Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vet at jeg jobber mot systemet

I morgen starter Erik Tysses ankesak i CAS.

HOLDER DET GÅENDE:  Erik Tysse trener i håp om å bli frikjent så han får muligheten til å delta i VM seinere i sommer. Foto:Erik Berglund
HOLDER DET GÅENDE: Erik Tysse trener i håp om å bli frikjent så han får muligheten til å delta i VM seinere i sommer. Foto:Erik Berglund Vis mer

Erik Tysse er klar for sitt aller tøffeste «motbakkeløp» noensinne. Idrettskarrieren hans avhenger av de to neste dagene.

Da skal ankesaken hans etter dopingdommen fra det norske domsutvalget i januar opp til behandling i Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne, og det blir på mange måter et være eller ikke være for kappgjengeren fra Søfteland.

Han ble felt og dømt da saken ble behandlet i domsutvalget. Resultatet var to års utestengelse fra all idrett. Domsutvalget tok absolutt ikke hensyn til de bevisene og utredningene hans egne sakkyndige med professor Bjarne Østerud og Dr.philos. Tore Skotland la fram.

Derimot ble resultatene og tolkningene fra de WADA-akkrediterte laboratoriene i Roma, der prøven ble analyser, og Paris lagt til grunn for dommen.

Nå er det klart for omkamp, og den er endelig. Dersom Tysse skulle tape også etter de to dagene saken er til behandling i Lausanne, ja, da vil han for alltid få ordet doper heftet til navnet og ryktet sitt.

- Jeg vet at jeg jobber mot systemet, og det igjen forteller meg at jeg jobber i motbakke, men likevel føler jeg at jeg har en god sak, sier Tysse selv til NTB.

1. mai Han avga det laboratoriene mener var en positiv prøve på Cera (3.-generasjons bloddoping) etter en Challenge-konkurranse utenfor Milano for vel ett år siden. Verden falt i grus for den lovende kappgjengeren, som sto på terskelen til det store internasjonale gjennombruddet.

TROR PÅ FRIKJENNELSE: - Jeg verken kan eller må miste troen på at dette skal gå bra, sier Tysse. Foto: Erik Berglund
TROR PÅ FRIKJENNELSE: - Jeg verken kan eller må miste troen på at dette skal gå bra, sier Tysse. Foto: Erik Berglund Vis mer

B-prøven ble testet og funnet like positiv som A-prøven, og så ble han anmeldt til domsutvalget. Dommen falt i januar i år, og ikke uventet ble Tysse felt.

- Saken begynner tirsdag, og jeg skal ikke legge skjul på at jeg er spent. Opplevelsen fra behandlingen i domsutvalget, som jeg fortsatt føler på kroppen, gjør at jeg er forberedt på begge utfall, forteller Tysse.

Han har med seg trener og svoger Stephan Plätzer til Lausanne sammen med advokat Erik Flågan og de sakkyndige dr.philos. Tore Skotland, professor Bjarne Østerud, tidligere leder for dopinglaboratoriet på Aker, Helge Oftebro samt ytterligere en norsk professor med særlig kompetanse innenfor biokjemien.

De skal være med på å overbevise CAS om at det som er funnet i Erik Tysses urinprøve ikke er Cera, men noe annet, trolig en proteinforbindelse.

Mange underskrifter Tore Skotland har holdt mange foredrag om Tysse-saken og han har samlet svært mange underskrifter fra det akademiske miljøet. Et sted mellom 70 og 100 akademikere, blant dem mange professorer, har underskrevet på at det ikke kan være Cera som er oppdaget i Tysses prøve fra 1. mai i fjor.

- Jeg verken kan eller må miste troen på at dette skal gå bra, for jeg kan ikke tro annet enn at CAS må ha tillit til fagkunnskapen som støtter meg.

- Alle de som har jobbet for meg har gjort det gratis. Det er ikke slik Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) antyder at jeg har kjøpt ekspertene. Det har jeg rett og slett ikke økonomi til, sier Tysse til NTB.

Han føler at han er blitt motarbeidet etter alle kunstens regler fra sine motparter, som i første rekke var Antidoping Norge, da saken var til behandling her hjemme, og senere fra IAAF og Norges Friidrettsforbund, som nå er motparter.

- Jeg tror saken kommer til å bære mer preg av å være en normal rettssak enn behandlingen i domsutvalget, og ved siden av innledningsforedrag, forklaringer, vitneavhør og prosedyrer, kommer også enkelte til å vitne via telefon, forteller Tysse.

- Dersom du skulle vinne, vil du da være klar til å stille i VM i Daegu i slutten av august?

- Fysisk vil jeg være klar, men psykisk er jeg ikke like sikker. Det siste året har vært psykisk veldig stressende for meg, så om det blir VM, dersom jeg skulle bli frikjent, ja, da må jeg nok gå noen runder både med meg selv og friidrettsforbundet, sier en kampklar Erik Tysse til NTB.

(NTB)

STØTTER TYSSE: Dr. med. Helge Oftebro, dr. philos Tore Skotland og professor Bjarne Østerud argumenterte alle for at Erik Tysse ikke var dopet da de bidro som sakkyndige da saken var oppe for domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Foto: Morten Holm, Scanpix
STØTTER TYSSE: Dr. med. Helge Oftebro, dr. philos Tore Skotland og professor Bjarne Østerud argumenterte alle for at Erik Tysse ikke var dopet da de bidro som sakkyndige da saken var oppe for domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Foto: Morten Holm, Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media