«Jeg vil bli best i verden»

Langrennsløperen Kristin Størmer Steira (24) er en livsnyter. Hun tar seg gjerne et glass vin med gode venner, uten at det endrer ambisjonene i skisporet: Hun vil bli best i verden.

Kristin Størmer Steira er strålende blid. Vi møter henne på Toppidrettssenteret i Oslo - hvor hun snakker om sesongen som kommer. Den første av dagens to treningsøkter er nettopp over.

-  Utrolig deilig å være ferdig med treningsøkta, sier hun lett andpusten.

Jenta fra Tana i Finnmark har økt dosen med intervalltrening foran årets sesong. Drømmen er å stå på pallen under OL i Torino i februar.

Drømmer om pallen

Oppkjøringen er for lengst i gang. I fjor tok hun bronse på jaktstarten i VM, men 24-åringens ambisjoner stopper ikke der.

-  Jeg trener for å bli best i verden. Jeg har ikke gått tilbake på at jeg mener det. Hvis jeg ikke har klart det innen 2010, så lurer jeg på om jeg skal finne på noen annet, sier hun bestemt.

Finnmarkingen skal til vinteren delta i sitt første OL. Der er ambisjonen å bli blant de seks beste i løpene hun skal delta i. Kristin vet hun er ung og har tida foran seg.

-  Klaffer alt, er det selvfølgelig en drøm å stå på pallen, smiler hun og understreker at det er en drøm - og ikke realisme.

 AMBISJONER:  Kristin Størmer Steira drømmer om å stå på pallen under OL i Torino i februar. -  Skøyting er blitt min greie, men jeg satser fullt på klassisk også, sier hun. Foto: Frank Karlsen
AMBISJONER: Kristin Størmer Steira drømmer om å stå på pallen under OL i Torino i februar. - Skøyting er blitt min greie, men jeg satser fullt på klassisk også, sier hun. Foto: Frank Karlsen Vis mer

-  Jeg er foreløpig ganske ung og har flere år på meg til å gå fortest på ski i verden, sier Steira. I OL frykter hun de hardeste konkurrentene vil bli Marit Bjørgen, Katerina Neumannova og Kristina Smigun.

Shopping og vin

Landslagstrener Svein Tore Samdal mener Størmer Steira er livsnyteren på laget.

-  Det stemmer nok bra, det, mener hun. 24-åringen mener hun ikke kunne blitt god på ski uten å ha hatt andre interesser som kan flytte fokuset fra langrennsløypene.

-  Det er fin avkobling å gå ut og drikke vin med gode venner, eller for den saks skyld gå ut og shoppe, fortsetter hun.

Størmer Steira har flere gode venner utenfor miljøet.

-  Det gjør at jeg ikke tenker langrenn hele tida, og dermed kan gi mer når jeg er på trening eller løp. Det er deilig å bli med på studentfest hvor ingen kjenner meg, sier jenta, som har fått økt oppmerksomhet etter de gode VM-resultatene.

Studerer markedsføring

Ved siden av å være toppidrettsutøver studerer Kristin markedsføring på Norges Markedshøyskole (NMH), men med én eksamen i året er ikke framdriften i studiene like god som i langrennsløypene.

Størmer Steira smiler hele tida. Utenom den opplagte karakteristikken «god langrennsløper» passer «herlig beskjeden» godt på 24-åringen.

Fjorårets stjerneskudd på langrennslandslaget blir sammenliknet med den italienske løperen Stefania Belmondo. Selv mener Størmer Steira at hennes sterkeste side er utholdenheten og et hjerte som pumper bra.

-  Skøyting er blitt min greie, men jeg satser fullt på klassisk også.

Sommerferien var allerede unnagjort i april, nå står trening på programmet hver dag.

-  Jeg skal en liten tur til Tønsberg på Slottsfjellsfestivalen i helga, men det er det, sier hun. Det er en stund til OL ennå, men det er bare å begynne å glede seg. Kristin Størmer Steira er klar til å gi alt.

HØYT TEMPO: Kristin Størmer Steira er i gang med sin første treningsøkt for dagen på Toppidrettssenteret i Oslo.