- Jeg vet at mange oppfatter meg som en arrogant drittsekk, men det er ikke alt jeg er

Magnus Carlsen trenger seier i dag, men da må han knekke turneringens ugangskråke.

TØFF I KJEFTEN: Hikaru Nakamura fra USA liker å provosere, og i dag møter han Magnus Carlsen i Norway Chess. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
TØFF I KJEFTEN: Hikaru Nakamura fra USA liker å provosere, og i dag møter han Magnus Carlsen i Norway Chess. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer

STAVANGER (Dagbladet): - Jeg samler ikke på hederlige remiser, sa Magnus Carlsen (22) til Dagbladet i går, etter å ha tatt et halvt poeng mot selveste verdensmesteren Vishy Anand fra India.

Sjakk-Carlsen står dermed med ett poeng av to mulige etter remiser i begge sine to første partier av superturneringen Norway Chess i Sandes og Stavanger.

Ett poeng har også dagens motstander Hikaru Nakamura (25), men den japanskfødte amerikaneren har en seier og ett tap på sine to første. 

Carlsen har dominert  Etter tapet mot armenske Levon Aronian i går, valgte en skuffet amerikaner å droppe pressekonferansen.
Som sjakkspillere flest er han mer snakkesalig etter seire enn etter tap.

Carlsen stilte derimot opp, og verdenseneren regner med tøff motstand i dagens parti:

- Nakamura blir ikke så enkelt. Spesielt ikke siden han har lyst til å revansjere seg fra i går. Det kan bli spennende, sier Carlsen.

Nakamura er rangert som nummer ni på verdensrankingen. Carlsen har hatt et svært godt tak på amerikaneren de siste par årene, særlig i de partiene der nordmannen har spilt med hvite brikker, og Nakamura har ofte måtte bite i seg nederlag.

Men denne gangen er det Nakamura som spiller hvit. 

Carlsens erkerival Carlsens manager Espen Agdestein, har også respekt for Nakamura, men holder Carlsen som favoritt.

- Nakamura er god i lynsjakk, men han kan være litt stor i kjeften, sier Agdestein til Dagbladet.

Nakamura er kjent for kompromissløs spillestil, og han er ikke redd for å provosere.

25-åringen har tidligere blitt omtalt som Carlsens erkerival. Mange har spådd amerikaneren en stor sjakkframtid, og han har måttet tåle sammenligninger med USAs fremste sjakkgeni gjennom tidene, legenden Bobby Fischer.

Da Nakamura vant Wijk Aan Zee-turneringen i Nederland i 2011 i overbevisende stil, mente selveste Garry Kasparov at prestasjonen overgikk alle turneringsresultatene til Fischer.

Men Nakamura har likevel aldri tatt det siste og avgjørende steget for å etablere seg blant topp tre i verden.

- Han ønsker nok gjerne selv å være nettopp en slik erkerival til Magnus. Han representerer Vesten og er USAs beste spiller, men han har kanskje ikke helt nådd det samme nivået, sier Agdestein.

- Men det er ikke noe uvennskap mellom Magnus og Nakamura. Han er en sympatisk kar. Og Nakamura vil nok være veldig sugen på revansj mot Magnus i dag.

Droppet mesterskap Nakamura er regjerende amerikansk mester i sjakk. Mens Norway Chess pågår i Sandnes og Stavanger, pågår det amerikanske mesterskapet i St. Louis i USA.

Nakamura valgte å droppe mesterskapet i år for å spille mot verdens ypperste elite i Norge. Han begynte med sjakk da han var fem år gammel, og allerede som 15-åring ble han stormester.

Dermed slo han rekorden til Bobby Fischer med tre måneder og ble yngste amerikanske stormester i historien.

Nakamura spiller ofte sjakk på nettet, og han spiller lynraskt. Få, om noen, er like gode som Nakamura i sjakkens formel1-disiplin, lynsjakk.

Amerikaneren elsker hockey, er en stor New York Rangers-fan. I likhet med en rekke andre kjente sjakkspillere har Nakamura også forsøkt seg på poker.  

Twittret etter tapet Nakamura er en ivrig twitrer under kallenavnet @GMHikaru. I sjakk er etikette og respekt for motstanderen essensielt, men her har Nakamura noen ganger slitt med å holde seg.

Etter å ha tapt mot Alexander Grischuk i Moskva i 2010 twitret Nakamura:

- En av de mest skuffende overseelsene i min karriere. Uansett. Jeg skal knuse Grischuk som en baby i lynsjakk.

Uttalelsen kom flere år etter at han i et intervju hadde blitt omtalt som verdens mest uhøflige spiller.

Kallenavnet fikk han både for sine selvsikre uttalelser og for sin aggressive spillestil.

- Jeg vet at mange oppfatter meg som en arrogant drittsekk, men det er ikke alt jeg er, har Nakamura uttalt til Riverfronttimes.

Selv om han har roet seg ned veldig siden den gang, godtar ikke Nakamura en remis uten en real fight.

Det gjør heller ikke Carlsen, så dermed ligger det an til et realt kampparti i Sandnes i ettermiddag.

Nakamura tok et oppgjør med seg selv på Twitter i går kveld etter tapet mot Aronian:

«En av de absolutt verste partiene jeg har spilt på lang tid, fra dårlige trekk, dårlig tidsbruk til total hukommelsesvikt», twitret Nakamura.

Like etter kom en advarsel til Carlsen: - Men heldigvis. Det kommer alltid en morgendag og en sjanse til å innfri igjen.


• Kampen mellom Carlsen og Nakamura starter klokken 15.00.

MØTER ERKERIVALEN: I dag møter Magnus Carlsen den japanskfødte amerikaneren Hikaru Nakamura, som er kjent for sin kompromissløse spillestil. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
MØTER ERKERIVALEN: I dag møter Magnus Carlsen den japanskfødte amerikaneren Hikaru Nakamura, som er kjent for sin kompromissløse spillestil. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer