- Jeg vet ikke hva de betaler ham, men det må være seriøst mye

Anerkjent journalist totalslakter Edvald Boasson Hagen.

BRYR SEG IKKE: Edvald Boasson Hagen bare trakk på skuldrene da en irsk journalist spurte om hva som har skjedd med talentet hans på dagens pressekonferanse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BRYR SEG IKKE: Edvald Boasson Hagen bare trakk på skuldrene da en irsk journalist spurte om hva som har skjedd med talentet hans på dagens pressekonferanse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

PORTO VECCHIO (Dagbladet): Edvald Boasson Hagen sa til Dagbladet tidligere i dag at han gleder seg til Tour de France-starten på lørdag, men at han frykter at det kan bli stygge velter den første uka.

Da Team Sky holdt pressekonferanse noen timer seinere var det ventet at det aller mest ville handle om sammenlagtfavoritt Chris Froome.

Mye handlet også om briten, men midt i seansen kom den anerkjente irske sykkeljournalisten Paul Kimmage med spørsmålet som fikk de rundt 300 til å sette den franske kaffen i halsen:

- Hva har skjedd med talentet til Edvald Boasson Hagen? spurte han Sky-sjef Sir Dave Brailsford.

Brailsford ba den irske journalisten, som i fjor ble saksøkt av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), om å utdype. Kimmage forklarte videre at han mener Edvald ikke har utviklet seg siden han forlot HTC Highroad til fordel for Team Sky i 2009. Brailsfords svarte:

- Jeg forstår ikke spørsmålet. Det er din mening, men ikke min mening.

- Bare en hjelperytter
Etter den overraskende utviklingen på pressekonferansen oppsøkte flere av de norske mediene her på Korsika Paul Kimmage, for å få ham til å utdype.

Det hadde iren få problemer med.

- I 2009 ble Edvald sett på som den neste Eddy Merckx (av mange regnet som tidenes beste rytter, red.anm.), men han har ikke utviklet seg. Han var det største naturlige talentet jeg hadde sett siden Jan Ullrich. Han hadde muligheten til å bli den neste store rytteren, og hva er rollen hans her? Han er hjelperytter, sier Kimmage, og fortsetter med skytset mot Team Sky:

- Team Sky sier de skal ta til seg unge ryttere og utvikle dem, men hva har skjedd med Edvalds talent? Han har ikke utviklet seg i det hele tatt. Jeg vet ikke hvorfor de ikke har klart å utvikle ham. Selv er jeg overrasket over at han fortsatt er Sky-rytter. Jeg vet ikke hva de betaler ham, men det må være seriøst mye. Han burde ha kommet til dette rittet som en lagleder og en mulig sammenlagtvinner, sier han om Edvald, som først og fremst er i Tour de France for å gi Chris Froome en lettere vei til Paris.

Peker på ambisjon
Den prisvinnende journalisten Kimmage er først og fremst kritisk til ledelsen i Team Sky, men mener at Edvald også har deler av skylda selv.

- Ambisjon må ha mye med saken å gjøre. Kanskje han ikke er ambisiøs nok. Kanskje han ikke tror nok på seg selv. Når det er sagt, så er god ledelse å fortelle ham at han kan vinne, å fortelle ham at han er god nok, sier han.

KRITISK: Den irske journalisten Paul Kimmage mener Edvald Boasson Hagen kaster bort talentet sitt i team Sky. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRITISK: Den irske journalisten Paul Kimmage mener Edvald Boasson Hagen kaster bort talentet sitt i team Sky. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Mener du det er for seint for Edvald nå?

- Hvis han i sitt eget hode har bestemt seg for at han skal være en superhjelperytter som vinner noen løp, så er det for seint. Men det ville vært synd, en tragedie, sier Kimmage.

- Er sterkere nå
Edvald selv så ut som et levende spørsmålstegn da den anerkjente journalisten avfyrte skytset under pressekonferansen. Etterpå forklarte han kritikken slik:

- Jeg syns jeg er blitt sterkere. Jeg har kanskje ikke vunnet så mye, men jeg har kjørt større løp enn før. Det gir vel svar. Så lenge jeg føler meg sterkere, kan si hva de vil. Jeg bryr meg ikke så mye, sier han.

- Ble du overrasket over kritikken?

- Jeg ble litt overraska. Jeg har kanskje ikke vist så mange resultater i vårklassikerne i år, men jeg vant én etappe i Dauphiné, sier 26-åringen, som syklet inn til VM-sølv for bare ni måneder siden.

- Presset kommer med alderen. Jeg får ikke gjort noe annet enn å forsøke å takle det og levere så godt jeg kan, sier han.

• Den første etappen av årets Tour de France er nærmest paddeflat og 213 kilometer lang. Den går fra Porto-Vecchio til Bastia. TV2 sender fra kl. 11.30 på lørdag.