SMØRESOMMER: John Northug trives i smørebua. I sommer har han brukt et tresifret antall ski på grunnpreparering av sønnenes skipark. Foto: Therese Bjørnsen Kirkesæther
SMØRESOMMER: John Northug trives i smørebua. I sommer har han brukt et tresifret antall ski på grunnpreparering av sønnenes skipark. Foto: Therese Bjørnsen KirkesætherVis mer

- Jeg vet nøyaktig - på dagen - når Petter er ferdig som skiløper

John Northug snakker ut om tida som managerpappa.

INDERØY/MOSVIK (Dagbladet): - Jeg vet når Petter slutter, sier John Northug — og lener deg tilbake i stolen inne på det lille kontoret.

Etter at han sluttet som manager for sønnen i våres, har han hatt den nye fløya på rådhuset i Inderøy som sin arbeidsplass fire dager i uka. Her er han saksbehandler på landbrukskontoret, i 80 prosent stilling. De siste 20 prosentene av arbeidsuka planlegger han å bruke til å holde foredrag.

Denne vakre høstdagen har han invitert Dagbladet til å komme og se hvordan han har det i sin nye tilværelse, uten forpliktelser i forhold til sønnens skisatsing. På jobb og hjemme på gården i Framverran i Mosvik.

Det har bare gått noen få minutter, med prat om landbruksforvaltning og lokalpolitikk, når han slipper bomben.

Kommer overraskende - Jeg kan ikke gi deg flere detaljer, men jeg vet nøyaktig — på dagen — når Petter er ferdig som skiløper på det nivået han er i dag, gjentar han.

- Og det er etter VM i 2015 i Falun?

- Man kan kanskje si at det er naturlig, det var der han vant sitt første verdenscuprenn i 2006. Men jeg kan ikke si noe om det.

- Blir det satsing på langløp etterpå? Eller satser han på VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016?

John Northug blir stille noen sekunder og gløtter ut vinduet.

- VM i skiskyting, hvem satte deg på den tanken, svarer han spørrende.

Så fortsetter han:

VET NÅR HAN SKAL SLUTTE: Petter Northug har for lengst bestemt seg for når han skal legge skiene på hylla. Men pappa John vil ikke røpe når overfor Dagbladet. Her er langrennskongen på treningssamling i Seiser Alm for en drøy måned siden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VET NÅR HAN SKAL SLUTTE: Petter Northug har for lengst bestemt seg for når han skal legge skiene på hylla. Men pappa John vil ikke røpe når overfor Dagbladet. Her er langrennskongen på treningssamling i Seiser Alm for en drøy måned siden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Det jeg kan si, er at når det skjer, så vil det komme som en overraskelse på mange. Det vil skje brått. Og han vil ha en veldig detaljert plan for hva han skal gjøre de neste årene.

Stolt, men feil mann John Northug har sagt A, men vil ikke si B. Men han har mye annet på hjertet om tida som heltidsansatt i sønnens selskap PN Holding AS. Han har ingen problemer med å erkjenne at managerjobben ikke ble helt slik han hadde sett for seg.

- Da jeg begynte, var det fordi Petter ønsket det. Og jeg var positiv. Vi var begge enige om at jeg var den riktige mannen for oppgaven. I ettertid kan vi vel si at det var en feilvurdering, sier Northug ærlig.

- Men jeg er stolt over at jeg klarte å lage rammer som gjorde at Petter kunne bruke all sin energi på å bli en god skiløper, legger han til.

Nå har pappa Northug overlatt alt ansvar til Lars Gilleberg.

Brutalt å si nei - Nå har jeg det bra. Nå har jeg funnet roen.  Da jeg var manager, gikk jeg rundt med en spenning i kroppen hele tiden. Hva ville dukke opp i dag? Det var noe hele tida. Når det kommer en henvendelse på mail nå, videresender jeg den bare til Lars. Med en aldri så liten anbefaling, gliser han.

- Hva var det vanskeligste med jobben?

- Å si nei til så mange henvendelser fra veldedige organisasjoner. Det sitter så mange mennesker og jobber for så utrolig gode formål. Alle har gode argumenter — og da mener jeg virkelig gode argumenter — for at Petter bør stille opp for akkurat dem. Men toppidretten er en kynisk verden, hvis Petter skulle ha stilt opp for alle gode formål, hadde han ikke hatt tid igjen til å trene. Det føltes mange ganger brutalt å si nei.

- Forferdelig rabalder En vond opplevelse var også den såkalte Red Bull-saken, som kom tidlig i tiden som manager. Da Petter Northug høsten 2009 ville inngå en personlig sponsoravtale med den internasjonale energidrikkgiganten, kokte det fullstendig over for toppene i Idretts-Norge.

Divisjonsdirektør Jan Alexander i Folkehelsen slo alarm med én gang. Idrettspresident Tove Paule hevet den moralske pekefingeren. Jacob Lund, den da mektige sponsorsjefen i DnB NOR, så det som et første steg på veien mot et brudd mellom Northug og landslaget. Skipresident Sverre Seeberg truet med å inndra Northugs startlisens da det kokte som verst i forbindelse med sesongåpninga på Beitostølen. Til og med den gamle skikongen Bjørn Dæhlie lot seg bruke til offentlig å oppfordre Northug til velge andre samarbeidspartnere.

John Northug nevner ingen av disse navnene, men innrømmer:

- Det ble et forferdelig rabalder. Det var virkelig mektige mennesker som kom med trusler. Det gikk veldig tungt inn på Petter.

- På hvilken måte?

SOM SPÅDD: Da Petter Northug møtte veggen tidlig i sesongen, gratulerte likegodt Snåsamannen, Joralf Gjerstad, på forhånd med suksess i Holmenkollen. Det endte med ydmykelse av Sverige på stafetten og totalt tre gull. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SOM SPÅDD: Da Petter Northug møtte veggen tidlig i sesongen, gratulerte likegodt Snåsamannen, Joralf Gjerstad, på forhånd med suksess i Holmenkollen. Det endte med ydmykelse av Sverige på stafetten og totalt tre gull. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det gikk så langt at han sa til meg at hvis denne avtalen ble stoppet, så kom han til å legge opp. Da ville han ikke lenger ha motivasjon for å satse videre.

- Fryktet privatlag Så nedtrykt var stemningen at mamma May reiste hjem fra Beitostølen.

- Hun syntes rett og slett det var utrivelig å være der.

- Hva syntes du om Red Bull som sponsor?

- Etter at jeg hadde snakket med Petter om det, var jeg ikke i tvil. Jeg visste jo ikke så mye om Red Bull, men han kunne fortelle meg om hvor tungt de er inne i internasjonal idrett. Å ha Red Bull som sponsor, var det ungdommen kaller «kult». Petter mente forespørselen fra dem var den største anerkjennelsen han kunne oppnå som idrettsutøver.

- Hvorfor tror du det vakte så sterke reaksjoner?

- To årsaker. Den første er selvfølgelig produktet. Red Bull har jo et høyt sukkerinnhold, som leskedrikk har, og i tillegg inneholder det koffein. Men når kritikken kommer fra folk som selv har blandet kaffe og cola og brukt det som drikk under skirenn, blir det helt urimelig.

- Den andre, og viktigste årsaken, var frykten for at Red Bull ville starte et privat lag og at Petter skulle bryte med landslaget.

Vurderte brudd Ifølge Northug var det ingen konkrete planer om et eget Red Bull-lag. Men at det flere ganger ble vurdert å bryte med landslaget, legger han ikke skjul på.

- Det var så mye støy rundt Petter at jeg ganske tidlig begynte å lure på om det hadde vært best både for han og de andre løperne at han hadde et eget opplegg utenfor landslaget. Og det viste seg ganske fort at det fantes vilje i næringslivet til å få til en slik satsing.

- Tror du Petter hadde oppnådd bedre resultater hvis han hadde vært på et privatlag?

- Det kan jeg vanskelig hevde. Han har jo oppnådd helt fantastiske resultater, medgir pappa Northug.

STOR ANERKJENNELSE: Petter Northug flyr høyt som ambassadør for Red Bull. Samarbeidsavtalen hadde imidlertid en trang fødsel. Foto: Red Bull
STOR ANERKJENNELSE: Petter Northug flyr høyt som ambassadør for Red Bull. Samarbeidsavtalen hadde imidlertid en trang fødsel. Foto: Red Bull Vis mer

På vei fra rådhuset i Inderøy til gården Selli i Mosvika, byr han også på noen utenomsportslige innblikk i Petter Northugs liv. Som da han i tenåra gikk fire mil hjem fra en fest i Steinkjer.

Han har også noen alvorlige anekdoter.

Elg gjennom frontruta - Da Petter var junior, fikk han en elg på panseret på vei til et skirenn i Steinkjer. Elgen satte det ene beinet gjennom frontruta, og var bare noen centimeter fra å treffe Petter. Elgen fikk heldigvis spent fra, og kom seg videre. Det kunne gått veldig galt, grøsser pappa Northug.

Og det er ikke den eneste skrekkopplevelse med elg. En mørk høstkveld for noen år siden kjørte John følgebil bak sønnen som var ute på rulleskitur. Plutselig kom en bil imot. Og i lysene fra den, så både far og sønn en elg som kom løpende.

- Petter var snar om å kaste seg over rekkverket her, med rulleskiene på, forklarer John — og peker ut bilvinduet, mot en bratt skrent som fører rett ned i fjorden.

- Det øyeblikket, synet av elgen som kom i mot og Petter som kastet seg over rekkverket, kommer jeg aldri til å glemme. Og det tror jeg ikke Petter gjør heller. Det sitter klistret.

Den siste lille kilometeren opp mot Selli, snirkler deg seg en grusvei.

- Den er 900 meter lang. Som 15-åring løp Petter opp på under tre minutter. Den rekorden har han aldri klart å slå. Det var da han begynte å vokse. Og vekt har faktisk veldig mye å si i motbakke, poengterer kommunebyråkraten som for lengst har forpaktet vekk både jord og driftsbygninger på gården.

Om en av de tre sønnene — Even (17), Tomas (22) eller Petter (26) — noen gang kommer til å drive gården, er han usikker på.

- I så fall blir det nok Tomas. Han er den som er mest opptatt av jakt, fiske og friluftsliv.

- Uegnet som bonde - Hva med Petter?

- Jeg tror ikke han blir fornærmet hvis jeg sier at han er uegnet som bonde.

STRAM KONFIRMANT: Petter Northug satte sin personlige rekord opp bakken til hjemgården i konfirmasjonsalderen. Så begynte han å vokse.Foto: Privat
STRAM KONFIRMANT: Petter Northug satte sin personlige rekord opp bakken til hjemgården i konfirmasjonsalderen. Så begynte han å vokse.Foto: Privat Vis mer

John skynder seg å understreke at Petter var flink til å hjelpe til på gården i ung alder.

- Han var inspirert av bestefaren, som også het Petter. De hadde et veldig spesielt forhold, han ville imponere «bæsse». Så Petter sto ofte i siloen, og da ville han gjøre jobben alene. Målet var å tømme en hel henger før neste henger kom. Det klarte han som oftest, forteller John mens han setter kaffe og sjokoladekjeks på bordet.

Plutselig er John Northug over på et nytt tema, fotballkampen mellom Rosenborg og Bayer Leverkusen kvelden i forveien. Det leder ham videre til Joralf Gjerstad — «Snåsamannen» — som også var på kamp.

Spådde Kollen-suksess - Jeg har spurt meg selv noen ganger om jeg angrer på at jeg ble manager for Petter. Men da kommer jeg til at det er en tid jeg ikke ville vært foruten, fordi jeg møtte så mange interessante mennesker. Og Joralf er kanskje den mest interessante av alle. En fantastisk mann, sier Northug.

Kontakten mellom Gjerstad og Northug-familien ble opprettet under Tour de Ski i 2009. Petter Northug ble syk før de siste etappene. Da ringte han Gjerstad etter å ha blitt utfordret av en kompis. Northug følte seg umiddelbart bedre, og fullførte til en andreplass sammenlagt.

- Jeg glemmer ikke da Petter kom jeg fra touren det året og sa at «pappa, det finnes mer mellom himmel og jord enn det vi vet». Noe sånt hadde jeg aldri hørt fra Petter før. Han har møtt, og hatt kontakt med, Joralf flere ganger etter det.

- Er det noen her i huset som tviler på Gjerstads evner?

- Her er i huset er det ingen tvil. Vi vet at Joralf har spesielle evner, sier John — og forteller en annen historie:

- Da Petter gikk på en smell før jul i 2010, altså sesongen da det var VM i Holmenkollen, fikk vi tilsendt ei bok fra Joralf. Der gratulerte han oss på forhånd med de gode resultatene Petter kom til å oppnå. Dette var mens ekspertene spekulerte i om Petter var ferdig som skiløper ...

For folk med under middels hukommelse: Petter Northug var ikke ferdig som skiløper. Tvert imot tok han tre gull og to sølv på sine fem starter i VM på hjemmebane.

Har ansatt mamma Til nå har mamma May vært lite omtalt i intervjuet. Mamma Northug vil helst ha det slik. Hun trives ikke i rampelyset.

- May er ingen sirkushest, medgir ektemannen.

BYRÅKRAT: John Northug jobber nå som saksbehandler på landbrukskontoret i Inderøy. Foto: Therese Bjørnsen Kirkesæther
BYRÅKRAT: John Northug jobber nå som saksbehandler på landbrukskontoret i Inderøy. Foto: Therese Bjørnsen Kirkesæther Vis mer

Derimot er hun en viktig støttespiller for Petter og brødrene. Mens John nå er borte fra lønningslista i PN Holding AS, er May relativt nyansatt. Hun har 50 prosent stilling i sønnens selskap og 50 prosent stilling som sykepleier i kommunen.

- May gjør mye praktisk arbeid for Petter. For eksempel henter hun og leverer biler på Værnes når det trengs. Og hun hjelper ham mye i huset i Trondheim. Hun vasker klær, sørger for at kjøleskapet er fullt når Petter kommer hjem fra reise — og sørger rett og slett for at alt er i orden, forteller han.

Smøresommer - Ikke fordi Petter er lite selvstendig, han flyttet på hybel og klarte seg selv fra han var 15 år, men fordi han velger å bruke all sin tid og energi på å være verdens beste skiløper. Når du trener to til tre ganger om dagen og skal hvile imellom, er det viktig at ting legges til rette.

Selv bidrar John nå mest på skifronten. Da Dagbladet er på besøk, har han hele Petters skipark hjemme i smøreboden. 148 par, rundt regnet. Alle er nå grunnpreparert og klare til snøen kommer.

Petter rapporteres for øvrig å være minst like klar som skiene. Pappa John avslører testresultater som er såpass gode at han ikke vil ha dem i avisa, det deles tross alt ikke ut gullmedaljer i september.

Liker ikke damehistorier May og John kan rett og slett lene seg litt tilbake, for første gang etter at eldstesønnen slo igjennom med et brak under NM på Heistadmoen i 2006. Samtidig håper de på en tid med litt mindre medieoppstyr om sønnen. Og i hvert fall håper de å slippe damehistorier på avisforsidene.

- Vi forventer ikke at Petter skal gjøre alt rett, jeg har selv vært ung, og da skal man gjøre noen feil. Det er det man lærer av. Men pappa og kanskje spesielt mamma synes ikke det er noe morsomt med sånne forsider. Så vi prøver å påvirke ham så godt vi kan, smiler John.

Det er bare ett problem. Petter Northug selv er revnende likegyldig til hva som står i avisene.

- Han bryr seg ikke. Det er kanskje den egenskapen jeg beundrer aller mest. Han lar seg ikke påvirke av noen som helst. Det er nok den viktigste årsaken til at han er så god som han er, sier John Northug.

Så lenge det varer, altså. Finalen er varslet.

ETT STED - TRE KOMMUNER: John Northug har bodd på gården Selli i Framverran i hele sitt liv. - Likevel har jeg bodd i tre forskjellige kommuner. Det tror jeg er litt spesielt, sier han. Foto: Therese Bjørnsen Kirkesæther
ETT STED - TRE KOMMUNER: John Northug har bodd på gården Selli i Framverran i hele sitt liv. - Likevel har jeg bodd i tre forskjellige kommuner. Det tror jeg er litt spesielt, sier han. Foto: Therese Bjørnsen Kirkesæther Vis mer
MAMMA OG PAPPA: Sønnens plutselige superstjernestatus kom som et sjokk på May og John Northug i 2006. Nå har de lært seg å leve med det. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet
MAMMA OG PAPPA: Sønnens plutselige superstjernestatus kom som et sjokk på May og John Northug i 2006. Nå har de lært seg å leve med det. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet Vis mer