wetten (25), skøyter
Mona Løseth (23), alpint
Lars Elton Myhre (29), alpint
Ole Klemetsen (29), boksing
Johan Remen Evensen (26), skihopp

LA OPP. Anna Kournikova avbildet rett før hun la opp. Dette bildet er fra 2006. Foto: REUTERS/Tim Shaffer
LA OPP. Anna Kournikova avbildet rett før hun la opp. Dette bildet er fra 2006. Foto: REUTERS/Tim Shaffer Vis mer
VANT:
Vebjørn Rodal løp inn til OL-gull i 1994. Han stoppet karrieren kort tid senere, bare 28 år. 
Foto: Erik Johansen / SCANPIX
VANT: Vebjørn Rodal løp inn til OL-gull i 1994. Han stoppet karrieren kort tid senere, bare 28 år. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer