- Jeg vet ikke hvordan jeg skal gå et skirenn, nesten

Heidi Weng er i sin beste alder som skiløper. Likevel kommer hun til VM med lavere forventninger enn noensinne.

FAMLER: Heidi Weng vet ikke helt hva som venter henne når hun skal gå 15 kilometer fellesstart med skibytte. Foto: Bjørn Langsem
FAMLER: Heidi Weng vet ikke helt hva som venter henne når hun skal gå 15 kilometer fellesstart med skibytte. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD/SJUSJØEN (Dagbladet): Heidi Weng er framme ved sesongens hovedmål. Håpet til den norske landslagsledelsen er at det er her, i VM, det endelig skal løsne for vinneren av verdenscupen de to siste sesongene.

Forsesongen til Weng ble nemlig preget av hvordan den forrige endte. Nedtur i OL og fullstendig formsvikt på slutten av den sesongen gjorde at Weng måtte roe ned treningen kraftig. Gjennom hele denne vinteren har hun søkt etter gode svar i sporet. Foreløpig har de uteblitt.

- Det er sånn det er og jeg kjenner selv at jeg ikke har gjort en god nok jobb i starten og har ikke kunnet gjøre det heller. Det kunne slått begge veier, jeg kunne prestert kjempebra også, men det har ikke blitt sånn. Jeg har hatt bedre oppkjøringer før om åra og da ligger jeg dessverre litt etter. Kanskje kan jeg få en bra avslutning på sesongen likevel, sier Weng til Dagbladet på Sjusjøen halvannen uke før VM.

- Hittil har det vært min dårligste sesong på sju år. Så det er jo litt kjipt, når du føler at du begynner å bli eldre burde det jo vært motsatt på en måte. Samtidig er det sånn at alle vil bli best og alle kan ikke være på pallen, alle kan ikke være topp-10. Alle gjør en god jobb og trener mye, og kanskje noen gjør en mye bedre jobb enn meg og trener minst like mye og ikke har fått det til i den samme grad, fortsetter 27-åringen.

Hennes siste renn før verdensmesterskapet var en liten opptur. En fjerde- og en femteplass i NM i Meråker var framgang, selv om differansen fram til Johaug var enorm. Særlig på 10-kilometeren følte Weng at hun fikk kjent litt på tempoet som behøves da hun holdt Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som startet halvminuttet bak, bak seg. Etter målgang jublet hun høyest av samtlige.

- Det har vært en sesong hvor jeg har vært veldig usikker på ting. Jeg vet ikke hvilken åpningsfart jeg skal ha, eller hvordan jeg skal gå et skirenn, nesten. Det har vært litt sånn. Det har vært uvant.

- Du har glemt litt hvordan det føles å gå fort på ski?

- Ja, det føles litt sånn, innrømmer Weng.

Afterski #2: Sergej Ustjugov i krangel med Johannes Høsflot Klæbo, som senere tok gull. Ellers var det knall, fall, tårer og massevis av drama. Se episode to av "Afterski" nå. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås/Fredrik N. Filtvedt. Vis mer

Må få med hodet

Hun har vært med og vunnet gull i tre strake verdensmesterskap, i tillegg til to individuelle medaljer. Weng hevder likevel at hun ikke tenker på medaljer før et VM. I stedet er hun opptatt av å få gode dager underveis i mesterskapet.

- Jeg har aldri tenkt noe på medaljer før. Det ligger litt fjernt i tankene. Jeg liker best å være defensiv, så kan jeg heller være offensiv på startstreken. Det er litt sånn, om du har en bra dag har du en bra dag og sånn har det vært i oppkjøringen også. Jeg har hatt av og til plutselig noen kjempeøkter hvor kroppen har fungert som den skal og som den har gjort før, hvor du bare kan gå uten at det koster så mye. Andre dager har det vært forferdelig tungt og du kjenner at det ikke fungerer i det hele tatt. Jeg håper på at det blir en bra dag kanskje en av dagene.

Det er håpet og drømmen. De gode dagene har dukket opp oftere de siste to månedene. Om en ny god dag skulle dukke opp på en av renndagene i Seefeld gjenstår det fortsatt et hinder for Weng. Hennes egen skalle.

- Jeg tror at det sitter bitte litt mer i hodet enn kroppen akkurat nå, for jeg føler kanskje at jeg har tatt steg hele veien og nå kjenner jeg at bare på noen økter kan det være litt sånn at jeg ikke tror jeg skal klare å gå fort eller fortere, men så plutselig bestemmer jeg meg for å klinke til og da gikk det veldig mye fortere. Så jeg tror kanskje at jeg skal prøve å være litt mer offensiv enn jeg har vært hittil, sier Weng.

Mindre press

På plass i Seefeld er Weng den på det norske 15-kilometerlaget med minst press på sine skuldrer. VM har hele tiden vært målet denne sesongen for Weng.

Nå når det er her virker hun likevel minst like usikker på hvordan kroppen skal respondere, dagen før hun skal forsøke å henge på Therese Johaugs voldsomme fart fra start i 15-kilometeren, og forhåpentligvis kunne kjempe om medalje.

- Vi får nå se da. Tiden vil vise.

- Har du noen mål for dette VM?

- Mine målsettinger er egentlig bare å nyte og gå hardt og fort på ski. Få opp takta litt for det synes jeg …, jeg har sittet og sett på mine glansdager tilbake i tid og du ser litt forskjell til det jeg har gjort i vinter så jeg må skjerpe meg litt, forteller Weng.

- Du sier det er deilig med mindre press utenfra. Hvor stort press legger du på deg selv?

- Jeg pleier ikke egentlig ikke ha så mye press på meg selv, jeg prøver bare å gå så fort jeg kan, sier Weng.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer