Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vet at det jobbes systematisk med dopingmidler i tysk skisport

- Det vil være en forferdelig sak, sier norsk ekspert.

KNALLHARDE ANKLAGER: - Jeg vet at det jobbes systematisk med dopingmidler i tysk skisport. Det blir brukt epo-liknende midler som ikke blir oppdaget i en vanlig epo-test. Slik utvikler utøverne flere røde blodlegemer og blir sterkere, sier Franke til Hamburger Morgenpost. Foto: AFP PHOTO   DDP/THOMAS LOHNES/NTB Scanpix
KNALLHARDE ANKLAGER: - Jeg vet at det jobbes systematisk med dopingmidler i tysk skisport. Det blir brukt epo-liknende midler som ikke blir oppdaget i en vanlig epo-test. Slik utvikler utøverne flere røde blodlegemer og blir sterkere, sier Franke til Hamburger Morgenpost. Foto: AFP PHOTO DDP/THOMAS LOHNES/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tysklands kanskje fremste dopingekspert Werner Franke, blant annet kjent for avsløring av systematisk doping i gamle Øst-Tyskland (DDR), slår knallhardt til mot tysk skisport i kjølvannet av Evi Sachenbacher-Stehles positive dopingprøve.

Skiskytteren skal ifølge ubekreftede rapporter være tatt for et stimulerende stoff - og ikke bloddoping eller epo som er regnet som det største problemet i utholdenhetsidretter.

- Systematisk doping Men det er nettopp slike stoffer Franke anklager sine landsmenn for å drive med.

- Jeg vet at det jobbes systematisk med dopingmidler i tysk skisport. Det blir brukt epo-liknende midler som ikke blir oppdaget i en vanlig epo-test. Slik utvikler utøverne flere røde blodlegemer og blir sterkere, sier Franke til Hamburger Morgenpost.

Han sier han slett ikke er overrasket over den positive prøven til Sachenbacher-Stehle. Samtidig hevder han at utøverne selv ikke nødvendigvis er klar over hva de blir utsatt for.

STERKE MELDINGER: Når Dagbladet gjør mangeårig dopingjeger Inggard Lereim klar over anklagene, sier han at dette er veldig sterke meldinger fra Franke. - Dette er en veldig sterk uttalelse. Han er kjent for flere ting for å si det litt diplomatisk, men det er veldig rart at han gjør dette. Spesielt før saken er ferdig undersøkt, sier han. Foto: Lise Åserud / Scanpix
STERKE MELDINGER: Når Dagbladet gjør mangeårig dopingjeger Inggard Lereim klar over anklagene, sier han at dette er veldig sterke meldinger fra Franke. - Dette er en veldig sterk uttalelse. Han er kjent for flere ting for å si det litt diplomatisk, men det er veldig rart at han gjør dette. Spesielt før saken er ferdig undersøkt, sier han. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Det er legene som tildeler midlene. Det er mye utøverne slett ikke vet, hevder Franke.

Minner om DDR Når Dagbladet gjør mangeårig dopingjeger Inggard Lereim klar over anklagene, sier han at dette er veldig sterke meldinger fra Franke.

- Dette er en veldig sterk uttalelse. Han er kjent for flere ting for å si det litt diplomatisk, men det er veldig rart at han gjør dette nå. Spesielt før saken er ferdig undersøkt, sier han.

Han biter seg spesielt merke i opplysningene om at tyskerne skal ha drevet med systematisk doping uten at utøverne selv har hatt kjennskap til det.

- Dette minner om de statlige dopingprogrammene fra de gamle totalitære regimene i DDR, Bulgaria, Sovjet og Tsjekkoslovakia. Tidligere olympiske mestere, som jeg i ettertid har jobbet med, har fortalt om hvordan de måtte godta å bli dopet. Hvis ikke ble de kastet ut av laget, sier Lereim.

- Det Franke sier der minner om tilstandene i DDR og Sovjet. Om noen har videreført dette vil det være en forferdelig sak.

- Fryktelig trist Sachenbacher-Stehle sier selv at hun aldri kjente til at kosttilskuddene hun har tatt inneholdt forbudte stoffer. Lereim håper hun snakker sant, men understreker likevel at når alt kommer til alt, er det utøverne som har ansvar for hva de putter i seg.

- Jeg har vært ansvarlig for kontroller i mange VM og OL, og dette er veldig kjente argumenter. Det kan hende det er sant for henne, men det er også et råd man altid gir til utøvere: «Ikke ha i deg noe du ikke vet hva er». Utøverne har ansvaret uansett. Det lar seg ikke bortforklare, sier han.

- I Norge har vi veldig strenge kjøreregler når det kommer til slike ting. Olympiatoppen har pålagt kontroll om alt utøverne har i seg utover mat.

Han vil samtidig være forsiktig med å spekulere i hva slags stoffer det er Sachenbacher-Stehle har fått i seg, og peker på at mer informasjon vil komme fram under IOKs høringer i etterkant av lekene.

Likevel, er det snakk om sentralstimulerende midler, er dette noe han i aller høyeste grad vil advare mot.

- Er det sentralstimulerende midler kan det strekke utholdenhetsgrensen noe. Denne typen midler er forbudt fordi det kan gi fordeler i enkelte situasjoner. Samtidig er det folk som har omkommet som følge av slik bruk. Dette har med type middel og dosering å gjøre, sier Lereim.

- Jeg ble veldig overrasket over at den rutinerte dama der har vært så uoppmerksom at hun har i seg et slikt kosttilskudd. Jeg synes det er fryktelig trist.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!